Lusijano (©Reuters)
Lusijano (©Reuters)

Sao Paulo nikada nije osvojio Kup Brazila, a noćas bi mogao da ispadne od četvrtoligaša

Vreme čitanja: 5min | uto. 08.06.21. | 22:35

Trikolori na Morumbiju jure gol zaostatka, jer je 4. Juli u prvom meču slavio sa 3:2

Čast niželigaških klubova u Kupu Brazila do sada je jedino uspela da odbrani ekipa 4. Jula. Maleni klub iz Piripirija, glavnog grada savezne države Pjaui koja se nalazi na severoistoku Brazila, inače član četvrtog ranga takmičenja, u prvom meču treće faze nacionalnog Kupa, iskoristio je prednost domaćeg terena i pobedom od 3:2 šokirao veliki Sao Paulo.

Može se reći da je ekipa sa Morumbija ovim porazom doživela vrhunac neuspeha u prethodna tri susreta bez pobede. Opravdanja i razloga za izuzetno lošu formu Trikolora ima na pretek, počevši od povreda ključnih igrača, do angažovanja pojedinaca od strane nacionalne selekcije, pa do odsustva glavng stratega zbog samoizolacije usled zaraze korona virusom. Da bi se plasirao u narednu rundu takmičenja, Sao Paulo noćas (23.55) na svom terenu mora da pobedi sa dva gola razlike. Trijumf od samo jednog gola, odvodi meč u penal završnicu bez produžetaka, jer pravilo gola u gostima za Kup Brazila ne važi.

Izabrane vesti

Posle nešto više od deset dana odsustva trener Ernan Krespo ponovo će se naći pored terena. Pošto ga je medicinsko osoblje kluba udaljilo od ostatka tima zbog simptoma sličnih gripu i novom soju korona virusa, argentinski strateg spreman je da se vrati svojim obavezama i pokuša da svoju ekipu prebaci na pobednički kolosek. Krespu je dozvoljeno da se posveti aktivnostima tek pošto je treći put test na kovid-19 pokazao negativne rezultate.

23.55: (1,12) Sao Paulo (7,50) 4. Jul (18,0)

Protekle subote na meču drugog kola Serije A protiv Atletiko Gojaniensea, Sao Paulo je predvodio pomoćni trener Žuan Branda, koji se nije baš najbolje snašao u toj ulozi, te je tim sa Morumbija pretrpeo poraz od 2:0. Bila je to treća utakmica u nizu bez pobede za Trikolore. Krespo se nada da će njegovo prisustvo podići moral ekipe i da je pravo vreme da se uzdignu i izbegnu ono što bi predstavljalo pravu katastrofu i razočaranje za jednog velikana. Uprkos porazu u prvom meču, Sao Paulo i dalje je veliki favorit u revanšu, a ostaje samo da se vidi da li će domaći tim ovu superiornost da potvrdi i na terenu.

Ipak, u timu Trikolora pojavljuju se problemi sa igračkim kadrom. Sa bolom u butini Luan Vinisijus da Silva već je bio izostavljen sa meča prethodnog vikenda u Gojaniji i verovalo se da će uspeti da se oporavi do revanša. Međutim, povreda mišića nije potpuno otklonjena i Krespo će morati da se odrekne jednog od nosioca igre svog tima. Sa druge strane, Martin Benitez i Danijel Alves još su na oporavljanju od zadobijenih povreda zbog naprezanja mišića aduktora leve butine, odnosno uganuća skočnog zgloba, pa samim tim ne dolaze u obzir za ovu utakmicu. Pored toga Igor Mateus Luzeiro pozvan je u nacionalnu selekciju, kao i stameni centralni bek Roberto Arbeloa koji će nastupati za reprezentacijom Ekvadora na predstojećoj Kopa Americi.

Stadion Morumbi (©Reuters)Stadion Morumbi (©Reuters)

Tendencije su da Sao Paulo uđe u meč sa punom snagom i najboljim kadrom kojim trenutno raspolaže, kako ne bi rizikovao eliminaciju iz takmičenja. Sastav ne bi trebao previše da se razlikuje od onog na utakmici protiv Gojaniensea, a zaduženi za golove i prevagu na svoju stranu biće ofanzivni dvojac koji će činiti italijan Eder, između ostalog nekadašnji član Breše, Čezene, Sampdorije i Intera iz Milana, i Lusijano da Roša Neves.

Trikolori su nedavno 22. put u istoriji podigli pehar saveznog šampionata Paulista, a pre desetak dana obezbedili su i eliminacionu fazu Kopa Libertadores. Tim sa Morumbija poseduje ogroman broj nacionalnih i međunarodnih trofeja, i možda to zaista čudno zvuči, ali pehar namenjen pobedniku Kupa Brazila još ne ispunjava vitrine ovog slavnog kluba.

Sa druge strane, i pored velikog uspeha u prvom meču, klub 4. Jul se prethodnog vikenda nije poneo baš sportski. Naime, u subotu uveče, pošto je njihov noćašnji rival izgubio od Atletiko Gojaniensea, na zvaničnom Tviter nalogu tima koji nastupa u Seriji D objavljen je podrugljiv komentar ispod rezultata Trikolora, kojima je to bio drugi poraz u samo tri dana.

Svoje šesto učešće u ovom takmičenju, tim iz Piripirija ostvario je tek četvrtom šampionskom titulom u saveznom šampionatu Pjauiense. Koloradosi su na neviđen način stigli do treće runde nacionalnog Kupa i stiče se utisak da ne praštaju potcenjivački stav klubova iz viših rangova. U prvoj rundi, minimalnim rezultatom eliminisali su Konfijansu, sastav koji nastupa u Seriji C, a zatim su u narednoj fazi, kroz penal završnicu izbacili i Kujabu, novog člana elitnog ranga takmičenja. Ključna figura na tom susretu bio je golman Crvenih Žailson Araužo, koji je odbranio šut, a potom i postigao gol u odlučujućoj petoj seriji izvođenja.

Samo nekoliko dana pre prvog susreta sa Sao Paulom, Koloradose je napustio dotadašnji trener Flavio Araužo, a na njegovo mesto doveden je Fernando Tonet. Ova veoma ozbiljna i vitalna promena nije omela klub u svojim namerama, štaviše poboljšala je učinak celokupne ekipe istorijskim trijumfom nad jednim od velikana brazilskog klupskog fudbala. Proteklog vikenda tim je debitovao u Seriji D remijem bez golova sa Žuventudom iz Sao Mateusa. Tonet nastoji da zadrži bazu ekipe koju mu je ostavio njegov prethodnik, a jedina razlika je u odsustvu napadača Teda Lovea, jednog od najboljih strelaca ekipe, koji je zatražio raskid ugovora.

Na spisku za meč našlo se 22 igrača, a najboljih 11 po proceni trenera izaći će travnatu podlogu čuvenog Morumbija. Između ostalih u startnoj postavi Crvenih iz Piripirija treba očekivati i novopridošlo pojačanje u vidu Lukasa Pederzolija (21) veziste koji je stigao iz Tiradentesa, kluba koji je ove godine uspeo da se nađe u finalu saveznog šampionata Pjauiense.

Da bi ostvario najveći podvig u istoriji kluba, sastavu Fernanda Toneta je potrebno da ostane neporažen u Sao Paulu, ili da izgubi sa golom razlike, pa da u penal ruletu ponovo okuša sreću, koja je već jednom bila na njihovoj strani.

BRAZIL, KUP - TREĆA RUNDA, REVANŠ

Utorak

23.55: (1,12) Sao Paulo (7,50) 4. Jul (18,0) /prvi meč 2:3/

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaKup BrazilaSao PauloBrazil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara