Samjuel Eto (AFP)
Samjuel Eto (AFP)

Samjuel Eto u centru skandala o nameštanju mečeva: Smiri se, suspendovaćemo sudiju...

Vreme čitanja: 2min | čet. 20.07.23. | 17:31

Kontraverze oko predsednika Fudbalskog saveza Kameruna ne prestaju da se nižu, a nove optužbe su najozbiljnije do sada

Ima godinu i po dana otkako je Samjuel Eto, najveći igrač u istoriji kamerunskog fudbala izabran za funkciju predsednika fudbalskog saveza ove afričke države. Krovna organizacija kamerunskog fudbala godinama unazad slovila je za jednu od najkorumpiranijih na čitavom afričkom kontinetu, legendarni Eto je bio viđen kao spasilac, ali...

Kontraverze oko jednogod najubitačnijih napadača evropskog fudbala u ovom veku ne prestaju da se nižu. Počev od samovolje u upravljanju državnim timom na čije je čelo marta 2022. postavio svoju marionetu Rigoberta Songa, a onda privatizovao odlučivanje o tome ko će i koliko da igra. Bilo je tokom Mundijala u Kataru i nasrtanja na navijača koji je provocirao, ali ovoga puta je Eto - mada uvek treba uzeti u obzir pretpostavku nevinosti dok se ne dokaže suprotno - čini se otišao korak dalje u svojim zakulisnim radnjama.

Izabrane vesti

Afrički medij Camfoot objavio je deo telefonskog razgovora prvog čoveka fudbalskog saveza i Valentina Gvejna, predsednika Viktorije Junajted, kluba koji je, u tenutku kada su pomenuta dvojica vodila konverzaciju, bio kamerunski drugoligaš, da bi minulog aprila bio promovisan u elitni rang takmičenja.

Tokom razgovora koji je procureo na društvene mreže, dvojica lidera razgovarala su o Viktoriji, kako će joj sudija napraviti štetu i ugroziti cilj promocije u najkvalitetniju fudbalsku ligu Kameruna.

"Smiri se. Daćemo vam tri boda i suspendovati sudiju", navodno je izgovorio Eto, koji nije želeo da duži razgovor 'preko žice', već je poručio sagovorniku da je najbolje da se vide i razgovaraju u četiri oka.

Kao što je nagovešteno, razgovor je vođen početkom godine, a pomenuti kamerunski portal je naglasio da su pojedini klubovi iz drugog ranga dobili garancije od Etoa, da će biti promovisani u elitz preko arbitražnog tela i disciplinske komisije.

„Eto je obećao da će kamerunski fudbal vratiti u veličinu, ali on je u centru nameštanja utakmica“, upire prstom u predsednika saveza Camfoot.

Svo ovo je isplivalo na videlo dva dana nakon što je Eto najavio novu finansijsku injekciju Fife od 6.500.000 evra.


tagovi

Samjuel EtoKamerunKamerun 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara