Kevin de Brujne (©Reuters)
Kevin de Brujne (©Reuters)

Revolucija Kevina de Brujnea: Statistika pokazuje koliko vredim, toliko da me platite

Vreme čitanja: 2min | sub. 17.04.21. | 16:18

Belgijanac pokazao parametrima koliko tim zavisi od njega

Jedna od velikih fudbalskih revolucija dogodila se 1995. godine i nosi ime po Žanu-Marku Bosmanu. Tadašnji belgijski fudbaler je pokrenuo borbu za ukidanje ograničenja od tri stranca u klubovima i posle velike borbe pred sudovima – pobedio je.

Od tada takvo pravilo više ne važi, a taj revolucionarni potez i danas nosi ime po Bosmanu.

Izabrane vesti

Nova revolucija ponovo kreće od jednog Belgijanca. Samo što neće imati neki veliki uticaj na samu igru, na gledaoce, na pravila fudbala. Ali će „slomiti“ način kako igrači pregovoraju sa klubovima oko ugovora i koliko će svaki od njih zaista biti vrednovan.

Ako je neko gledao čuveni film „Moneyball“ sa Bred Pitom, gde se zahvaljujući matematičkim operacijama višedecenijski način funkcionisanja klubova okrenuo odjednom naglavačke, onda mu je lako da shvari šta je Kevin de Brujne uradio u pregovorima sa Mančester sitijem oko novog ugovora.

Jednostavno i sažeto rečeno: Belgijanac je doneo upravi kluba napismeno more statističkih podataka koji do detalja govore koliko on znači ekipi, koliko doprinosi pobedama, rezultatima, koliko tim slabije igre kada njega nema itd. I Kevin de Brujne je izneo praktičan uslov: onoliko koliko tim zavisi od njega, odnosno koliko on doprinosi timu – toliko želi da bude plaćen. Vrlo prosto.

Još zanimljivije je što De Brujne uopšte nema menadžera. On je na pregovore oko novog ugovora došao sa ocem i dvojicom advokata, koji će se pobrinuti da sve dogovoreno bude u papirima. I očigledno je da je na ovu ideju došao sam Belgijanac. Ili neko iz njegovog najbližeg okruženja.

I De Brujne je isterao svoje. Dobio je novi ugovor po kojem će zarađivati 30 odsto više nego do sada. Po novom, Kevin će inkasirati nedeljno fenomenalnih 445.000 evra, po čemu će biti najvredniji fudbaler Premijer lige. Mislite da ne vredi toliko? Brojke su pokazale drugačije.

A, De Brujne više nije sam. Njegov način pregovora su već prihvatili su Rahim Sterling, koji počinje razgovore sa Sitijem oko novog ugovora, kao i Džošua Kimih u Bajernu, kojem ugovor ističe u leto 2023. a klub želi da produži saradnju. I Kimihov doprinos rezultatima Bavaraca je ogroman, pa će i njegov potpis debelo koštati šampiona Nemačke.


tagovi

Kevin de BrujneMančester SitiPremijer liga

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara