©Star Sport
©Star Sport

Sanogo u najboljem izdanju: Kamaru bacio u potpunu senku, meč na nivou prethodne dve Lige Evrope

Vreme čitanja: 3min | pet. 09.09.22. | 20:01

Fudbaler iz Obale Slonovače odigrao meč po evropskim parametrima

Počela je Crvena zvezda sezonu bez klasične šestice, sa Sekuom Sanogom u drugom planu, ali je posle eliminacije od Makabija iz Haife postalo jasno da se u takmičarski zahtevnim mečevima ne može bez snažnog veziste iz Obale Slonovače. Sanogo je dobio poverenje kod Miloša Milojevića u 168. večitom derbiju protiv Partizana, gde je odmah ulio samopouzdanje svojim saigračima iz manevra, a onda je dodatno podigao lestvicu na otvaranju grupne faze protiv Monaka na stadionu Rajko Mitić.

I ne samo da je lestvica podignuta, već je Sanogo odigrao meč na ozbiljnom evropskom nivou i podsetio na najbolje dane u crveno-belom dresu, nalik onima iz prethodne dve sezone u Ligi Evrope kada je često igrao jednu od najvažnijih uloga na terenu. Sve to potvrđuje i napredna statistika koju smo imali na uvid posredstvom specijalizovane platforme Comparisonator.

Izabrane vesti

Sanogo je u potpunu senku bacio defanzivnog veznog Monaka Mohameda Kamaru, koji je letos stigao iz Salcburga za 15.000.000 evra. Pojedinim fudbalskim sladokuscima Kamara po stilu igre najviše liči na legendarnog defanzivnog vezistu Real Madrida Kloda Makelela, predviđa mu se ozbiljna karijera, ali je sinoć imao šta da nauči i od iskusnog igrača iz Obale Slonovače.

Seku je bio dominantniji defanzivni vezni igrač na terenu, ubedljivo nadmašivši Kamaru u svim statističkim parametrima, mada je dominacija bila viđena i golim okom. Sanogo je imao čak devet oduzetih lopti, Kamara tri, od čega četiri na protivničkoj polovini, dok rival nije imao nijednu. Sanogo je presekao pet protivničkih dodavanja, a fudbaler iz Malija tek jednu. Sanogo je bio na višem nivou i kada je u pitanju poređenje duela koje su dvojica igrača imala tokom sinoćnjeg meča. Sanogo je imao šest dobijenih defanzivnih duela, od čega ravnomerno u ofanzivi i defanzivi, a Kamara tek jedan defanzivni, a dva ofanzivna.

Sanogov jučerašnji učinak bio je kvalitetniji od njegovog prosečnog statističkog učinka u prethodne dve sezone. U prošloj je odigrao sedam utakmica i imao niži broj oduzetih loptu, posebno na protivničkoj polovini, dok je u ostalim segmentima defanzivne igre bio na sličnom nivou. Ono u čemu je za nijansu bio bolji prošle sezone jesu dueli u skoku, dok su ostali parametri bili u sličnom rangu kao sinoćni.

Slična je situacija i kada su u pitanju sezona 2020/2021. u kojoj je Sanogo imao devet nastupa. Tada je imao manje oduzetih lopti, takođe značajno manje na protivničkoj polovini. Ipak, u toj sezoni je imao nešto više presečenih lopti (6,16), odnosno nešto manje izgubljenih lopti (1,89). Kada su u pitanju dueli, opet se dolazi do nekog sličnog učinka. Pre dve sezone Sanogo je kada se uzme prosek imao manje dobijenih duela, kako u ofanzivi, tako i u defanzivi, što samo potvrđuje koliko je kvalitetnu partiju sinoć odigrao fudbaler sa Obale Slonovače.

Sanogovi parametri dolaze do izražaja kada se uporedi i sa ostalim igračima Lige Evrope iz mečeva prvog kola. Po broju oduzetih lopti se nalazi na trećem mestu (9), s obzirom da jednu više od njega imaju Mikel Merino iz Real Sosijedada i Ibrahina Sangare, a na istoj poziciji je i kada su u pitanju oduzete lopte na protivničkoj polovini.

Seku je definitivno igrač koji uvek dobija posebnu inspiraciju na velikim utakmicama, pa je često bio najbolji onda kada su protivnici bili najteži. Ukoliko uspe da zadrži ovaj nivo igre i u nastavku Lige Evrope, ekipi Miloša Milojevića će biti mnogo lakše da se uključi u borbu za plasman u nokaut fazu takmičenja.



tagovi

Seku Sanogo

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara