Foto: Facebook Rijeke
Foto: Facebook Rijeke

Rijeci nije napakostio ni ljubomorni, mali komšija! Titula je sve bliže...

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.04.24. | 21:55

Hajdukovom raspadu kraja nema

Dinamo pritiska, ali Rijeka odgovara.

Šest kola pre kraja hrvatskog prvenstva, u šampionskoj trci je isto odstojanje. Lider Rijeka pregrmela je i komšijski derbi protiv Istre, slavila 2:0 i tako odgovorila na jučerašnju pobedu Dinama u Gorici. Prednost Riječana je i dalje pet bodova, a tokom naredne nedelje Dinamo će konačno odigrati odloženi meč sa Varaždinom i pred naredni vikend će svi imati isti broj utakmica.

Izabrane vesti

Komšijski derbi između Istre i Rijeke imao je zanimljivu uvertiru. Onu narodnu - „da komšiji crkne krava...“

Rijekin trener Željko Sopić je zamolio rivale iz Pule da otvore tribine za navijače.

„Apelujem i ovim putem za naredni meč. Kulturno bih zamolio naše sportske prijatelje iz Istre da otvore istočnu tribinu. Pre pet godina niko nije gledao HNL, a sada bi puno navijača došlo da gleda ovu utakmicu. Ne znam zbog čega smo mi drugačiji od Hajduka. Ako su mogli da otvore tribinu za njih, zašto ne mogu i za Rijeku? Ovo je baš jedan lep apel“, rekao je Sopić prošlog vikenda.

O čemu se radi?

Istrin stadion Aldo Dorsina prima skoro 9.000 gledalaca, ali ne radi punim kapacitetom. U prodaju se puštaju karte za južnu i severnu tribinu i deo zapadne. Istočna je zatvorena. Ali pravila ne važe za sve...

Na primer, kada u Puli gostuje Hajduk, onda Istra svesno otvara i ostale tribine, iako zna da će gostujući tim imati veću podršku. Puštanje većeg kapaciteta se opravdava ekonomskim razlozima i zaradom od karata, ali je javna tajna da tu veliku ulogu ima i navijačka pripadnost gradonačelnika Pule Filipa Zoričića, koji ne krije da navija za Hajduk i čak na mečeve Istre dolazi u obeležjima Splićana?!

I dok za Hajduk važe jedna pravila, za komšije iz Rijeke važe druga. Iz Istre su odbili Sopićev kulturan apel i potencijalnu dodatnu zaradu od karata.

„Tribina jug je rasprodata. Tribina istok je zatvorena. Ukoliko bude interesa od strane lokalne zajednice (što trenutno nije slučaj), uzeće se u obzir njeno otvaranje. Severna tribina i deo zapadne tribine su zatvorene za onlajn prodaju. Ulaznice je moguće kupiti isključivo fizički u prostorijama Istre, na stadionu na dan utakmice i dan ranije. Navijačka obieežja gostujućeg kluba dopuštena su isključivo na južnoj tribini. Kao i na svim utakmicama, sigurnost je prioritet, kao i respekt prema domaćim navijačima“, saopštila je Rijeka.

Na klupsko saopštenje se još grubljim saopštenjem nadovezala lokalna navijačka grupa po imenu Demoni.

„Sopiću, inače bi rekli gospodine i poštovani, ali vama to nikako ne možemo reći jer niste ni jedno, ni drugo. Vaše molbe su smešne, ne znamo zašto ne zamolite svoju upravu da osigura još 1.000 ulaznica za Torcidu ili BBB koji vam uskoro dolaze. Imate kavez za gostujuće navijače nedostojan ljudskih prava u 2024. godini, a imate obraza tražiti nešto od drugih. Rijeka nikada nije izašla u susret i dala nekome više od 5% kapaciteta, što je po vašim uslovima mizernih 400 ulaznica. Budite srećni da dobijete i južnu tribinu (1.450 ulaznica) koja je svakako puno više od pet odsto, koliko vam po zakonu i pripada. Ukoliko nastavite sa ovakvim ponašanjem, ubuduće bi i to moglo da se promeni“.

I tako svi Rijekini navijači nisu mogli na komšijski derbi, ali je odgovor stigao od njenih fudbalera na terenu. Sopićevi izabranici su odigrali još jednu tvrdu i takmičarsku utakmicu, zaključali prilaze golu i dočekali šansu. Kreirao ju je preporođeni Marko Pjaca. Napravio je džumbus u protivničkoj odbrani, pobacao na zadnjicu pola domaće odrbane i taman kada je trebalo da šutne – srušen je! Dok je sudija oklevao da svira čist penal, na loptu je natrčao Toni Fruk i zakucao je preko glave srpskog defanzivca Mladena Devetka - pod prečku.

A kada Rijeka postigne gol, onda je tu veći deo posla obavljen...

Riječani su na poslednjih 11 mečeva primili samo jedan gol. Onaj protiv Dinama na Maksimiru iz penala u nadokandi vremena. Tradicija se nastavila. Istra skoro da nije imala šansu protiv čelične odbrane gostiju, a defanzivac Bruno Goda je golom posle kornera u 84. minutu rešio sve dileme i doneo Rijeki 13. pobedu na 14 mečeva u 2024. godini. I uspešan nastavak šampionske kampanje.

Istra nije uspela da napakosti komšijama, pa se Dinamove opcije u poteri za Riječanima sve više sužavaju. U narednom kolu Rijeka ima zicer kod kuće protiv Gorice, pa gostuje Lokomotivi u Zagrebu i onda je 5. maja na programu veliki derbi protiv Dinama na Rujevici, u kojem se rešava pitanje šampiona.

U trci više nema Hajduka čiji katstrofalan niz i slom kluba na svim nivoima se nastavio i danas. Splićani su peti uzastoipni poraz u svim takmičenjima upisali na praznom poljudu protiv Osijeka – 1:2.



tagovi

Hrvatska 1Rijeka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara