Moises Kaisedo i Deklan Rajs (Reuters)
Moises Kaisedo i Deklan Rajs (Reuters)

Samo je pitanje gde će pre da pukne u Londonu: Dvojica vezista uskoro postaju najskuplji u istoriji Premijer lige

Vreme čitanja: 4min | pet. 16.06.23. | 12:24

Čelsi i Arsenal moraju da plate preko 100.000.000 evra

Kada je Čelsi zimus doveo Enca Fernandeza i platio Benfiki 121.000.000 evra za mladog vezistu, granice su pomerene. Argentinac sa tek pola sezone evropskog fudbala u Benfiki i dobro odigranim Mundijalom je postao najskuplji igrač u istoriji Premijer lige. Ali i signal za „manje“ klubove da mogu da traže više.

Fernandezov rekord bi mogao da bude srušen posle samo pola godine. I opet bi zadnji vezni mogao da bude u glavnoj ulozi. Dvojica trenutno najtraženijih igrača na Ostrvu su Vest Hemov Deklan Rajs i Brajtonov Moises Kaisedo. Obojicu žele londonski klubovi ali će za njihove angažmane morati da plate više nego bilo ko pre njih.

Izabrane vesti

Otkako se pojavio u prvom timu Vest Hema sa 18 godina, Rajs privlači pažnju. Prvo su se za njega borile reprezentacije, a na kraju je odabrao Englesku umesto Irske čije sve mlađe selekcije je prošao i odigrao čak i tri meča za A selekciju. Kada je izabrao reprezentativnu budućnost, došla je na red klupska. Posle sezonu i po seniorskog fudbala u Vest Hemu, kada se ustalio u timu, prvi je udicu bacio Mančester Siti. Tada je Vest Hem tražio oko 50.000.000 evra i u plavom delu Mančestera su procenili da je to previše. Svakog sledećeg prleaznog roka se pominjao kao želja velikih premijerligaških klubova. A cena je samo rasla...

Godinama je Rajs bio velika želja Čelsija. Prvo ga je hteo Frenk Lampard (u prvom mandatu), potom i Tomas Tuhel ali je Vest Hem svaki put tražio sve više. U leto 2021, Čekićari su cenili Rajsa na 90.000.000 evra, a u trku sa Plavcima se uključio Mančester Junajted. Cena je već otišla preko 100.000.000 evra... Probao je Tomas Tuhel i prošlog leta kada je novi gazda Tod Boli nemilice tropšio pare na pojačanja ali Rajs je i tada bio preskup.

Kada već nisu uspeli Čelsi, Siti i junajted, ovog leta će probati Arsenal. Vest Hem je za ovo leto istakao cenu od 120.000.000 funti (138.000.000 evra!). Spreman je eventualno da prihvati i 100.000.000 funti (114.000.000 evra) plus nekog igrača pride. Međutim, Arsenalova prva ponuda je iznosila oko 93.000.000 evra plus bonusi sa kojim bi transfer mogao da dogura do 105.000.000. Za Vest Hem – nedovoljno!

Naravno, letnja pijaca je tek počela i Vest Hem zna da ima dovoljno pregovaračkih kapaciteta da oteže i tvrdi pazar. Finansijski su stabilni, Rajs ima još dve godine ugovora i mogu da prave licitaciju i da ne padnu na prvu loptu. Naravno, rizikuju da Arsenal odšeta i ne vrati se sa drugom ponudom. I da sledećeg leta prodaju igrača za manje para jer je Rajs već odbio tri ponude za produžetak ugovora. Ali to je malo verovatno... Transfer će se desiti ovog leta.

Neće Tobdžije tako lako odustati jer im je potrebno kapitalno pojačanje u veznom redu s obzirom da se Granit Džaka nalazi pred transferom u Leverkuzen i da Arteta nema mnogo opcija za dva mesta u veznom redu. Ostaju mu Žoržinjo i Parti od ozbiljnijih opcija plus Elneni i Lokonga. Arsenalu je neophodan zadnji vezni, sve karte će baciti na Rajsa i vrlo verovatno morati da sruši premijerligaški rekord u visini transfera. Već u toku dana bi na adresu Vest Hema mogla da ode i druga ponuda u visinu od 100.000.000 funti.

Arsenalova prva želja za ulogu zadnjeg veznog je zimus bio Moises Kaisedo iz Brajtona. Ceo januar je trajala transfer saga oko Ekvadorca, Arsenal je slao tri ponude od kojih je poslednja iznosila 80.000.000 evra, ali je Brajton sve odbio. Nisu želeli da puste bitnog igrača usred sezone u kojoj su se borili za istorijski plasman u Evropu. Obećali su mu da će dobiti dozvolu za transfer na leto ako izbore Evropu, on je pristao na produžetak ugovora do 2027. i dobio veću platu. Arsenal se više ne interesuje za njega, ali je zagrizao Čelsi koji je posle neuspešne višegodišnje potere za Rajsom sada fokus prebacio na Ekvadorca koji je mlađi tri godine. Ali i skuplji od Rajsa!

Brajtonov gazda Toni Blum je ubeđen da Kaisedo više vredi od Rajsa i Enca Fernandeza i kao početnu cenu je postavio neverovatnih 120.000.000 funti što je nešto više od 140.000.000 evra. Naravno, početna cena nije isto što i konačna. Dobro upućeni insajderi na Ostrvu veruju da bi Brajton pristao i na manje para i opciju da u transfer bude ukjljučen neko od Čelsijevih igrača. Ali deo u novcu svakako neće biti manji od 100.000.000 evra.

Prva Brajtonova želja je da u transfer bude uključen talentovani štoper Levi Kolvil koji je prošlog leta došao kod njih na pozajmicu iz mladog tima Čelsija i ostavio prilično dobar utisak dvadesetak utakmica. Brajton bi ga rado zadržao ali navodno Čelsijev novi trener Maurisio Poketino želi mladog defanzivca na pripremama i vidi ga kao budućnost Plavaca. Čelsi je spreman da pored novca ponudi neke druge igrače među kojima je i reprezentativni vezista Konor Galaher ali je pitanje koliko on zanima Brajton.

Poput Arsenala i Rajsa, i ovde tek slede višenedeljni pregovori. Ali suština je da je Kaisedo neophodan Plavcima kao što je Rajs hitno potreban Tobdžijama. Čelsi ovog leta ostaje bez Kantea koji se seli u Arabiju, Matea Kovačića koji je na pragu poptisa za Mančester Siti, a Ruben Loftus Čik nije u planovima kluba i biće prodat ili pozajmljen, Denisu Zakariji je istekla pozajmica, a ako ode i Galaher, onda Plavci ostaju samo za Enco Fernandezom i pomnuetim Galaherom u vezi. Zato im je Kaisedo neophodan i zato je Brajton spreman da ih „odere“.

Premijer liga bi uskoro trebalo da dobije novog najskupljeg igrača u istoriji. Samo je pitanje gde će pre da pukne transfer bomba. U severnom ili zapadnom Londonu.  


tagovi

Letnji prelazni rok 2023Deklan RajsMojzes Kaisedo

Obaveštavaj me

Arsenal
Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara