Lionel Mesi (©Reuters)
Lionel Mesi (©Reuters)

Santos osporava Mesijev rekord: Peleu je ukradeno 448 golova

Vreme čitanja: 2min | ned. 27.12.20. | 08:46

Brazilci računaju da je njihova legenda postigla 1.091 pogodak za crno-bele

Proslavio je Lionel Mesi obaranje Peleovog rekorda po broju postignutih golova za jedan klub, čestitao mu je i legendarni Brazilac, čestitao ceo svet, krenule su i marketinške akcije tim povodom. A, onda je stigao – protest!

Brazilski klub Santos se u saopštenju koje je objavio na klupskom sajtu pobunio protiv Mesijevog rekorda, uz tvrdnju da je igrač Barselone daleko od skora koji je ostvario Pele noseći njihov crno-beli dres.

Izabrane vesti

Šta je sporno? Dobar deo brazilske fudbalske javnosti insistira na tome da je Pele postigao 1.091 gol u seniorskoj karijeri. Tu se računaju i svi prijateljski mečevi koje je Santos odigrao, uključujući i potpuno nedostojne protivnike iz nižih liga, čak i neke maltene nefudbalske selekcije, skupljene samo za tu svečanu priliku. Pele je postigao 448 golova u takvim utakmicama, ali se i oni slabo gde vode kao istinsko dostignuće.

I zbog toga se u Santosu bune, jer smatraju da kao što se Lionelu Mesiju računaju u 644 pogotka oni koje je dao u prijateljskim utakmicama, tako bi trebalo da se računaju i Peleovi.

U tih 448 golova, koje danas osporavaju su i neki protiv velikih klubova tih godina. Pele je dao devet golova Klubu Amerika (Meksiko) i Kolo Kolou (Čile). Dao je osam Interu iz Milana, tresao je mreže River Plate, Boke juniors, Rasinga, Real Madrida, Juventusa, Lacija, Napolija, Benfike i Anderlehta. Pa čak je i Barselona bila njegova žrtva, dao joj je četiri gola u četiri utakmice“, nabraja se u saopštenju Santosa.

Osvrnuli su se u brazilskom klubu i na te fudbalske liliputance kojima je Pele tresao mreže.

Postoji argument nekih analitičara da su mnogi od tih 448 golova postignuti u prijateljskim utakmicama protiv slabih rivala, malih ili regionalnih timova. U svakom slučaju i ti mečevi su se igrali u zvaničnoj opremi, po svim pravilima igre i zvanično su zavedeni. Podsećamo da je i za prijateljske utakmice potrebno da se dobije odobrenje regionalne ili nacionalne federacije. To da li je rival jak ili ne, ne znači ništa za statistiku. Brojke su nedodirljive. Gol protiv Eibara vredni statistički jednako kao onaj protiv Valensije. Gol protiv Transvala (iz Surinama) vredi isto koliko onaj protiv Real Madrida nasred Santjago Bernabeua“, poentiraju iz Santosa.

Ipak, da li će ovaj dopis nešto promeniti? Teško. I sam Pele je čestitao Mesiju i predao mu krunu kao novom rekorderu. 


tagovi

PrimeraBarselonaLionel MesiPeleSantos

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara