FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen

Rijeka preuzimanjem prvog mesta prkosi splitskoj romantici, "večiti prvak" živ i dalje (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 04.02.24. | 21:58

Samo 17 minuta bilo je dovoljno Mirku Mariću da zabeleži prvenac u dresu Rijeke, Dinamo prišao Hajduku na dva boda

Krcati Poljud na startu prolećnog dela sezone, dolasci Ivana Perišića i Josipa Brekala, više od 80.000 prodatih članskih karta i kreiranje svojevrsne romantične atmosfere oko čitavog kluba, za sada ne pomažu Hajduku. Rijeka trenutno igra najbolji fudbal u Hrvatskoj. Posle trijumfa u Splitu prethodnog vikenda 2:1, sada je razmontirala Istru 1961 3:0 i preuzela prvu poziciju na tabeli HNL-a. Dok se Hajduk može pohvaliti sjajnim marketinškim potezima i sladunjavim promocijama super atraktivnih pojačanja kakva su Perišić i Brekalo, trener tima sa Rujevice Željko Sopić bavio se kreiranjem hevi metal atmosfere i pred današnju utakmicu pozivao navijače "da ispune stadion makar sekire padale" i tako odgovorio velikom rivalu u borbi za titulu.

Poslednjeg dana zimskog prelaznog roka Mirko Marić pojačao je Rijeku. Gorostasni napadač stigao je iz Monce na pozajmicu do kraja sezone, a sada je svega 17 minuta po ulasku zatresao mrežu protivnika za konačnih 3:0 i tako poslao snažnu poruku Hajduku i Dinamu i demantivao sve koji smatraju da se on kao najveće pojačanje Rijeke ne može meriti sa mnogo zvučnijim Hajdukovim.

Izabrane vesti

Ispoštovala je publika trenera Sopića i ispunila Rujevicu, a već u 10. minutu poveo je domaćin golom glavom Veldina Hodže. Sjajan centaršut uputio je bivši igrača Juventusa Marko Pjaca. Najbolji strelac Rijeke u aktuelnoj sezoni Niko Janković dao je gol iz penala u 34. minutu i tako praktično razrešio sve dileme. Ofanzivni vezista dao je sedmi prvenstveni gol na 20 utakmica.

Ulazak Mirka Marića bio je suštinski najznačajniji događaj na utakmici. Jedan od glavnih aduta Rijeke u borbi za titulu potpisao je pre samo četiri dana i odmah zablistao. Ivan Smolčić ubacio je loptu na peterac, a tamo ju je u mrežu Lovra Majkića smestio Marić, inače najbolji strelac prvenstva Hrvatske u sezoni 2019/20.

Posle 21 kola Rijeka je lider sa dva boda više od Hajduka, a predstojeće nedelje gostuje Gorici.

Uprkos situaciji koja nije nimalo optimistična, nadanja "večitog šampiona" zagrebačkog Dinama još postoje. Trener Modrih Sergej Jakirović preživeo je još jedno kolo HNL-a. Posle blamantnog poraza od zagrebačke Lokomotive (0:3) od pre dve sedmice sve se glasnije pominje rastanak Modrih i bivšeg reprezentativca Bosne i Hercegovine. Strateg iz Mostara ulazi u svaki naredni susret pod pritiskom pobede, a za sada je uspeo da se izbori s nezahvalnom ulogom. Posle pobeda u Puli nad Istrom 1961, Dinamo je bez primljenog gola savladao i šestoplasiranu Goricu (2:0).

Malu školu perfektno izvedenog prekida napravili su domaći igrači u 33. minutu, kada je u tropoteznoj kombinaciji Bruno Petković odložio loptu za Martina Baturinu, a 21-godišnji ofanzivni vezista filigranskim udarcem savladao je Ivana Banića. Fora s malog fudbala prodata je odbrani Gorice. Imala je ekipa nekadašnjeg selektora reprezentacije Hrvatske do 20 godina Dinka Jeličića nekoliko opasnih napada, ali je dobro reagovao veteran na golu Dinama Danijel Zagorac. Sve dileme rešio je drugim golom u sezoni levokrilni napadač Dario Špikić. Pokazao je 25-godišnjak izvrsnu snalažljivost na malom prostroru, nasamario čuvare i matirao Banića.

Dinamov zaostatak za drugoplasiranom Hajdukom sada iznosi samo dva boda, dok vodeća Rijeka ima četiri više. Sledeći duel prestonički tim igra protiv Lokomotive, kada će pokušati da se osveti za skorašnju sramotu. Uskoro Dinamo očekuju i evropske obaveze, pošto će 15. i 22. februara igrati dvomeč 1/16 finala Lige konferencije protiv Betisa.

HRVATSKA - 21. KOLO

Petak

Lokomotiva Zagreb - Varaždin 0:0

Subota

Slaven Belupo - Rudeš 4:0

/Lepinjica 39, Štrkalj 49, 63, Mijoč 72/

Osijek - Hajduk Split 1:1

/Mijeres 72 - Uremović 57

Nedelja

Rijeka - Istra 1961 3:0

/Hodža 10, Janković 34 pen, Marić 74/

Dinamo Zagreb - Gorica 2:0 (1:0)

/Baturina 33, Špikić 73/



tagovi

Istra 1961RijekaHajduk SplitHrvatska 1HNL

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara