Rezzime Premijer lige BIH: Borac pojam za neorganizovanost i nezalaganje, Zrinjski raste sa Bilbijom

Vreme čitanja: 4min | uto. 17.08.21. | 12:09

Velež ne može da se oporavi od evropske eliminacije

Ako je početak Premijer lige Bosne i Hercegovine bio nezanimljiv i poprilično tih, kako vreme prolazi tako se i takmičenje zahuhtava,  te je iz kola u kolo situacija mnogo zanimljivija. Petu rundu šampionata obeležila je velika efikasnost. Na šest odigranih mečeva postignuto je 20 golova, što u proseku daje 3,33 po utakmici. Realno, jedna od efikasnijih rundi u poslednje vreme, pa se stiče utisak da su se napadači razigrali. Prednjačili su dueli u Banjaluci (Borac – Zrinjski 1:5), te Tuzli (Tuzla Siti – Posušje 4:1). Na Koševu su viđena tri pogotka (Sarajevo – Radnik 2:1), dok su na ostalim mečevima postignuta po dva gola (Željezničar – Rudar 2:0), (Velež – Sloboda 0:2) i (Široki Brijeg – Leotar 2:0).

ZRINJSKI I TUZLA SITI NAJVIŠE POKAZALI

Izabrane vesti

Ako je neko posle laganih trijumfa nad Sarajevom (0:2), te Željezničarom (3:0), sumnjao u kvalitet mostarskog Zrinjskog, onda su nakon petog kola sve sumnje definitivno otklonjene. Plemići su razmontirali Borac u Banjaluci (5:1), i tako održali fudbalski čas aktuelnom šampionu BiH. Posložio je trener Sergej Jakirović svoje pulene kao savršenu slagalicu, pa se tačno zna ko šta radi na terenu. Odlučnost, agresivnost, lepršavost, borbenost krase renoviranu ekipu mostaraca, pa ne treba da čudi što su iskočili u prvi plan kada je reč o favoritima. Svakako, vredi izdvojiti da je jedan od strelaca bio Nemanja Bilbija koji je postigao 70.gol u dresu Plemića. Dakle, do titule najboljeg strelca kluba u istoriji ostalo je još pet golova da stigne Krešimira Kordića na večnoj listi. Kako je krenuo u ovu sezonu, vrlo brzo mogli bi da svedočimo obaranju rekorda.

Kao i Zrinjski, fantastičan utisak ostavlja Tuzla Siti. Ekipa koja u četiri odigrana kola (meč manje sa Borcem), ima isto toliko pobeda uz prikazanu fenomenalnu igru. Poslednja u nizu žrtva Musemićeve mašine bilo je Posušje koje je poraženo sa 4:1. Iako se možda Tuzlaci nisu svrstavali u prvi ešalon favorita u samom početku, kako vreme protiče ipak se situacija menja. Osim pobeda, u svakom od četiri meča (Sarajevo, Željezničar, Leotar, Posušje), Tuzla Siti je pokazao dominaciju i sasvim opravdano sebe izbacio u ekipu od koje će svi prezati u nastavku sezone.

SLOBODA HIT PRVENSTVA

Da je neko pre samog početka Premijer lige Bosne i Hercegovine rekao da će nakon pet kola prvo mesto držati tuzlanska Sloboda, verovatno bi se posmatrao sa podsmehom. Daleko od toga, da Sloboda nije kvalitetan tim, ali ruku na srce, nisu blizu prvog ešalona favorita za titulu. Međutim, da je u Premijer ligi BiH sve moguće, pokazali su upravo izabranici Mladena Žižovića, koji su osvojili fantastičnih 13 bodova (četiri pobede i jedan remi). Poslednji u nizu trijumf nad Veležom u Mostaru (0:2), pokazuje da ovo što Sloboda radi zaista nije slučajnost. Tim bez velikih zvezda, zvučnih imena. Satkan od jedinstva, organizacije, discipline, borbenosti. Potpisan rukom Mladena Žižovića. Definitivno hit prvenstva. Da li će Slobodina bajka potrajati, videćemo već u narednom kolu, kada na Tušanj stiže Sarajevo.

VELEŽ PLAĆA EVROPSKI CEH

Kada je Velež započeo svoju ovogodišnju evropsku bajku, teško je bilo očekivati da im neko u domaćem prvenstvu može parirati. Međutim, kada je stigao žešći ritam utakmica i kada je umor uradio svoje, teško je bilo očekivati da se rezultati mogu izneti na dva fronta. Usledila je eliminacija od Elfsborga, a potom i domaći poraz od Slobode. Pre toga, remi sa Radnikom i poraz od Rudar Prijedora, što je svakako znak da se što pre treba psihički vratiti iz svega. Ako bi nekome prijala reprezentativna pauza, to je svakako Velež, jer Rođeni u prvenstvenim mečevima nisu bili ni E od ekipe, koja je dominirala nad grčkim Aek-om.

BORAC NEPREPOZNATLJIV

Da nekada ni šampionska titula ne garantuje nastavak dobre forme, najbolji pokazatelj je banjalučki Borac. Aktuelni šampion BiH je u tekućoj sezoni neprepoznatljiv. Šta se dešava u taboru kluba iz Platonove ulice, to verovatno znaju samo pojedinci, ali očigledno je da sve polako isplivava na površinu. Loš start sezone smenio je perspektivnog stručnjaka Marka Maksimovića, a onda je stigao 'vatrogasac' u vidu Zorana 'Kize' Milinkovića. Dva meča dva poraza. Prvo Posušje (1:0) te Zrinjski u Banjaluci (1:5). Dovoljan pokazatelj koliko je iskusnom stručnjaku dobro krenulo. Da stvar bude gora, Borac deluje kao raštimovan orkestar. Mnogo grešaka, nezalaganja, neodgovornosti, nediscipline, pa tako na terenu deluju kao da se ne zna ko pije , a ko plaća. Moraće se u redovima plavo – crvenih dobrano potruditi da nešto urade, jer jedna činjenica je dovoljna. Borac je trenutno poslednji sa dva boda. Premalo.

MOSTAR, SARAJEVO I BANJALUKA NAJPOSEĆENIJI, ŽELJO PREDNJAČI

Što se tiče petog kola, po 3.000 gledalaca bilo je u Mostaru, Sarajevu i Banjaluci na utakmicama Velež – Sloboda, Željezničar – Rudar i Borac – Zrinjski. Duel Sarajevo – Radnik pratilo je 2.500 gledalaca, a mečeve Tuzla Siti – Posušje i Široki Brijeg – Leotar svega 550 odnosno 500 gledalaca.Kada se računaju svih pet kola Željezničar je najpraćeniji. Na tri domaće utakmica na Grbavici je bilo ukupno 11.070 gledalaca, a potom slijede Sarajevo sa 8.000 te Velež sa 7.000 navijača.

Kolo iza nas je drugo najgledanije do sada ove sezone, sa ukupno 12.550 gledalaca na šest stadiona. Do sada, utakmice Premijer lige BiG ove sezone posmatralo je 58.040. gledalaca.


tagovi

Borac Banja Luka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara