Klaudinjo (©Reuters)
Klaudinjo (©Reuters)

Samo je nebo granica za nebeskoplave: Zenit petu godinu zaredom prvak Rusije

Vreme čitanja: 3min | ned. 07.05.23. | 19:00

A, Sergeju Semaku peta kruna za toliko sezona na klupi

Fudbalskih dinastija nema mnogo u evropskom fudbalu. Bajern je deceniju najbolj u Nemačkoj, Crvena zvezda dominira u Srbiji, ali u velikoj većini liga prvaci se smenjuju na godinu-dve.

Jedna od zemalja koja ima „večitog“ šampiona je i Rusija: Zenit je danas postao peti put uzastopno prvak države. Da je zaista najbolji od svih, ne samo po broju skupljenih bodova, tim iz Sankt Peterburga je dokazao u velikom derbiju sa Spartakom iz Moskve, kojeg je na svom terenu pobedio sa 3:2 i time matematički obezbedio odbranu titule.

Izabrane vesti

Finiš meča je bio vrlo uzbudljiv, jer je Spartak ostao sa igračem manje kod rezultata 2:1, ali je u 86. minutu došao do penala, koji je iskoristio Promes i izjednačio na 2:2. Da je tako ostalo, propalo bi danas pripremljeno slavlje u Sankt Peterburgu. Ali, da ljudi koji su napunili tribine ne budu razočarani pobrinuo se Sergejev koji je u 92. minutu doneo pobedu domaćinu – 3:2.

Peta je godina zaredom kako Nebeskoplavi sede na tronu ruskog fudbala. Gotovo svaka od tih sezona je bila ista: konkurencija je uspevala da zadrži koliko-toliko korak do polusezone, a onda je Zenit dodavao gas i dolazio do nedostižne razlike. Pre godinu dana je bio prvak sa devet bodova više od Sočija, godinu ranije osam od Spartaka, sezonu pre toga 15 ispred Lokomotive, a sezonu ranije osam od istog rivala. Dakle, nijednom nije bilo gusto, nijednom se nije lomilo u poslednjem ili makar pretposlednjem kolu.

Evo i sada, šampionski pehar je osvojen u 26. rundi, a još četiri su ostale da se odigraju. To će momci iz Sankt Peterburga moći da igraju za svoju dušu.

Jedina senka koja je ostala na novoj Zenitovoj kruni je što će ostati za domaću upotrebu. Ni naredne jeseni ruski klubovi neće moći da igraju u evropskim kupovima, tako da će trofej ostati bez patine Lige šampiona da ga ukrasi. Ali, znali su to u klubu i kada je počinjala sezona, pa ih to nije uspavalo. Igrao je Zenit punom snagom, da pokaže da je i dalje gazda kod kuće.

Do krune je došao u velikoj meri zbog toga što letos nije rasturio šampionsku ekipu. Naprotiv, glavne poluge tima su ostale na okupu i pored tog nedostatka međunarodnog fudbala. Briljirao je Malkom, koji se 22 gola najbolji strelac lige, a danas protiv Spartaka zablistao je i drugi naturalizovani Rus Klaudinjo, strelac prvog gola. Mostovoj, Bario, Kuzjajev, Karavajev i dalje su tu, a od letošnjih investicija mesto u startnoj postavi su danas zauzeli štoper Rodrigo i špic Kasijera.

Od bitnijih igrača koji su doprineli osvajanju titule pre godinu dana sada nisu tu samo Dejan Lovren i Artjom Dzjuba. Njihovi odlasci su sa lakoćom nadoknađeni i Zenit je još ubedljivije nego lani došao do nove krune.

Čovek čije ime titra na usnama navijača Nebeskoplavih je Sergej Semak. Nekada vrlo dobri fudbaler, igrač Pari Sen Žermena, CSKA Moskve i na kraju karijere Zenita, postao je trener kakav niko nije mogao da očekuje. Bukvalno mu je titula postala srednje ime. Prva samostalna sezona u trenerskoj karijeri mu je bila u Ufi u sezoni 2017/18, a odmah nakon nje dobio je ponudu iz Zenita, koju je prihvatio. I napravio čudo!

Svaku sezonu na klupi Nebeskoplavih Semak je zaključio titulom! Danas osvojeni trofej mu je deveti otkako je došao u Sankt Peterburg. Nije čudo što mnogi traže da mu se da u ruke reprezentacija Rusije. Onog dana kada UEFA digne embargo i dozvoli da Zbornaja ponovo zaigra na evropskoj sceni.

Naznaka da će se nešto kod Semaka promeniti ovog leta nema. A, to znači samo jedno: Zenit je već sada favorit da i za godinu dana podigne šampionski pehar.

RUSIJA 1 - 26. KOLO

Subota

Himki – Dinamo Moskva 0:1 (0:0)

/Smolov 90+7 pen/

Torpedo – Ahmat 1:5 (0:3)

/Stevanovič 74 – Todorović 12, Konate 19, 77, Kamilov 38, Agalarov 89/

Rostov – Fakel 0:2 (0:0)

/Akbašev 46, Apajev 74/

Nedelja

Nižnji Novgorod - Ural 0:0

CSKA Moskva - Orenburg 2:1 (1:0)

/Divejev 8, Čalov 87 - Hovhanisjan 94/

Zenit - Spartak Moskva 3:2 (2:1)

/Klaudinjo 13, Mosotovoj 39, Sergejev 92 - Balde 33, Promes 86p/

Krasnodar - Krila Sovjetov U TOKU

Ponedeljak

16.00 (2,00) Lokomotiva Moskva (3,50) Soči (3,70)

***Kvote su podložne promenama

 


 


tagovi

Zenit Sankt PeterburgSpartak MoskvaSergej Semak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara