Foto: AFP
Foto: AFP

Šamar Portu: Rio Ave ponizio šampiona i spakovao mu tri komada za poluvreme (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.08.22. | 23:31

Tek u finišu gosti su ublažili jedan od težih poraza u prethodnim godinama

Otvorio je Porto sezonu ubedljivom pobedom u Super kupu, uverljivo započeo i odbranu trona trijumfima nad Maritimom i Vizelom, prethodnog vikenda na Dragau tukao i Sporting, jednog od dva konkurenta u trci za titulu, te je sa ogromnom dozom samopouzdanja ove nedelje krenuo put Vila do Kondea da u sudaru sa redovnom mušterijom udari još jednu recku u nizu i u ranoj fazi šampionata vicešampiona iz Lisabona ostavi u prašini…

Međutim, ekipa Serža Konseisaa je na severu Portugalije dobila šamar kakav joj dugo niko nije opalio. Rio Ave je pred svojim navijačima ponizio prvaka države, spakovao mu tri komada za poluvreme i naneo mu jedan od težih poraza u poslednjih nekoliko godina – 3:1 (3:0). Mogao je zapravo da bude i najteži u Primeiri još od početka prethodne decenije kada ga je sa 3:0 tukao Sporting, ali je Toni Martinez u nadoknadi uspeo da ublaži bruku gostiju.

Izabrane vesti

Da slavlje Rio Avea bude još veće i slađe, novajliji je ovo prvi trijumf od povratka u Primeiri i ujedno prvi još od 2004. godine nad Portom! U tom periodu dva rivala sa severa zemlje su u svim takmičenjima odigrali 36 utakmici i nijednom Rio Ave nije uspeo da slavi. Sve do večeras!

Uhodiće lik Abdula Aziza Jakubua defanzivce u snovima narednih dana. Krilni fudbaler iz Gane kojeg je Rio Ave ovog leta otkupio od Vitorije Gimarais za 1.000.000 evra glavni je krivac za to što je Porto po prvi put posle skoro dve godine primio tri gola na jednoj prvenstvenoj utakmici. Odigrao je Aziz nesumnjivo partiju karijere, postigao je prvi i treći pogodak, a drugi namestio saigraču iz napada Pedru Amaralu, sve to u periodu od 22. do 43. minuta.

Prokljinaće i Mehdi Taremi belu tačku, u 62. minutu postala mu je crna. Imao je najbolji strelac Porta iz prošle sezone priliku da iz penala vrati svoj tim u život, ali je promašio i ostao na dva pogotka iz uvodnog kola, a Zmajeve ostavio na dotadašnjih minus tri. Konseisao je već na poluvremenu izvršio trostruku izmenu i ona je pozitivno delovala na ekipu, šampion je dominirao u drugom delu, uputio čak 20 udaraca ka golu rivala, ali do boda nije uspeo. Da je Taremi pogodio u tom 62. minutu, možda je i mogao.

Doduše, moglo je ozbiljno da se zakuva u finišu, jer sudija je bez preke potrebe utakmicu produžio za osam minuta. Toni Martinez je u 93. konačno probio zid koji je podigao golman gostiju Žonatan Luis da Sikeira, a Porto je pre i posle jedinog pogotka imao još nekoliko vrlo izglednih prilika kojima je mogao da unese nemir u redove domaće ekipe...

PORTUGALIJA 1 – 4. KOLO

Petak

Fereira – Estoril 0:3 (0:2)

/Žoao Karlos 26, 43, Lea 72/

Subota

Maritimo - Portimonense 0:1 (0:1)

/Žunior 43/

Boavista - Benfika 0:3 (0:1)

/Morato 30, Mario 67, 82/

Sporting Lisabon - Čaves 0:2 (0:0)

/Vitoria 60, Žuninjo 65/

Nedelja

Famalikao - Santa Klara 1:0 (1:0)

/Jusuf 20/

Aruka - Braga 0:6 (0:4)

/Banza 1, Orta 4, 40pen, Vitinja 44, Kastro 67, Lainez 76/

Rio Ave - Porto 3:1 (3:0)

/Aziz 22, 43, Amaral 33 - Martinez 90+3/

Ponedeljak

20.00: (2,00) Vitorija Gimarais (3,25) Kasa Pija (2,95)

22.15: (2,45) Vizela (3,25) Žil Visente (2,95)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

PortoPrimeiraRio Ave

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara