(© Reuters)
(© Reuters)

Rumenige je glas razuma: Pričaćemo kad oluja prođe i sve rešiti dijalogom

Vreme čitanja: 2min | čet. 22.04.21. | 15:05

Predsednik Bajerna kaže da su fudbalu potrebni sreća, harmonija i odanost

Lete otrovne strelice – ma, šta strelice, rakete – s jednog na drugi kraj Evrope, podeljene na „nas“ i „njih“. Danima se svađaju zagovornici ideje o Superligi i njeni protivnici, pa čak ni kad se sama urušila kao kula od karata ne prestaje govor mržnje.

Prednjače Florentino Perez s jedne i Aleksandar Čeferin s druge strane. Mišljenja su im dijametralno suprotna i u takvim okolnostima potreban im je neko hladan kao špricer – ili, bolje reći bavarsko pivo – da smiri situaciju. A ko će bolje nego Karl Hajnc Rumenige, predsednik Bajerna, koji na stranicama torinskog Tutosporta poziva na razgovor, ubeđen da je dijalog najbolji lek za trenutno bolesni fudbalski svet.

Izabrane vesti

„Ovde nije pobedio ni Bajern, ni Rumenige, već pravi fudbal. Onaj u koji smo svi zaljubljeni“, ističe Rumenige na početku razgovora koji celim tokom deluje kao otrežnjenje u odnosu na prethodne svadljve izjave iz dva tabora. „Poznato je da sam čovek dijaloga, a ne rata. Predsednik UEFA, Aleksandar Čeferin me je zamolio za pomoć u pokušaju da reši problem i da počnemo iznova posle nekoliko veoma komplikovanih dana u svetu fudbala“.

Bajern je među klubovima koji su u startu odbili ideju o formiranju Superlige, ali daleko od toga da nije bio upoznat sa njenim motivima i principima delovanja.

„Meni je 65 godina i svašta sam video u životu. Bili su ovo sve samo ne laki dani. Najvažnije je da su prošli. Niko nije zadovoljan dešavanjima, čak ni oni koji su omogućili rađanje Superlige. U utorak veče sam razgovarao sa Feranom Sorijano, izvršni direktor Mančester Sitija mi se izvinio zbog incidenta. Posle njega, izvinjenja su počela da pristižu i od drugih klubova. Pogrešili su, ali me to trenutno ne interesuje. Bitno je da ovu krizu prevaziđemo kao inteligentne osobe“.

Prvi čovek bavarskog giganta dodaje da bi narednih dana svi akteri zbrke koja je potresla fudbalsku planetu morali da budu taktičniji.

Dajte prvo da se oluja smiri, pa da se fokusiramo na dijalog. Predsednik Čeferin me je uverio, a ja sam saglasan, da nema nameru da bilo kome zatvara vrata ispred nosa“.

Čak ni Juventusovom gazdi, Andrei Anjeliju, jednom od najomraženijih aktera ove sage.

„Ne znam da li je između njih moguće pomirenje. Čeferin je veoma razoračan. Superligu je stvorilo 12 klubova, ne samo Anjeli. Nisam sa Andreom razgovarao posle svega. Samo zato što ja nisam hteo. Nije vreme da s njim pričam. Jednostavno, nema razloga brzati. Bolje pustiti da se glave ohlade. Onda ću od Adree shvatiti razloge koji su ga naveli da se ponaša na onakav način. Dijalogom ćemo sve rešiti. Ništa ne isključujem“.

Sam Rumenige je rekao da pobednika u ovom ratu nema. Niti su to UEFA, niti Superliga.

Fudbalu su potrebni sreća, harmonija i odanost. Odmah bih te vrednosti vratio modernom fudbalu. Nažalost, nemam ih, moraćemo na njima da radimo“.

Mudra glava.


tagovi

Karl Hajn RumenigeEvropska SuperligaUEFA

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara