Ben Vajt (Foto: Reuters)
Ben Vajt (Foto: Reuters)

Sa Sautgejtom uvek neka pitanja: Zašto je Vajt odbio poziv i kako opet Rašford i Henderson?

Vreme čitanja: 4min | čet. 14.03.24. | 16:54

Selektor Engleske objavio spisak za prijateljske utakmice sa Brazilom i Belgijom

U utorak Danska, u četvrtak Engleska. I drugi od tri rivala Srbije iz grupe na Evropskom prvenstvu otkrio je karte za pretposlednju proveru pred početak kontinentalne smotre.

Geret Sautgejt je objavio spisak od 25 imena za prijateljske utakmice sa Brazilom i Belgijom, i kao uvek svojim izborom probudio određena pitanja kod fudbalske javnosti na Ostrvu.

Izabrane vesti

Ona se pre svega tiču Sautgejtove odluke da u tim pozove Markusa Rašforda i Džordana Hendersona, dvojac iza kojeg najblaže rečeno nije najsjanija sezona. Rašford ne pruža ni izbliza dobre partije onim iz prošle sezone, dok je Henderson posle košmarne saudijske avanture zimus promenio klub i sa Ajaksom na sedam utakmica koliko je odigrao ostvario samo jednu pobedu.

Davno su na Ostrvu Hendersona okarakterisali kao Sautgejtovog miljenika, ali se fudbalska javnost i dalje čudi kako nije dao šansu Rubenu Loftus Čiku koji blista u Milanu, Kobiju Meinuu koji se ove sezone probio do prvog tima Mančester Junajteda i jedna je od svetlih tačaka ekipe Erika Ten Haga, ili čak Rosu Barkliju, koji je, malo je reći, oživeo karijeru od dolaska u Luton.

Pažnju engleskih novinara privuklo je i to što na spisku nema Bendžamina Vajta, ali je Sautgejt potom pojasnio razlog nepojavljivanja Arsenalovog beka.

"To je definitivno pitanje koje treba da postavite. Gledajući formu, ne mogu da kažem da ne zaslužuje da bude ovde. Imali smo poziv od Edua (Arsenalov sportski direktor, prim. aut) koji nam je rekao da Ben ne želi da bude razmatran kao opcija za reprezentaciju. Velika šteta, on je igrač koji mi se zaista sviđa, igrač kojeg smo vodili na EURO dok je bio u Brajtonu, igrač kojeg smo vodili i na Mundijal. Pričao sam sa njim posle Katara, jer sam bio odlučan da ga pozovem, ali sam osetio suzdržanost sa njegove strane. Ne znam u potpunosti zašto je to tako, ali moram to da poštujem."

Vajt je tokom Svetskog prvenstva u Kataru napustio reprezentaciju usred takmičenja iz još uvek nepoznatih, ličnih razloga, a ostrvski mediji pisali su potom da se defanzivac Arsenala odlučio na takav potez zbog svađe sa pomoćnikom Stivom Holandom. Sautgejt pak tvrdi da nema nesuglasica između njih dvojice, ali je između redova najavio da ga neće zvati na Evropsko prvenstvo.

"Voleo bih još da kažem da između nas nema problema i nikada nije bilo problema sa Stivom Holandom. To se pominjalo u člancima i ne sviđa mi se. Ljudi mogu da pričaju o meni, a ja moram da prihvatim da se lažne stvari govore o meni,ali nisam spreman da se to radi ključnom članu mog trenerskog tima. To nije razlog zašto nema Bena Vajta. Vrata će mu biti otvorena, dobar je igrač, može da napravi razliku u engleskoj reprezentaciji, ali nama nije dostupan. Jasno je da bi sada bilo teško da dođe u junu. Kada imate takvu situaciju, morate da cenite oni koji su bili na putu do kraja, mi smo to radili tokom godina u različitim situacijama".

Na spisku nije bilo mesta ni za Kalvina Filipsa, veznog fudbalera Mančester Sitija na pozajmici u Vest Hemu, kojem promena sredine nije mnogo pomogla da se vrati u željenu formu.

"Mislim da on vrlo dobro zna šta mislimo o njemu. Dobra verzija njega je vrlo važna za nas i zato smo ga podržavali. Nažalost, njegova forma nije bila dovoljno dobra i razgovarao sam o tome sa njim. On to razume. Ima sve potrebne atribute da se vrati. Potrebno je samo da pronađe ritam i samopouzdanje, jer on je izvanredan igrač.

Sve ostalo manje više očekivano, osim možda izostanka napadača Bornmuta Dominika Solankija, trećeg strelca Premijer lige, umesto kojeg se pomalo iznenađujuće u reprezentaciji našao Ajvan Toni, koji se tek u drugoj polovini januara vratio na teren posle višemesečne suspenzije. Debitantske pozive dobili su Njukaslov Entoni Gordon i Džarad Brantvajt, koji otkako se letos vratio sa pozajmice iz PSV Ajndhovena igra sjajno u dresu Evertona, dok je tandem Aston Vile Ezri Konsa - Oli Votkins nagrađen za odlične partije od starta sezone.

Engleska prvu utakmicu igra sa Brazilom 23. marta na Vembliju, a tri dana kasnije sastaće se sa Belgijom na istom stadionu. Neposredno pre početka Evropskog prvenstva, u prvoj polovini juna, Gordi albion odigraće još dve kontrolne utakmice, protiv Bosne i Hercegovine i Islanda.

GOLMANI: Sem Džonston (Kristal Palas), Džordan Pikford (Everton), Aron Ramsdejl (Arsenal)

ODBRANA: Džared Brantvajt (Everton), Ben Čilvel (Čelsi), Luis Dank (Brajton), Džo Gomez (Liverpul, Ezri Konsa (Aston Vila), Hari Megvajer (Mančester Junajted), Džon Stons (Mančester Siti), Kajl Voker (Mančester Siti)

VEZNI RED: Džud Belingem (Real Madrid), Konor Galaher (Čelsi), Džordan Henderson (Ajaks), Džejms Medison (Totenhem), Deklan Rajs (Arsenal)

NAPAD: Džarod Boven (Vest Hem), Fil Foden (Mančester Siti), Entoni Gordon (Njukasl), Hari Kejn (Bajern Minhen), Kol Palmer (Čelsi), Markus Rašford (Mančester Junajted), Bukajo Saka (Arsenal), Ajvan Toni (Brentford), Oli Votkins (Aston Vila)



tagovi

reprezentacija Engleske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara