Fudbaleri Slavije i Plzenja (©AFP)
Fudbaleri Slavije i Plzenja (©AFP)

Restart u Češkoj: Slaviji prijao predah, Sparta crveni od sramote! Plzenj u ulozi lovca, Jablonec "rezao" plate, Pribram "mačka u džaku"...

Vreme čitanja: 9min | uto. 26.05.20. | 10:47

Pred vama je detaljna analiza nastavka Fortuna lige

Prisilna pauza je gotova. Fortuna liga se konačno vratila. Posle dugih 75 dana. U subotu su najveće češko takmičenje nastavili Teplice i Liberec zaostalim okršajem, a danas prvoligaški izazovi poprimaju pun zamah. Na programu su dvoboji 25. runde. Tri susreta dogodiće se od 18.00, a lider Slavija iz Praga gostovaće Mladoj Boleslav od 20.00.

Posle najnovijeg, dodatnog, ublažavanja vladinih mera za borbu protiv Kovid-19, na stadionima može da bude maksimalno 300 ljudi, odnosno zbirno fudbalera, tehničkog osoblja, sudija... To je dvostruko više nego što je bio slučaj tokom vikenda. Takođe, zahvaljujući privremenoj novini u pravilima, treneri će moći da koriste pet umesto dosadašnje tri izmene, a uslediće i opuštanje nekih strogih higijenskih propisa.

Izabrane vesti

Ekipama je preostalo, dakle, još šest utakmica koje treba da odigraju do kraja ligaškog dela, dok će plej-of bitke vojevati tokom jula. Sve ovo u ritmu "sreda - subota", i tako u narednih 50 dana.

Srpskih internacionalaca je i dalje šest. To su Srđan Plavšić iz Sparte, Aleksandar Šušnjar iz Mlade Boleslav, Nemanja Kuzmanović iz Ostrave, Milan Rundić i Vukadin Vukadinović iz Karvine i Mihailo Cmiljanović iz Pribrama.

Šta je pauza donela, u kakvom su stanju ekipe, za koje ciljeve se bore i kako će započeti nastavak sezone pogledajte u detaljnoj analizi.

1. SLAVIJA PRAG (58 bodova)

Slobodno možemo da kažemo da su u Slaviji mogli da se raduju prinudnom odmoru. Iz prva četiri prolećna kola, tim iz Vršovica je proćerdao polovinu od 16 bodova prednosti u odnosu na Viktoriju iz Plzenja. Podmlađeni sastav koji vodi Jindrih Trpišovski pobedio je samo jednom, i to kod kuće, nad Opavom.

Šta je donela pauza? Postoje izveštaji u češkim medijima da su igrači branioca titule imali koristi od dvomesečne pauze. Posle strašnog početka proleća, Slavija je mogla da se smiri, dođe sebi i krene napred. Otkriveno prisustvo koronavirusa u osoblju ne bi trebalo da utiče na funkcionisanje jezgra ekipe, ali povreda nigerijskog ofanzivca Petera Olajinke biće bolna.

Za šta igra? U nastavku sezone pulsira samo jedan cilj - dvadeseta kruna za klub u njegovoj istoriji. Slavija je i dalje daleko najveći favorit za pijedestal.

2. PLZENJ (50 bodova)

Za razliku od lidera, drugoplasirani Plzenj zaustavljen je kad mu je bilo najlepše. Taman je krenuo da topi minus, a onda karantin... Delovao je silovito i nezadrživo sastav pod palicom Adrijana Gule, stratega pristiglog prvog dana 2020. U šampionatu je pobedio na sve četiri prolećne utakmice i plasirao se u polufinale Kupa. Još je značajniji bio vidljivi napredak u kvalitetu igre. Tim je vrlo brzo usvojio ideje novog šefa struke i formaciju 4-3-3.

Šta je donela pauza? I dalje Viktorija dobro deluje na terenu, što dokumentuju tri pobede u pripremnim duelima i 11 postignutih golova. Vrlo samouveren Plzenj stiže u sredu u Prag na megdan Sparti.

Za šta igra? Titula? Što da ne. Iako je to udaljeni cilj, osam koraka udaljenosti od Slavije je i dalje previše. Plzenj će biti u ulozi lovca i u njoj će se osećati veoma ugodno.

Vladimir Jovović (©Reuters)Vladimir Jovović (©Reuters)

3. JABLONEC (40 bodova)

Tokom četiri duela prolećne sezone, ansambl Petra Rada zabeležio je samo jednu pobedu. Ključni bombaš Martin Doležal očajnički je tražio komfor u napadu, ali do njega nije došao. Četvrtfinale Kupa u Olomoucu završeno je ispadanjem iz četvrtfinala (1:3).

Šta je donela pauza? Iznad svega, teško smanjenje mesečnih zarada. Igrači su se dogovorili sa upravom o opštem smanjenju plata. U celoj ligi Jablonec je bio najupečatljiviji.

Za šta igra? Za ostanak na trećem mestu. Ispo Jabloneca je postrojeno šest gladnih aždaja, koje žele da ga skinu sa trenutne pozicije. I opet pominjemo Doležala, čoveka koji deli prvo mesto na listi strelaca sa Gelorom Kangom iz Sparte i još dvojicom igrača koji su zimus napustili Češku... Sastavu iz Severne Bohemije treba njegov "masni" doprinos.

4. BANJIK OSTRAVA (38 bodova)

Nakon početne euforije u drugom delu sezone, usledio je debakl u Kupa na Letni. Sparta je slavila sa 5:0 i potpuno nokautirala Ostravu, koja nije mogla da dođe sebi u narednom meču u prvenstvu. Poražena je kod kuće od Mlade Boleslav 2:3. Odmor je bio preko potreban. Da u taboru Rudara izbroje do 10 i dođu do daha...

Šta je donela pauza? Uglavnom poboljšanje zdravstvenog bilansa, jer su se u stroj vratila dva igrača Adam Janoš i Martin Filo. Tu je i klupska legenda, Milan Baroš, koji još nije rekao zbogom fudbalu. Trener Luboš Kozel imao je dovoljno vremena za detaljnu analizu svog novog tima.

Za šta igra? Liga Evrope je blizu, a treći Jablonec je samo dva boda ispred. Ekipa više ne igra na dva fronta, pa bi trebalo da sve snage usmeri ka plasmanu u kontinentalno takmičenje.

5. MLADA BOLESLAV (37 bodova)

Da se pitao šef struke Bolke, Jozef Veber, i dalje bi se igralo. U poslednjem duelu pre prinudne pauze, Mlada Boleslav je pobedila 3:2 u Ostravi, i značajno poboljšala svoje performanse u odnosu na bedni ulazak na proleće.

Šta je donela pauza? Klub iz Bohemije bio je u relativno mirnom režimu. Prekinula ga je samo vest da je kod jednog člana osoblja otkrivena infekcija virusa korona. Međutim, priprema nije značajno prekinuta i neće uticati na spremnost ekipe.

Za šta igra? Za plej-of, pa šta bude. Sa pozicije trenutno petog tima lige ne može biti drugačije. Mlada Boleslav definitivno ima snage da se probije u elitnu šestorku. Ali mora da pazi leđa, jer osmoplasirane Češke Buđejovice su samo bod iza.

6. SLOVAČKO (37 bodova)

Kad je Slavija pala u Uherskom Hradištu, onda je jasno da Slovačko može da bude veoma neugodno kod kuće. Tim Martina Svedika bio je dobro raspoložen za prolećnu sezonu i pokazao je da pripada elitnoj šestorci.

Šta je donela pauza? Teške treninge, po kojima je trener Svedik poznat. Veznjak Jan Kalabiška i napadač Jan Kliment su se oporavili. Neočekivano, budućnost najboljeg strelca Tomaša Zajica u klubu je gotova, jer će se ovaj napadač na leto preseliti u redove Banjika iz Ostrave.

Za šta igra? Za mesto u grupi za titulu, što bi bilo sjajan uspeh. Sada Slovačko drži šesto mesto, dok mu trećeplasirani Jablonec beži samo tri boda.

7. LIBEREC (36 bodova)

U fantastičnom ritmu bio je Slovan iz Libereca tokom uvodnih prolećnih kola. Pobedio je sva tri protivnika u ligi, uključujući Spartu, i plasirao se u polufinale Kupa. Ekipa trenera Pavla Hoftiha izgledala je zaista sjajno, a pauza je samo naštetila. U subotu su poraženi na gostovanju Teplicama 0:2.

Šta je donela pauza? Ništa revolucionarno se nije dogodilo na severu Bohemije tokom odmora. Izuzetak su bile informacije o letnjem prelasku levog beka Mateja Hibša u Viktoriju.

Za šta igra? Za mesto među evropskom kremom. Čak i za vreme zimske pauze, verovatno niko ne bi verovao mnogo, ali Slovan je izgledao tako dobro početkom proleća da se nikako ne sme otpisivati. Pored toga, bori se na oba fronta, pored lige i u kupu Češke.

8. ČEŠKE BUĐEJOVICE (36 bodova)

Nakon brze vožnje u drugoj polovini jeseni, Dinamo je usporio ranog proleća izgubivši dve od četiri utakmice. Uprkos tome, on kreće u istorijsku sezonu, jer je samo na bod od najboljih šest.

Šta je donela pauza? Pre novog pokretanja lige, Češke Buđejovice su uspele da odidraju dva prijateljska duela, posle pobede nad Taborskim primili su četiri gola od Plzenja.

Za šta igra? Grupa za Evropu je u ovom trenutku obaveza, a grupa za titulu je san.

Gelor Kanga (©Star sport)Gelor Kanga (©Star sport)

9. SPARTA PRAG (35 bodova)

Jedino nada ostaje Sparti. Deklasiranje Ostrave 5:0 u četvrtfinalu Kupa i remi u derbiju sa Slavijom dali su navijačima veru da stvari mogu da se poprave. Nastupi pod trenerom Vaclavom Kotalom počeli su da imaju neke parametre.

Šta je donela pauza? Ništa drugo do samo nevolje poslednjih dana. Martin Grajsijar je slomio butnu kost, a David Lisčka je povredio prepone. Ako su u martu momci sa Letne bili potpuno zdravi, to više nije slučaj.

Za šta igra? Za reputaciju, brend i ponos. Trenutno deveto mesto je izuzetna sramota. Sparta mora više, a plej-of za titulu mora da bude obaveza. I takođe trijumf u Kupu. Taj pehar vodi do najkraćeg puta do Evrope.

10. SIGMA (32 boda)

Sastav iz Olomouca počeo je da se dokazuje na proleće. Tim je uglavnom predvodio tandem igrača koji je igrao u neverovatnoj formi: Lukaš Juliš i Mojmir Čitil su odlučivali mečeve.

Šta je donela pauza? Iznad svega ozdravljenje štopera Vita Beneša, koga je pouzdano menjao Jan Šterba, ali na terenu se zna koliko je važno prisustvo kapitena.

Za šta igra? Sigma može da bude bezbrižna. Opstanak neće biti problem. Talentovani momci dobiće šansu u ligi, a najveća koncentracija ide u polufinale Kupa sa Liberecem.

11. BOHEMIJANS (27 bodova)

Od 13. mesta tokom jeseni do 11. u proleće. Sve to zahvaljujući sedam bodova iz četiri duela tokom februara i marta.

Šta je donela pauza? Uspeli su da postignu golove u pripremnim duelima, što je rak rana ekipe. Ipak, to je bilo u sudarima sa drugoligašima.

Za šta igra? Prvenstveno za najbolji mogući početni položaj pred borbe u grupi za opstanak. Ako Kenguri žele da skoče do prvih deset, hitno moraju da poboljšaju mečeve na strani, gde su do sada drugi najlošiji u ligi.

12. TEPLICE (27 bodova)

Ako je neko, uz Slaviju, bio srećan zbog karantina, to su bili Staklari. Uvod u prolećni deo sezone bio je vrlo loš, sa samo jednim bodom sakupljenim iz tri duela. Za Teplice je to bilo tragično.

Šta je donela pauza? Dok su neki klubovi birali nekoliko pripremnih mečeva, „žuto-plavi“ su odigrali samo jedan. Slavili su protiv Ušti nad Labem, da bi u premijernom meču nastavka bacili na kolena Liberec 2:0.

Za šta igra? Prvobitna želja za plasman u srednju grupu verovatno će se pretvoriti u borbu za opstanak. Mada, sve je moguće kada se igraju dve utakmcie sedmično. Mnogi će biti premoreni...

Vukadin Vukadinović (©AFP)Vukadin Vukadinović (©AFP)

13. KARVINA (23 boda)

Nije se Karvini dopao prekid sezone. Delovao je odlično sastav sa krajnjeg istoka Češke. Od četiri utakmice prolećnog dela momci Juraja Jarabeka sakupili su 10 bodova. Samo Plzenj sa (12) je bio uspešniji.

Šta je donela pauza? Igrači su zalečili povrede. S druge strane, infekcija koronavirusom u obližnjem rudniku Darkov ponovo je buknula poslednjih dana. To pravi problem ekipi.

Za šta igra? Za to da zadrži mesto u najjačem rangu. U prethodne dve godine Karvina je preživela u poslednjim kolima, pa u redovima Belih žele da izbegne sličnu dramu.

14. ZLIN (22 boda)

Osim remija 2:2 na na gosotvanju Sparti, Zlin početkom proleća nije pokazao ništa pozitivno. Izgubio je od tri rivala sa kojima bi trebalo da se nadigrava, od Karvine, Českih Buđejovica i Bohemijansa. I to, čak dva puta kod kuće.

Šta je donela pauza? Ključna stvar, prisilni odlazak trenera Jana Kamenika, koji nije uspeo kao glavni trener. Iskusni Bohumil Panik vratio se u Zlin sa svojim vernim pomoćnikom Janom Sombergom. Obnovljena premijera očekuje ih danas u Jablonecu.

Za šta igra? Ništa više od golog spasavanja. Zlin je u problemu i do kraja sezone imaće mnogo posla. Ima težak raspored, jer od rivala koji ga očekuju samo Pribram pripada drugoj polovini tabele. Ligu završava mečevima sa Slavijom i Plzenjom...

15. OPAVA (17 bodova)

Opava je izašla iz sukoba sa Slavijom, Plzenjom i Liberecom sa nultom zaradom i gol-razlikom 0:9. Manji optimizam vratio je klubu trijumf nad Sigmom, koji je zadržao nadu da će Opava pobeći sa dna tabele.

Šta je donela pauza? Poznato je da je Opava najviše želela da se sezona prekine. To bi je zadržalo u ligi. Trener Jirži Balčarek boji se da mečevi u atipičnim uslovima neće imati opšti nivo. Izlečenje nekoliko igrača je pozitivno.

Za šta igra? Za spas. Manjak za trenutno 13. Karvinom već je prilično velik. Prioritet će biti da se zadrži iznad poslednjeg mesta.

16. PRIBRAM (14 bodova)

Bod, tri poraza, bez postignutog gola. Posle drugog prolećnog kola i poraza od 0:4 u Plzenju, trener Roman Nadvornik je završio svoju misiju u redovima zeleno-crnih, a velika mačka u džaku čeka novopridošlog trenera Pavela Horvata, nekadašnjeg reprezentativca i veznjaka lisabonskog Sportinga i Galatasaraja.

Šta je donela pauza? Odmor koji je bio preko potreban. Novoimenovani trener Horvat bio je u stanju da se temeljno i sasvim mirno upozna sa okolinom i igračima.

Za šta igra? Pribram verovatno može da zaboravi na direktno spašavanje, jer je ostalo još šest krugova, a trinaestoplasirana Karvina je udaljena devet bodova.

ČEŠKA 1 - 25. KOLO

Utorak

18.00: (1,60) Jablonec (3,90) Zlin (5,80)

18.00: (3,80) Pribram (3,35) Ostrava (2,05)

18.00: (2,25) Slovačko (3,15) Sigma (3,45)

20.00: (7,25) Mlada Boleslav (4,40) Slavija (1,45)

Sreda

18.00: (2,05) Bohemijans (3,35) Teplice (3,80)

18.00: (2,75) Češke Buđejovice (3,25) Liberec (2,60)

18.00: (2,55) Opava (2,95) Karvina (3,05)

20.00: (2,75) Sparta (3,30) Plzenj (2,55)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Gelor KangaMilan RundićVukadin VukadinovićMilan BarošNemanja KuzmanovićOstravaJablonecSparta PragSlavija PragPlzenjPribramMlada BoleslavSlovačkoSlovan LiberecSigma OlomoucBohemijansTepliceKarvinaZlinOpava

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara