Nermin Haskić (©fkvelež)
Nermin Haskić (©fkvelež)

Sarajevu stiže davljenik, Sloboda mora da se "čupa", na Pecari učenik protiv učitelja

Vreme čitanja: 5min | ned. 10.04.22. | 11:55

Još tri duela danas u šampionatu Bosne i Hercegovine

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Posle jučerašnjih izuzetno zanimljivih i efikasnih utakmica, kojima je otvoreno 25. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine, ova runda će biti okončana danas, a na programu su preostala tri duela.

Izabrane vesti

13.00: (1,35) Sarajevo (4,30) Rudar P. (9,50)

Bordo tim traži izlaz u Evropu i to je jedan jedini cilj. Na dobrom su putu u Kupu BiH, jer su u prvom meču ostvarili povoljan rezultat (2:0), protiv Igmana iz Konjica, a teško je očekivati da prvoligaš uspe da nadoknadi zaostatak. Međutim, sve i da se plasira u finale, potrebno je osvojiti pehar u Kupu, da bi se domoglo Evrope, što neće biti nimalo lagano jer će im, u slučaju prolaska, protivnik biti Velež ili Tuzla Siti. Dakle, potrebno je držati korak i u prvenstvu, gde se trenutno nalaze na četvrtom mestu sa šest bodova manje od Borca, ali i utakmicom manje.

---------------

Svaki dan igrač s najvećom pogođenom kvotom ide u Katar! Konkurencija je ogromna, ali u Mozzart avionu ima još dovoljno mesta.

---------------

Pobeda će sigurno biti imperativ, jer bi se učvrstilo četvrto mesto koje bi i na koncu moglo možda doneti i Evropu, ali bi i ostalo blizu banjalučana na trećem mestu. Otkako je na trenersku klupu seo Aleksandar Vasoski, bordo tim je u dobroj formi. Upisali su tri pobede i tri remija, te onaj jedini poraz od Željezničara u gradskom derbiju. Posebno može da ih raduje činjenica da su u prošlom domaćem prvenstvenom duelu razmontirali Posušje (6:0), što je sigurno napumpalo samopouzdanje pred duel sa ekipom koja drži fenjer.

"Sarajevo je veliki favorit u ovom meču, ali moramo od prve minute krenuti bez kalkulacija i da razbijemo taj njihov defanzivni blok. Igraju dobru tranziciju na osvojene lopte. Moramo pripaziti na njihove kontre, posebno Santosa i Amoaha koji su strašno brzi. Balans između napada i odbrane moraće da postoji. Sarajevo je favorit i pobediće utakmicu", poručio je Vasoski.

Rudar je u prethodnom kolu preuzeo fenjer od Radnika, nakon domaćeg remija sa Borcem, gde su ispustili prednost od 2:0. Zanimljiva je činjenica da je Rudar ove sezone izgubio mnogo bodova u poslednjim trenucima utakmice. Statistika kaže da bi Rudar imao mnogo više bodova kada bi se, recimo, utakmica igrala 85. minuta. Dakle, evidentan je pad snage, koncentracije u završnici, što bi ih na kraju moglo koštati i selidbe u niži rang. Međutim, ono što može da raduje goste jeste činjenica da su u prvom delu sezone uzeli bod na Koševu.

"Idemo na jedan od najtežih terena za gostovanje, ali ujedno igramo protiv tima protiv kojeg se može igrati. Sarajevo voli da se nadigrava. Svaki nam je bod bitan, i dolazimo na Koševo da probamo ponoviti dobro izdanje iz utakmice protiv Borca. Nadamo se da ćemo imati više sreće nego u toj utakmici, iako sreću treba i zaslužiti", kazao je šef stručnog štaba Rudara Srđan Marjanović.

17.00: (2,35) Sloboda (2,80) Velež (3,30)

Definitivno, tim koji igra u najgoroj formi je Sloboda. Tuzlaci su poslednju POBEDU upisali 16.oktobra prošle godine, kada su savladali Radnik (3:0). Od tada, crveno - crni nisu upisali niti jedan jedini trijumf, a da nisu u početku imali fenomenalne rezultate vrlo verovatno bi već sada bili otpisani. Ovako su se doveli u situaciju da im gori pod nogama. Imaju 25 bodova, svega pet više od mesta koje vodi u niži rang, pa su uvideli da je đavo odneo šalu. Smenjen je Mladen Žižović, a na njegovo mesto došao je Amir Spahić iz omladinskog pogona, koji će danas imati domaći debi. Na ruku im ne ide ni činjenica da će nastupiti bez standardne trojice fudbalera, što će biti dodatna otežavajuća okolnost u meču koji bi mogao imati veliku važnost za opstanak tuzlanskog premijerligaša.

Velež polako ali sigurno ostvaruje svoj cilj. Izlazak u Evropu vide preko Kupa i sve su usmerili na to, te su već jednom nogom zakoračili u finale. U Premijer ligi su se doveli u poprilično nepovoljan položaj, jer imaju sedam bodova više od mesta koje vodi u niži rang, ali s obzirom na kvalitet tima, teško je očekivati da se dovedu u tu situaciju. Iako su sve podredili Kupu, sigurno je da sa belom zastavom ne dolaze na Tušanj, jer bi za njih i remi predstavljao povoljan rezultat. Otežavajuća okolnost bi im mogla biti loš teren koji će sigurno biti na Tušnju, a u takvim uslovima ne bi iznenadilo da se bolje snađe domaćin.

Međutim, ni statistika ne ide na ruku Slobodi, jer su poslednji put protiv Veleža na Tušnju trijumfovali davne 2015.godine.

19.00: (1,63) Široki Brijeg (3,45) Posušje (5,60)

Široki Brijeg ovaj derbi dočekuje poprilično rasterećeno. Evropa deluje pomalo nerealno, jer već u taboru tima sa Pecare kuju planove za narednu sezonu. Mladi stručnjak Jure Ivanković radi sasvim dobar posao, pa je u poslednjih pet duela upisao dve pobede, dva remija i jedan poraz. Trenutno su na sredini tabele sa 10 bodova manje od pozicije koja vodi u Evropu. Ono što je zanimljivo jeste da će upravo Jure Ivanković na suprotnoj strani imati svog učitelja, Tonija Karačića. Čoveka, koji je debitovao pobedom nad Željezničarom u prošlom kolu, te će sada imati povratak na mesto gde je jako uspešno radio. Upravo je njega nasledio Jure Ivanković, pa će biti zanimljivo videti da li je učenik nadmašio učitelja. Posušje se iščupalo sa dna, pobegli su tri boda od opasne zone, ali su i dalje daleko od opstanka. Za to bi im sigurno pozitivan ishod bio i remi, što nije nerealno očekivati jer su upravo ova dva rivala pre nepunih mesec dana odigrali nerešeno na Pecari.

PREMIJER LIGA BOSNA I HERCEGOVINE – 25. KOLO

Subota

Tuzla Siti - Radnik Bijeljina 3:3 (1:1)

Željezničar - Leotar 3:0 (3:0)

Borac - Zrinjski 1:1 (1:1)

Nedelja

13.00: (1,35) Sarajevo (4,30) Rudar P. (9,50)

17.00: (2,35) Sloboda (2,80) Velež (3,30)

19.00: (1,63) Široki Brijeg (3,45) Posušje (5,60)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1ex-Yu fudbalEX-YU ligeSarajevoRudar PrijedorSloboda TuzlaVelež

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara