Amr Varda u dresu Anortozisa (© Reuters)
Amr Varda u dresu Anortozisa (© Reuters)

Šampion prelaznog roka: Promenio četiri kluba za samo 29 dana!

Vreme čitanja: 4min | čet. 21.09.23. | 10:00

Danas bi trebalo da debituje za novi, ako ne potpiše za neki drugi

Najveći trošadžija na globalnom nivou je Čelsi, najatraktivniji fudbaleri su otišli u Saudijsku Arabiju ili MLS, Turci su ostali verni angažovanju zvezda i(li) zvedzica, međutim, teško da bilo ko u prelaznom roku može da nadmaši poduhvat kakav je izveo Amr Varda. Mnogima njegovo ime ne znači mnogo, jer je karijeru gradio u timovima van „Liga petice“, ali je uradio nešto što verovatno niko nikad nije! I pitanje je da li će.

Promenio je čak četiri kluba za samo 29 dana!

Izabrane vesti

Kako je to izveo, teško je razumeti, ali ako se zna da dolazi iz fudbalski trusnog područja kakvo je Egipat, te da je poslednji klub za koji je potpisao Farkom, nemojte se iznenaditi ako, kojim slučajem, ne bude u kombinaciji za tim protiv ekipe Moderna budućnost, u okviru prvog kola tamošnjeg prvenstva. Kad mu se već osladilo da menja klubove... Priliku da upozna Vardu imala je i srpska publika. I to u pretprošloj sezoni kad je u opremi Anortozisa bio akter dve utakmice grupne faze Lige konferencije protiv Partizana. Reč je o fudbaleru sjajnih individualnih karakteristika. Naglašavamo, indivudalnih. Nekad zaboravi da su oko njega saigrači, deluje da hoće sve sam i ako prođe u situacijama „jedan na jedan“ onda je produktivan... Zato se i uvukao pod kožu navijačima na Kipru i u Grčkoj, gde je proveo veći deo karijere, da bi letos ušao u kovitlac prelaznog roka i iz njega izašao sa čak četiri ugovora za manje od mesec dana!

Promocija u MarokuPromocija u Maroku

Sve je počelo tako što mu je završetkom minule sezone istekao ugovor Apolonom iz Limasola, gde je bio saigrač sadašnjeg golmana Partizana, Aleksandra Jovanovića. Dugo je tragao za novom sredinom da bi 11. avgusta promovisan kao novajlija Ražda Kazablanke, jednog od najpopularnijih klubova Afrike. Zadržao se u Maroku kraće od dve sedmice, posle čega su Zeleni orlovi objavili da je usled propupštenih nekoliko treninga, te „ličnih i razloga mentalne prirodeArda raskinuo saradnju, posle čega je bio primoran da na račun Radže iz svog džepa uplati novac na ime prevremenog raskida.

Dobio je „čiste papire“ i u statusu slododnog igrača se vratio na Kipar, gde je vrlo dobro igrao za Apolon i Anortozis. Sve prikazao u tim klubovima (16 golova, 16 asistencija za dve godine) omogućilo mu je da ga pozove Doksa iz Katokopije, mali klub iz predgrađa glavnog grada Nikozije, čija jedina misija je da ostane u elitnom rangu. Posao od početka nije obećavao, jer iako je potpisao elektronski, Varda je pod izgovorom da je osetio „napade panike“ umesto da se ukrca na let za Kipar, završio u bolnici. Čelnici Dokse su zbog toga odmah obavestili javnost da će poništiti ugovor. Već 24. avgusta, samo dan posle potpisa, za zvaničnog sajta Dokse naprasno nestala vesta da je Amr Varda potpisao ugovor, dok su mediji pretpostavili da se umešala čak i policija, sprečivši ga da uđe u državu, usled problema sa dokumentima, ako se uopšte pojavio na letu...

To je samo jedna strana medalje. Druga ja skopčana sa idejom Dokse da, kao na pijaci, kupi igrača i preproda ga. Sve na osnovu činjenice da je prvi čovek Dokse Kostast Hristodulu, ujedno bio i menadžer igrača dok je Amr bio na Kipru, želeo instant zaradu. To je postalo jasno kad je Varda prešao u Esteglal iz Teherana.

Saznali smo da je prvi čovek Dokse doveo Vardu za 140.000 evra, a onda je hteo da ga proda nama za 250.000 evra, kako bi brzo ostvario profit od 110.000 evra“, reči su Ali Hatira, privremenog trenera iranskog kluba u kome se krilni vezista zadržao samo do 28. avgusta.

Mada, ovaj deo priče nije do kraja jasan, ako pretpostavimo da se Radža Kazablanku napustio kao slobodan igrač, onda je pitanje kome je to Doksa htela da plati 140.000 evra. Opet, ovo su klubovi iz Kipra, Maroka, Irana... Ko zna kakvih sve čuda ima u njihovim papririma i da li uopšte FIFA to može da raščivija. Ako je uopšte interesuje. Pojedini izvori navode da je Varda zahtevao da na raspolaganju ima privatni avion i, za uslove u Iranu, „preveliku platu“.

Povratak u EgipatPovratak u Egipat

U svakom slučaju, pred kraja avgusta Amr Varda je shvatio da bi, u ekonomskom smislu, više zaradio ako bi se vratio u Radžu (!?), ali Marokanci ga više nisu želeli. Zbog pravnih nesuglasica bila su mu zatvorena vrata Kipra i Irana. Otuda se kao rešenje nametnuo povratak u otaždbinu.

Prvenstvo Egipta je počelo u ponedeljak, a Varda je doveden 9. septembra u Farko sa zadatkom da bude jedna od centralnih ličnosti šampionata. Za prilike u toj zemlji on je zvezda. Bio je reprezentativac 30 puta, učestvovao na Svetskom prvenstvu u Rusiji, bio akter dva završna turnira Kupa afričkih nacija, delio svlačionicu sa Mohamedom Salahom...

Ovog četvrtak bi iz svlačionice Farka, kluba iz Aleksandrije, koji je pod uticajem jedne farmaceutske kompanije, trebalo da istrči na teren i debituje u novoj sredini. Osim ako jutros nije dobio neku primamljiviju ponudu.


tagovi

AfrikaKiparKipar 1Anortozis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara