Stadion Vankdorf na kome će se odigrati finale Kupa Švajcarske (Foto: Reuters)
Stadion Vankdorf na kome će se odigrati finale Kupa Švajcarske (Foto: Reuters)

Retka prilika za Lucern i Sankt Galen da stignu do trofeja, Čelestini bi da ponovi uspeh iz 1998.

Vreme čitanja: 2min | pon. 24.05.21. | 10:03

Pomenuti klubovi u finalu Kupa Švajcarske traže prvi trofej posle mnogo godina, Lucern je poslednji osvojio 1989 upravo u ovom takmičenju, Sankt Galen 2000. u prvenstvu

Neizvesnost i nepredvidivost su poslednjih godina u švajcarskom fudbalu gotovo iščezli. Titula već 12 uzastopnih sezona završava u rukama dva kluba - Bazela i Jang Bojsa. Poslednje četiri uzeli su Mladi momci iz Berna, prethodnih osam crveno-plavima. Ostalim klubovima preostaje samo jedan put do trofeja - preko domaćeg Kupa, čiji će se završni čin za ovu godinu odigrati danas. A priliku da sezonu začine trofejom u najmasovnijem takmičenju zemlje imaće Sankt Galen i Lucern (15.30).

U vitrinama oba kluba uhvatila se paučina. Lucern je poslednji trofej osvojio upravo u kupu (ima ih ukupno dva) davne 1989. godine i od tada je odigrao još četiri finala, poslednje 2012, i svako izgubio. Sankt Galenov post nešto je kraći, 2000. godine osvojili su titulu u prvenstvu, ali u Kupu čekaju na uspeh još od 1969, mada su se od tada još dva puta stizali do finala, 1977. i 1998. godine.

Izabrane vesti

15.30: (2,70) Sankt Galen (3,30) Lucern (2,60)

Ovog poslednjeg, od pre 23 leta, posebno se dobro seća trener Lucerna Fabio Čelestini. U tom finalu 45-godišnji švajcarski stručnjak pogodio je u penal seriji kojom je Lozana savladala Sankt Galen, nakon što je popularni Espen ispustio dva gola prednosti i pride promašio jedanaesterac za 3:0. Bio je to Čelestinijev prvi trofej u karijeri.

"Naučili smo na toj utakmici da utakmica nije gotova kada vodite ili gubite sa 2:0. Promašeni penal Sankt Galena dao nam je snagu. Neverovatno je šta smo sve uložili u tu utakmicu", priseća se Čelestini meča u kojem je Sankt Galenu pokvario do danas poslednju priliku da se domogne trofeja. I nada se da će mu još jednom poći za rukom, ovoga puta u ulozi trenera.

Oba tima su do samog kraja sa maksimalnom posvećenošću pristupala prvenstvenim utakmicama, jer tek u finišu su uspeli da obezbede opstanak. Sankt Galen nizom od tri meča bez poraza, u kojem je upisao i pobedu od 5:0 nad Lozanom, Lucern učinkom od tri pobede na poslednjih pet mečeva, pa je sezonu završio sa bodom manje od današnjeg rivala, što ukazuje na to da bi finale moglo da bude poprilično ujednačeno.

U prilog tome idu i prethodna četiri duela iz ove sezone, dva su završena bez poednika, a po jedan je pripao obema ekipama. Pride treba očekivati i golove, tri ili više viđeno je na sedam od poslednjih deset međusobnih susreta.

KUP ŠVAJCARSKE - FINALE

Ponedeljak

15.30: (2,70) Sankt Galen (3,30) Lucern (2,60)


tagovi

Kup ŠvajcarskeLucernSent Galen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara