Reprezentacija Makedonije (Reuters)
Reprezentacija Makedonije (Reuters)

Rukometna zemlja živi fudbalski san: 3.000 Makedonaca ide u Palermo po istoriju

Vreme čitanja: 2min | sre. 23.03.22. | 20:53

Iako autsajder, Makedonija se nada još jednom fudbalskom čudu

(Od dopisnika iz Skoplja)

Reprezentacija Makedonije odigraće sutra prvi istorijski meč baraža za Svetsko prvenstvo. “Zemlja rukometa” odmeriće snage sa Italijom (četvrtak, 20.45) i igraće za plasman u finale gde čeka boljeg iz meča Portugalija - Turska.

Izabrane vesti

Makedonija je poznata po rukometu u protekloj deceniji, ali trenutno živi fudbalski san. Ljudi su promenili rukometne dresove, obukli fudbalske i uputili se u Palermo, gde će na stadionu Renco Barbera bodriti popularne Risove.

U ritmu rukometa pulsirala je Makedonija poslednjih godina. Od 2012. godine pa nadalje muški tim je igrao na svim evropskim i svetskim prvenstvima. Svaka zima je bila u znaku rukometa, svakog januara igrači su svojim partijama grejali srca navijača, ali ovoga puta to bi možda mogli da budu fudbaleri direktno iz Katara jer će ovo biti prvo Svetsko prvenstvo u istoriji koje se igra zimi. Makedonija iza sebe ima tri evropska klupska zlata u rukometu. Prvu je donela ženska ekipa Kometal Đorče Petrov, koja je 2002. godine u prepunom SRC „Kale” u Skoplje osvojila Ligu šampiona, a potom je na scenu stupio RK Vardar koji je dva puta grabio zlato u muškoj eliti – u 2017. i 2019.


Poslednje dve evropske titule u rukometu bile su prava evropska senzacija. Sada i fudbalska reprezentacija želi da uradi isto – da iznenadi Italiju, a onda u finalu da se izbori za plasman na Svetsko prvenstvo. Selektor Blagoja Milevski imaće na raspolaganju sve adute, osim Eljifa Elmasa koji je suspendovan. Prema pravilniku, FS Makedonije je obezbedio oko 1.500 ulaznica za svoje navijače. Sve su odmah rasprodate. Sigurno će biti još najmanje 1.500 Makedonaca koji su kupili kartu u sopstvenoj režiji. Reprezentacija u pohodu na istoriju neće biti sama u Palermu.

Do sada, posle raspada Jugoslavije, na svetskoj fudbalskoj sceni nije igrala samo Makedonija od zemalja koji su nekada bili jedna celina. Srbija i Crna Gora igrali su zajedno 2006. godine, a tokom godina su tu bile i Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina. Može li Palermo biti korak ka istoriji za Makedonce? Javnost je puna optimizma. Veruje u fudbalere, jer su prethodno plasmanom na Evropsko prvenstvo 2020. povećali apetite svima.


Piše: Martin Tanaskovski


tagovi

reprezentacija Makedonije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara