Bejl (© Reuters)
Bejl (© Reuters)

Šampion, atrakcija, egoista – tim redom! Geret Bejl završio karijeru

Vreme čitanja: 3min | pon. 09.01.23. | 17:07

U 34. godini, utisak je da je mogao još da potraje

Pomalo neočekivana vest u eri modernih sportista. U doba kad mnogi na razne načine produžavaju karijeru, Geret Bejl je rešio da je okonča. U 34. godini. Jasno je da je mogao još neko vreme da „tera loptu“, ali je krilni fudbaler odsvirao kraj.

Odlazi kao šampion, pošto je na poslednjoj adresi, a to mu je bio Los Anđeles, postao prvak MLS lige i tako kolekciju trofeja uvećao na 17. Svet će ga pamtiti kao jednog od boljih fudbalera koje je Velika Britanija ikad imala, iako je utisak da nije do kraja razvio potencijal.

Izabrane vesti

Možda zato što se u suton karijere više zanimao za golf i insistirao na bogatim ugovorima, nego što mu je stalo da pokaže da još može da bude presudan faktor. A bio je. Štagod ko mislio. Jer, u periodu kad je Real Madrid osvajao vezane titule u Ligi šampiona neki Bejlovi pogoci su bili presudni, ujedno i efektni, poput onog iz Lisabona 2014. ili dva u finalu u Kijevu 2018. Nešto ranije i jedan od najupečatljivijih koje je španska javnost videla u poslednjoj deceniji, kad je u finalu Kupa kralja pretrčao 70 metara u sprintu i matirao odbranu Barselone.

Bilo je u međuvremenu još minijatura, ali ih više biti neće.

Posle pažljivog razmatranja, odlučio sam da se povučem iz klupskog i reprezentativnog fudbala. Neverovatno sam srećan što sam ostvario san i bavio se sportom koji volim i koji mi je pružio neke od najboljih trenutaka u životu. Od prvog dodira sa loptom u Sautemptonu do poslednjeg u Los Anđelesu svaki je oblikovao moju karijeru, činio me ponosnim i zahvalnim“, pojasnio je Geret Bejl u oproštajnom pismu.

Proizvod je čuvene Sautemptonove akademije. Čuvene, jer je u poslednjih 20-ak godina dala veliki broj poznatih fudbalera. Tad je bio u Čempionšipu, kao talentovani levi bek, da bi ga posle dve sezone kupio Totenhem i tu je počeo njegov uzlet. Tamo ga je Hari Rednap prekomandovao na poziciju krila, što se ispostavilo fenomenalnom odlukom, a upravo sa te pozicije je Bejl postigao izuzetno efektan gol protiv Intera tako što je pretrčao Zanetija i Majkona, u tom trenutku prvake Evrope.

Kasnije je postao prvi čovek u istoriji fudbala koji je probio granicu od 100.000.000 evra izdvojenih na ime obeštećenja, kad ga je kupio Real. U Madridu je oformio jedan od najboljih napadačkih trozubaca modernog fudbala, sa Kristijanom Ronaldom i Karimom Benzemom (BBC) i čak pet puta bio pobednik Lige šampiona. Osvojio je i tri Primere, jedan Kup kralja, jedan Superkup Španije, tri Superkupa Evrope i tri pehara Svetskog klupskog prvaka.

Jedino što je u poslednje dve godine boravka u Španiji nervirao navijače, trenere i čelnike. Em se povređivao, em bi kad bi se oporavio redovno dobro igrao za reprezentaciju Velsa, a manjim žarom za klub koji ga je plaćao. Čak je izazvao genv svetske javnosti kad se fotografisao pored državne zastave na kjoj je pisalo: „Vels, golf, Madrid! Tim redom“. Sve zato što je u međuvremenu koristio slobodno vreme da se pojavi na golf turnirima. To jeste stvorilo antipatiju prema Bejlu, kao i odbijanje da pristane na smanjenje plate ili da ode u neki drugi klub, čime je pokazao da je egoista i da mu je, ipak, novac prioritet.

Opet, ni to ne može da promeni utisak da je bio jedan od boljih fudbalera vremena u kome je obitvao,. Da nije bilo „monstruma“ poput Kristijana Ronalda ili Lionela Mesija možda bi ga publika više cenila. Ili da se pred kraj nije više zabavljao, a manje posvetio terenu.

Doduše, u otadžbini je obožavan. S razlogom, kao fudbaler sa najvećim brojem utakmica (111) i golova za državni tim (41).

Otvario sam san time što sam 11 puta bio kapiten reprezentacija. Nemoguće je iskazati zahvalnbost svima koji su igrali bitnu ulogu u mojoj karijeri. Dužan sam mnogim ljudima, jer su mi pomogli, promenili život i karijeru, o čemu nisam mogao ni da sanjam kad sam počeo kao devetogodišnjak“, dodao je Geret Bejl.



tagovi

Geret BejlFudbalska reprezentacija Velsa

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara