Sa koliko godina su se povlačili najveći?

Vreme čitanja: 4min | sre. 04.12.19. | 18:35

Zvanično najbolji fudbaler planete po rekordni šesti put izjavio je tada da mu ova nagrada znači još više jer je svestan da je “kraj sve bliži“. Jasno je svima da ništa nije večno, pa ni karijera jednog od najboljih fudbalera sveta svih vremena, zbog čega su se mnogi uhvatili za istorijske udžbenike kako bi proverili – kada su se i sa koliko godina iz fudbala povlačili oni s kojima Lionel Mesi može da stane rame uz rame?

Ima tome bezmalo mesec dana. Španski mediji otvorili su Pandorinu kutiju i zapitali se - šta će biti sa Barselonom posle Lionela Mesija?

Isto pitanje postavljeno je i posle dodele Zlatne lopte u ponedeljak uveče. Zvanično najbolji fudbaler planete po rekordni šesti put izjavio je tada da mu ova nagrada znači još više jer je svestan da je “kraj sve bliži“. Jasno je svima da ništa nije večno, pa ni karijera jednog od najboljih fudbalera sveta svih vremena, zbog čega su se mnogi uhvatili za istorijske udžbenike kako bi proverili – kada su se i sa koliko godina iz fudbala povlačili oni s kojima Lionel Mesi može da stane rame uz rame?

Izabrane vesti

Od četvorice najvećih, Johana Krojfa, Pelea, Dijega Armanda Maradone i Alfreda di Stefana, najranije je u kopačke o klin okačio legendarni Brazilac i as Santosa. Peleu su samo 22 dana nedostajala od toga da napuni 37 godina. U međuvremenu, Krojf i Maradona su već imali preko 37 godina kada su odlučili da se penzionišu. Najdugovečniji bio je Di Stefano, pošto je za “bubamarom“ jurio i sa 39 godina. Čuveni Argentinac jednostavno nije želeo da završi sa fudbalom posle odlaska iz Reala posle jedanaest sezona, gde je imao izvanrednu karijeru, iako mu poslednje dve godine nisu bile najbolje. U Realu je zabeležio 308 golova u 396 zvaničnih utakmica, dok je sa Espanjolom upisao 11 golova iz 47 utakmica pre nego što je definitivno stavio tačku 3. aprila 1966. godine.

Pele je ipak produžio karijeru uprkos tome što su mnogi verovali da će otići u penziju. Brazilac se prvobitno penzionisao u oktobru 1974, istog meseca kada je napunio 34 godine. Ali u junu te godine ipak je rešio da se vrati na teren, suočen s ozbiljnim finansijskim problemima. Potpisao je za Njujork Kosmos. Tamo se zadržao tri godine i definitivno “zbogom“ rekao je 1. oktobra 1977. godine.

Johan Krojf takođe je uzeo vreme pre nego što je okončao uspešnu fudbalsku karijeru. Penzionisao se kada je to želeo, ne pod pritiskom Ajaksa. Legendarni El Salvador nije za ozbiljno shvatao odluku Ajaksa da mu ne produži ugovor pošto je dva puta pokorio nacionalno prvenstvo po povratku s avanture po SAD, gde je igrao za Los Anđeles Asteke i Vašington Diplomatse, te kratkog boravka u Levanteu. Zbog toga Krojf se ubrzo našao u naručju Ajaksovog najvećeg rivala Fajenorda gde je odigrao poslednju sezonu u karijeri uz osvojenu Erediviziju i nacionalni kup! Bilo je to 1984, kada je okončao karijeru s 37 godina.

Još jedan velikan koji je fudbal napustio u tim godinama bio je i Dijego Maradona. Argentinski velikan je to uradio dok je branio boje Boke Juniors, kluba koji je voleo od malih nogu. Desilo se to 1997. godine.

Zanimljivo je da je, na primer, francuski as Mišel Platini iz fudbala otišao sa samo 32, pod izgovorom da više nije uživao u fudbalu. Neponovljivi Marko van Basten se penzionisao u martu 1995. zbog ozbiljnih problema sa skočnim zglobom. Imao je sao 31 godinu. Povrede su unakazile i karijeru “pravog“ Ronalda, koji je iz igre otišao sa 34 godine i to kao igrač Korintijansa. Čuveni Karl Hajnc Rumenige je pre dolaska u direktorsku fotelju Bajerna fudbal napustio baš kao i Ronaldo, dok je Franc Bekenbauer to učinio s 38, u kalendarskoj 1983.

Šta će biti s Mesijem? Prvi čovek Barselone Đosep Marija Bartomeu nema dilemu da će javnost morati još malo da pričeka na odlazak argentinskog asa.
“Polako, gledaćete Mesija još malo. Njegove reči me nisu uzburkale pošto stalno razgovaram s njim i znam da je u njemu ostalo još mnogo fudbala“, kaže Bartomeu.

Bivši trener i igrač Barselone Karles Reksač smatra da će Mesi biti tu bar još četiri-pet godina.
“Mesi sigurno može da igra vrhunski fudbal bar do 35. ili 36. godine“.

Nedavno penzionisani fudbaler Karlos Kueljar rekao je da će Mesijeva karijera trajati onoliko koliko Argentinac bude vodio računa o sebi.
“Jasno je da će Mesi morati da vodi mnogo računa o tome šta jede. To će mu jako pomoći da produži karijeru i takođe mnogo toga zavisi od opterećenja koje bude imao tokom sezona. Ako se bude preopteretio stići će ga povrede, što u njegovim godinama traži duži oporavak“.

Ni kriza, ni sezona bez trofeja. Ništa ne može da zabrine prosečnog navijača Barselone kao pomisao da će doći dan kada će klub nastaviti život bez Mesija. Argentinac je fudbalski gigant, sposoban je da i dalje postavlja rekorde i probija barijere, ali ima svoj rok trajanja, baš kao i svi ostali. Njegovo vreme još traje i neće proći bar još neko vreme.

Zato je interesantno videti do kada Lionel Mesi planira da uveseljava šire narodne mase. Naravno, i da izluđuje poštovaoce lika i dela Kristijana Ronalda...

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara