Šamaranje u Amsterdamu: Kako je lepo gledati Ajaks! Buntovnici iz Valensije pokorili London (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 17.09.19. | 22:59

Borusija nadigrala Barselonu, promašila penal, pogodila prečku, ali osvojila samo bod – 0:0

Poezija fudbala! Tamo gde je stao minule, produžio je Ajaks na startu nove sezone. Tim koji je stekao naklonosti neutralnih ljubitelja fudbala širom Evrope oduševio je u uvodu grupne faze Lige šampiona, nagovestivši da uprkos odlasicma osnovine Matjas de Liht – Frenki de Jong ponovo ima potencijal da pobeđuje, a pritom igra lepršavo. Prvotimci francuskog Lila bar su imali tu privilegiju da prvi čestitaju sastavu Erika ten Haga, na prikazanom u početnom kolu Grupe H – 3:0.

U Amsterdamu je sve bilo pod konac kad su u pitanju i igra i rezultat. Domaćin je sve vreme kontrolisao dešavanja na Areni, u ranoj fazi meča stekao vođstvo i nijedniog trenutka nije dovodio u pitanje osvajanje tri boda. Za razliku od prethodnih godinu dana kad je Dušan Tadić pakovao i(li) nameštao golove, ovoga puta srpski reprezentativac je malo predahnuo, ali je imao ko da ga odmeni. I to igrači od kojih je to malo ko očekivao, levi bek Nikolas Taljafiko i zadnji vezni Edson Alvarez, a pre argentinskog levog beka i meksičkog novajlije u strelce se upisao još jedan letnji potpisnik, Kvinsi Promens.

Izabrane vesti

Kopljanici su bili toliko dominantni da se čini da ni bolji sastavi od Lila ne bi preživeli gostovanje u Amsterdamu. Čak je Ajaks dao i četvrti gol – autor je  Lisandro Martinez u nadoknadi prvog poluvremena – srpski sudija Srđan Jovanović ga je poništio, koristeći kao argument činjenicu da je predviđen minutu dodatnog vremena istekao.

S obzirom da Tadić nije upisao ni gol, ni asistenciju, svetla su ove večeri uperena ka Taljafiku, koji je jedan gol namestio, jedan dao, a to savrešeno „otvaranje“ meča – pas za Promesa i egzekucija Holanđanina – bacilo je u trans našeg Duću, koji je u slavljeničkom zanosu „opalio šamar“ Davidu Neresu. A onda ga pomazio, kao da nije bio svestan koliko jaku ruku ima. Time kao da je najavio "šamaranje" Lila. Pomodreše Francuzi od muke.

U drugom meču ove grupe – iznenađenje. Valensija je odnela sva tri boda sa Stamford bridža (1:0), isplivala iz organizacionih problema koji drmaju klub i nagovestila da bi, možda, mogla da prođe grupu u kojoj je Čelsi, uz Ajaks, okarakterisan kao favorit.

Izgleda da za ovaj top nivo Frenk Lampard mora još da radi kao trener. Posle čak pet golova Vulverhemptonu prethodnog vikenda Plavci  nisu uspeli da daju nijedan. A imali su idealnu šansu da se vrate, makar bod da osvoje, međutim, rezervista Ros Barkli je u 88. minutu sa 11 metara samo uzdrmao prečku i tako su sva tri boda otišla u Španiju.

Sve zahvaljujući minijaturi Slepih miševa. U 70. minutu kapiten Dani Pareho je prevario odbranu Čelsija, lukavo ubacio loptu u kazneni prostor, gde se izvanredno snašao Rodigro i pogodio za, ispostaviće se, veliko slavlje Valensije. Taman za nagradu igračima za sve što su preživeli minulih nekoliko sedmica, počev od smene bivšeg stratega Marselinja, preko tumbanja u upravi, do odlaska dvojice direktora. Na kraju su  rešili da bojkotuju upravu, pokazali su bunt, odlučili da igraju samo za svoj groš i novom treneru Albertu Seladesu darovali savršen poklon u tek drugoj utakmici na klupi.

Tamo gde se očekivao vatromet, u susretu superofanzivnih ekipa, Borusije i Barselone, pucalo se ćorcima. Doduše, Nemci su bili znatno bliži osvajanju sva tri boda u Grupi F, međutim, samo su spektakularni golman Mark Andre ter Štegen i prečka sačuvali kožu španskom prvaku – 0:0.

Ter Šetgen je apsolutni heroj meča, jer je u 57. minutu odbranio penal reprezentativnom kolegi Marku Rojsu. Prethodno je Nelson Semedo srušio Paka Alkaser,a činilo se da će Milioneri do zalsužena tri boda, međutim, Barsin čuvar mreže je pokazao da opravdano juriša za nemačku "jedinicu". I pre i posle toga zaustavljao je napade Borusije - najviše Rojsa - imao sreće da projektil Julijana Branta završi na prečki, pa se može reći da su Katalonci odlično prošli, imajući u vidu da su baš malo pokazali i da ih je domaćin na Vestfalenu nadvisio.

Sa ovog meča, ipak, bitna stavka: prvi put ove sezone u zvaničnim susretima igrao je Lionel Mesi. Kročio je na teren pola sata pre kraja, pokušao da poveže igru Barselone, u nadoknadi čak imao šansu za pogodi za sva tri boda, ali bi tio bilo nezasluženo, imajući u vidu koliko je tempom, trčanjem i brojem stvorenih prilika konanom cilju bila bliža Borusija.

LIGA ŠAMPIONA - 1. KOLO

Sreda

GRUPA A
18.55: (1,90) Klub Briž (3,50) Galatasaraj (4,20)
21.00: (2,30) PSŽ (3,45) Real Madrid (3,05)

GRUPA B
18.55: (3,90) Olimpijakos (3,50) Totenhem (1,95)
21.00: (1,08) Bajern (12,0) Crvena zvezda (23,0)

GRUPA C
21.00: (9,00) Šahtjor (5,70) Mančester Siti (1,30)
21.00: (3,30) Dinamo Zagreb (3,40) Atalanta (2,20)

GRUPA D
21.00: (2,55) Atletiko Madrid (3,00) Juventus (3,00)
21.00: (1,38) Leverkuzen (4,70) Lokomotiva Moskva (8,50)

Utorak

GRUPA E
Napoli - Liverpul  2:0 (0:0)
/Mertens 82p, Ljorente 92/

Salcburg - Genk  6:2 (5:1)
/Haland 2, 34, 45, Hvang 36, Šobošlai 45, Ulmer 66 - Lukumi 40, Samata 52/

GRUPA F
Inter – Slavija  1:1 (0:0)
/Barela 92 - Olajinka 64/

Dortmund - Barselona  0:0

GRUPA G
Lion – Zenit  1:1 (0:1)
/Depaj 50p – Azmun 41/

Benfika - Lajpcig  1:2 (0:0)
/Seferović 84 - Verner 69. 79/

GRUPA H
Čelsi - Valensija  0:1 (0:0)
/Rodrigo 74/

Ajaks - Lil  3:0 (1:0)
/Promes 18, Alvarez 50, Taljafiko 62/

*** kvote su podložne promenama

FOTO: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara