Džon Ruiz (©Starsport)
Džon Ruiz (©Starsport)

Ruizov novi pokušaj da se dokaže na međunarodnoj sceni

Vreme čitanja: 3min | uto. 16.08.22. | 23:03

Bivši fudbaler Crvene zvezde predvodi Eredijano protiv Fordža (sreda, 04.00) u osmini finala KONKAKAF lige. Neposredno pred meč Sanderlend je Kostarikancima odveo Hevisona Beneta

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Džon Hairo Ruiz u noći između utorka i srede će se još jednom oprobati na međunarodnoj sceni. Sa Eredijanom, kostarikanskim predstavnikom u KONKAKAF ligi, gostuje u Kanadi Pacifiku, u prvom meču osmine finala tog takmičenja.

Ruiz će tako otpočeti sedmu sezonu na međunarodnoj sceni. Ovaj 28-godišnji krilni napadač je do sada imao priliku da se oproba u Ligi Evrope (sa Dnjeprom), kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope (sa Crvenom zvezdom) i KONKAKAF Ligu šampiona (sa Saprisom), dok je u KONKAKAF ligi, drugom po kvalitetu klupskom takmičenju u Severnoj Americi, debitovao 2020. godine. Tada je takođe nastupao za Eredijano, mada se Kostarikanci nisu proslavili i eliminisani su odmah na prvoj prepreci od Esterila.

Izabrane vesti

Sada je opet Eredijano preskočio 1. kolo, na osnovu plasmana kostarikanskog šampionata na rang listi. Direktno učestvuje u osmini finala, gde je na žrebu dobio Pacifik. Trećeplasirani tim u šampionatu Kanade prošle sezone je morao da krene od prve runde, u njoj je naleteo na Voterhaus, kojeg je posle 0:0 na Jamajci savladao kod kuće sa 6:0. Na toj utakmici je zablistao sa tri gola meksički napadač Alehandro Dijaz, nekadašnji igrač Klub Amerike i Atlasa, ali je on pre desetak dana prešao u norveški Sogndal.

Uoči ovog meča veliki udarac po prvi tim je pretrpeo i Eredijano, za njega su ponovo krivi Evropljani. Ovog puta konkretno Sanderlend, koji je uzeo Kostarikancima 18-godišnje levo krilo Hevisona Beneta. Klupsko dete, koje je već sakupilo šest nastupa za reprezentaciju Kostarike, nije otputovalo u Kanadu već u Englesku. Očekuje se da transfer bude ekspresno završen, kada bude prošao lekarske preglede, a u ovom momentu nije poznato koliko će Eredijano da zaradi novca na ime obeštećenja.

04.00: (2,60) Pacifik (2,85) Eredijano (2,90)

To ostavlja treneru Ernanu Medfordu samo dve opcije za poziciju levog krila, Brazilca Kenedija Roču i Ruiza. Od početka nove sezone su obojica uglavnom ulazili sa klupe, Roča češće na desno krilo.

Ruiz na šest mečeva ove sezone još nije postigao nijedan gol. Prijalo bi mu kada bi taj post prekinuo baš noćas, jer nikada u karijeri nije uspeo da bude strelac na međunarodnoj sceni, iako je, kao što smo već napisali, odigrao solidan broj utakmica. Ipak, bivšem igraču Zvezde i Lila je najvažnije da njegovom klubu ide dobro. U Aperturi posle šest kola još ne zna za poraz, ostvario je pet pobeda i jedan remi, pa je ubedljivo prvi u A grupi, na sjajnom putu da se plasira u polufinale.

Ruiz je u Eredijano došao početkom 2020. godine iz izraelske Kirjat Šmone. Za sada je osvojio tri trofeja sa njim, jednu titulu i dva Superkupa Kostarike, što su mu jedini pehari u karijeri. Zbirno je odigrao 66 mečeva za tim iz Heredije, grada u kojem živi tek oko 18.700 stanovnika, a ostvario je učinak od 11 golova i osam asistencija.

Što se tiče Pacifika, on je u šampionatu Kanade na deobi prve pozicije. Ima isti broj poena kao lider Fordž, samo što je odigrao jedan meč više i ima lošiju gol-razliku. Vezao je osam mečeva bez poraza u svim takmičenjima, u ligi je nanizao pet trijumfa, od čega poslednja dva bez primljenog gola.

Za Pacifik ne igraju neka internacionalno poznata imena. U svojim redovima ima samo jednog igrača koji je aktivni reprezentativac, 23-godišnjeg napadača Zelenortskih Ostrva Đanija dos Santosa. On je član Pacifika od maja prošle godine, došao je u Kanadu pošto je prethodno raskinuo ugovor sa holandskim drugoligašem Dordrehtom.

Pacifik i Eredijano se do sada nikada nisu sastali.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

KONKAKAF LIGA – OSMINA FINALA (PRVI MEČEVI)

Utorak

23.55: (2,90) San Migelito (2,70) Tauro (2,75)

Sreda

02.00: (1,53) Komunikasiones (3,70) Dirijangen (6,50)

04.00: (2,60) Pacifik (2,85) Eredijano (2,90)

Četvrtak

02.00: Kibao - Motagva

04.00: Hankok - Alijanca

23.55: Real Espanja - Kartagines

Petak

02.00: Alahuelense - Alijanca

04.00: Munisipal - Olimpija Tegusigalpa

***Kvote su podložne promenama


tagovi

KONKAKAF ligaDžon RuizEredijanoHevison Benet

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara