(Reuters)
(Reuters)

Sad već postaje ozbiljno kritično: Makedonci opet maltretirali Italijane, plasman na EURO nije siguran

Vreme čitanja: 3min | sub. 09.09.23. | 22:50

Kiks Zvezdinog golmana Glazera u Bukureštu, Švajcarci primili gol u četvrtom minutu nadoknade

Pre dve godine na vrhu Evrope, a onda sunovrat. Nije ih bilo na Mundijalu u Kataru, možda neće ni doći u situaciju da brane kontinentalnu krunu, jer su Italijani opet zabrljali. Ovoga puta sa protivnikom koji za njih ima dejstvo streptomicina. Makedonija je nadoknadila gol zaostaka u Skoplju, aktivno se uključila u borbu za jedno od prva dva mesta u Grupi C, gde će Englezi, verovatno, biti prvi i dovela izabranike novog selektor Lučana Spaletija u baš nezavidnu situaciju.

Azuri posle uvodne tri utakmice imaju samo tri boda, zahvaljujući pobedi nad nejakom Maltom. Prethodno su izgubili u Napulju od Engleske, sad od Makedonije, reprezentacije koja ih je marta 2021. izbacila u polufinalu baraža za plasman u Katar, a još 2017. igrala samo 1:1 u Torinu. I sad opet maltretirala, u prvoj utakmici po odlasku Roberta Mančinija u Saudijsku Arabiju.

Izabrane vesti

Italijanima je glave došao Enes Bardi. Desetak minuta pre kraja vezista Trabzona je sjajnu formu iz kluba (u prethodnom kolu turskog prvenstva postigao dva gola) preneo u selekciju, izveo slobodan udarac desetak minuta pre kraja, matirao Đanluiđija Donarumu i uskratio favorite za kompletan plen, na koji je računao.

Čak se može reći da je Italija u Skoplju dve trećine utakmice izgledala solidno. Možda i vrlo dobro. Krenula je tako što je stvorila šanse za Brajana Kristantea i Sandra Tonalija, ali je morala da čeka završnicu prvog poluvremena, pre nego što je Ćiro Imobile bio dovoljno spretan da na odbitak reaguje glavom i savlada Stoleta Dimitrijevskog.

Verovalo se da je to – to. Da će Italijani u nastavku “zaključati” meč kako su to istorijski često znali. Vremena su se promenila, ne samo da “svi igraju fudbal”, nego ni odbrana Azura nije tako čvrsta kao pre. Najpre joj je zapretio Bojan Miovski, pa Eljif Elmas, a onda se pojavio Bardi iz prekida ostavio Makedoncima nadu da bi mogli na EP. Niko im nije davao mnogo šansi da će učestovati na prethodnom, a ko zna, možda opet iznenade.

Daleko je kraj kvalifikacija, možda će Makedonci uspeti, možda će se Italijani uozbiljiti, ali Rumuni deluju bolje nego pre. Nije ih bilo na prethodna tri velika takmičenja, ali bi, možda, mogli da vide Nemačku. Slično važi i za Izraelce, koji se nikad dosad nisu pojavili na završnoj smotri i možda bi mogli da iskoriste gužvu u kvalifikacionoj Grupi I, pošto su izdržali gostovanje u Bukureštu i u direktnom duelu sa glavnim protivkandidatom za jednu od prve dve pozicije – uz pretpostavku da će Šavajcarci biti prvi – izborili bod (1:1).

Sve to uprkos ne baš spretnoj intervenciji Omrija Glazera. Golman Crvene zvezde je posle udarca sa distance reagovao tako što mu je posle inicijalne odbrane lopta ispala, čime je omogućio Denisu Alibeku da ga savlada. Tad se činilo da će domaćin do bodova, ali Izrael je “čudna voća”. Žilav tim. I to je još jednom pokazao.

Ovoga puta oslonivši se na mladog Oskara Glouka, koji je početkom drugog poluvremena, maltene iz beznađa, kad nije imao boljih rešenja, pucao sa 20-ak metara i to se pokazalo dovoljnim za bod. Čak su gosti mogli i do tri da je mladi vezista Salcburga umesto što je pogodio stativu bio samo malo spretniji.

Situaciju u ovom društvu dodatno je zakoplikovao nerešen rezultat u Prištini. Švajcarska je dvaput vodila, a primila gol u nadoknadi (drugi put bio precizan Vedat Murići), pa je u grupi I sve otvoreno, u smislu činjenice da se tri tima bore za prve dve pozicije.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO – 5. KOLO

Subota

GRUPA C

Ukrajina – Engleska 1:1 (1:1)

/Zinčenko 26 – Voker 41/

Makedonija – Italija 1:1 (0:0)

/Bardi 81 - Imobile 47/

Grupa I

Rumunija – Izrael 2:2 (1:0)

/Alibek 27 – Glouk 53/

Tzv Kosovo – Švajcarska 1:1 (0:1)

/Murići 65, 90+4 – Frojler 14, Rahmani 79 ag/




tagovi

fudbalska reprezentacija Italijereprezentacija Makedonijereprezentacija Izraelareprezentacija Rumunijereprezentacija ŠvajcarskeEURO 2024Kvalifikacije za Euro 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara