Rezime Zvezdinih priprema: Presing za najvišu ocenu, biće dobrog trčanja, pozitive Njegoš, Jovančić i klinci

Vreme čitanja: 6min | pet. 07.02.20. | 08:02

Igra protiv bunkera možda bi mogla da bude problem, ali imalo se šta videti u Beleku

 (Od specijalnog izveštača iz Beleka)

Pritisak zvezdaške javnosti i medija, ma koliko bio jak, ne može da se poredi sa onim što je Dejan Stanković stavio ispred sebe kao primarni zadatak. Rečima da za njega prvenstvo počinje od nule nekadašnji superstar Lacija i Intera nagovestio je da želi da radi pod uticajem stresa i da mu ne treba šest meseci grejs perioda kako bi se sudilo o njemu kao treneru na početku karijere. Imaće, makar u prvim danima samostalne karijere, Dejan Stanković taj beleg neiskustva, ali po onome što se videlo tokom dvonedeljnog rada u Beleku, mladi stručnjak se prihvatio nezahvalnog posla sa vrlo dobrim predznanjem. Možda novinari nisu do kraja kompetentni, ali treninzima na obalama Sredozemnog mora bili su zanataski vrlo korektni – da ne kažemo odlični. Radio je Stanković na detaljima, pomerao igrače, objašnjavao im srž svake vežbe i pomerenja, terajući ih da shvate da je taktika u fudbalu majka svih uspeha. I osnovni postulat italijanske škole kojoj pripada Dejan Stanković.

Izabrane vesti

Možda još nije uspeo da promeni kompletnu ličnu kartu tima, ali Dejan Stanković je tokom mečeva sa Ludogorecom i DAC-om, kada su na terenu bili projektovani starteri, nagovestio ono što bi navijači Crvene zvezde mogli da gledaju tokom proleća. Napisali smo već jednom, posle trijumfa nad Ludogorecom, da ne treba padati na zadnjicu, ali… U dobrom delu tih duela Stankovićeva Zvezda je podsećala na Milojevićevu, onu koja je presingom davila rivala, homogenim kretanjima i dobrim taktičkim postavljanjem sužavala prostor i objektivno kvalitetnijim ekipama. Dešavalo se često da Zvezda bugarskom šampionu dugu loptu na špica ostavi kao jedinu opciju.
Ludogorec je mnogo dobra ekipa, morali su da dižu loptu u 80 odsto svojih napada. A to obično ne rade. Zatim su zahvaljujući dobrom skoku vraćali posed i tako stalno. Dobro je sve to izgledalo”, objasnio je Dejan Stanković.

Naravno, teško je očekivati da Zvezdin tim u februaru u plućima već ima dovoljno kiseonika da u zahtevnom ritmu izdrži svih 90 minuta. To ne rade ni pojedini timovi iz nokaut faze Lige šampiona. Međutim, jasno je da će navijači Crvene zvezde moći da vide trkački potentan tim. Dakle, nešto na čemu je uspehe bazirao i Vladan Milojević. Kao veliki bivši igrač, u stalnom kontaktu sa najboljim  trenerima sveta, Stanković je spoznao da je to osnovni preduslov svega. Posebno, što je prethodni stručni štab ogolio tu činjenicu i naterao tim da odranom zadnjicom traži put do antologijskih uspeha (uz pad u poslednjih šest meseci). Jasno je da će kondiconi deo stručnog štaba, na čelu sa Federikom Panonćinijem, biti na ispitu, jer će Dekijeva Zvezda jakog presinga zahtevati da se igračima stalno podižu fizičke performanse. Za sada sve to dobro deluje…

JOVANČIĆ, PETROVIĆ, GAVRIĆ I NIKOLIĆ

Upravo zbog Stankovićeve želje da gaji fizički jak fudbal doveden je Seku Sanogo, bivši vezista Jang Bojsa. On se savršeno ukalapao u matricu novog tima, ali njegova povreda mogla bi da donese i nešto dobro…

Malo iznenađenje predstavlja pojavljivanje Srđana Babića u startnoj postavi ispred Nemanje Milunovića, dok je u srcu manevra trenutno u prednosti tandem Njegoš Petrović i Dušan Jovančić. Oni će protivkandidata imati u liku Miloša Vulića, dok će se tokom proleća lagano vraćati Branko Jovičić.

Pomenuti tandem je u Beleku ostavio jako dobar utisak, posebno zato što je izlazio iz teškog psihološkog perioda izazvanog slabijim igrama. Zvezda ima šansu da do ponoći dovede novog zadnjeg veznog, ali možda bi to bio greh prema Dušanu Jovančiću. Momak sa Crvenog Krsta je partijom protiv Liverpula dostigao vrh svoje vrlo egzotične karijere. I negde je morao da dođu u fazu pada, jer da je u kontinuitetu igrao kao 6. novembra 2018. godine svrstao bi se u društvo  ozbiljnih evropskih vezista, sposobnih da stalno igraju u Ligi šampiona.

Teško se Jovančić snalazio bez pomoći liderskih sposobnosti Nenada Krstičića, ali mu je Stanković dodelio ulogu tutora Njegošu Petroviću. Te ključeve odgovonosti Jovančić će morati da uzme, jer je dugo prisutan na “Marakani” i dovoljno iskusan da u odličnom sistemu sakrije nedostatke. Elegantno i racionalno je odigrao u sudaru sa Ludogorecom, protiv DAC-a je bio još i bolji rušeći sve pred sobom… Bilo je tu i odličnih pasova unapred, što je jedna od Stankovićevih zapovesti sa treninga.
Igraj napred. Pogreši, ali igraj napred”, često se Zvezdin šef stručnog štaba obraćao Jovančiću, Petroviću i Vuliću.

Zvezdina publika ne voli alibi i pasove prvom do sebe. Stanković to najbolje zna, pa je dobar deo vremena u Beleku proveo bildujući samopouzdanje Njegošu Petroviću. Deluje da je mladi reprezentativac Srbije jedan od ljubimaca novog šefa stručnog štaba, možda zbog činjenice da u momku iz Krupnja vidi deo sopstvenog tinejdžerskog potencijala. Tu su i snaga i šut i trkačka moć. I dalje Petrović ponekad boluje od straha od greške, što su konstatovali I ljudi iz stručnog štaba sarajevskog Željezničara. Ali tog balasta treba da ga oslobodi status projekta kluba. I veliko poverenje trenera.
Pročitao sam negde da me je Dejan Stanković preporučio Interu pre nekoliko godina. Stvarno ništa o tome ne znam, ali imamo odličan odnos. Često imamo individualne sastanke”, pričao je Njegoš Petrović.

Svaka priča o Beleku počinjala je i završavala se učinkom Željka Gavrića i Veljka Nikolića. Hvalili su ih direktori, stariji saigrači, menadžeri i stručnjaci koji su posećivali Zvezdine utakmice. Krilni fudbaler je postigao tri gola, Veljko Nikolić nagovestio da slabija fizika ne mora da predstavlja veliku kočnicu u želji da napravi ozbiljnu karijeru. Trener Dejan Stanković je umerenim monologom hteo da ih rastereti, jer zna da će od 15. februara milion očiju biti upereno ka njima. Kao što je to bilo u slučaju Dejana Stankovića od leta 1995. godine kada mu je Ljupko Petrović dao šansu da debituje na Karaburmi.

Bilo je u njihovim partijama i negativnih pojava, ali su pokazali da su zreli za Zvezdin dres. Posebno Gavrić koji se ne libi da troši lopte po cenu greške. Neko to poistovećuje sa hrabrošču… Imaće mnogo vremena Gavrić i Nikolić tokom proleća da napreduju I zapale fitilj euforije.

BRISANJE LETNJEG PRELAZNOG ROKA

Sa nekoliko poteza Dejan Stanković je uspeo da izbriše urađeno u letnjem prelaznom roku 2018. godine. Odmah je ostavio u Beogradu Hosea Kanjasa i Žandera, Radživa van La Paru je odstranio na Kipru… I nije tu stavio tačku. Debelo će u svom statusu morati da porazmisle Mateo Garsija i Portugalac Tomane. Prosto i jednostavno: oni trenutno nemaju mesta u Stankovićevoj filozofiji. Argentinac trenutno ne donosi isti učinak kao El Fardu Ben i mladi Gavrić. Muči se na krilu, nešto bolje deluje u sredini, ali će šansu čekati na klupi.

Pitanje je da li će na njoj biti mesta za Tomanea. Protiv DAC-a nije odigrao ni minut.  Ostaje i dalje utisak da je Portugalac rođen za sistem sa dvojicom napadača, ali u trenutnom rasporedu snaga prvi špic je Ričmond Boaći, a drugi Milan Pavkov.
Ne može da se prvenstvo igra sa desetoricom igrača. Daleko od toga da je prva ekipa iskristalisana. Moraće svi da budu oprezni, posebno ovi što su u planu da igraju”, pokušao je Stanković da ohrabri ostale.

Da li je moglo da bude nešto značajno bolje na pripremama Zvezde?

Možda igra protiv bunkera što se videlo protiv Vardara kada presing nije tako dobro radio. A takve utakmice čekaju Dejana Stankovića u Srbiji. Na tome će još morati da radi.

(FOTO: FK Crvena zvezda, Nikola Mitić)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara