Pogodak Saše Kalajdžića (© Reuters)
Pogodak Saše Kalajdžića (© Reuters)

Saša igra kao u tansu – 11 utakmica, 11 golova (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.03.21. | 22:59

Kalajdžić i Dragović strelci u preokretu Austrije, Nemci minimalcem savladali Rumuniju

Ima Srbija Aleksandra Mitrovića, novog rekordera po broju golova u dresu državnog tima, ima i veliku nadu u liku Dušana Vlahovića, a mogla je da proširi napadački potencijal za Sašu Kalajdžića, samo da je naš momak odlučio da igra za Orlove. Pošto nije, ostaje nam samo da konstatujemo kako džin iz Beča (visok tačno dva metra) uspešno predvodi špic reprezentacije Austrije i budi joj nadu da će direktno izboriti plasman na Mundijal u Kataru.

Posle dva gola na gostovanju Škotskoj, napadač Štutgarta je u tek trećoj utakmici za najjaču selekciju, dodao još jedan. Ovoga puta u preokretu nad Farskim Ostrvima (3:1) i premijernu pobedu tima Franka Fodea u drugom kolu kvalifikacione Grupe F.

Izabrane vesti

Kalajdžić je pred kraj prvog dela uklizao posle prodora Davida Alabe levom stranom i krunisao nešto bolju igru domaćina toj fazi meča. Dovoljnu da posle sporog starta i šokantnog vođstva Farana za samo sedam minuta režira preokret, a onda i overi pobedu. Bio je to Sašin 11. pogodak na poslednjih 11 susreta bilo u dresu Švaba, bilo u majici Austrije.

Da ne bude stresno, već ugodno, veče na stadionu „Ernst Hapel“ nagovestio je još jedan momak srpskih korena, Aleksandar Dragović. Štoper koga već dva prelazna roka želi Crvena zvezda postigao je izjednačujući gol i poveo Austrijance ka pobedi koja bi trebalo da im podigne moral pred znatno važnji duel sa Dancima, 31. marta, u okviru derbija grupe.

U drugom susretu ove runde Grupe A, Izrael (Partizanov vezista Bibars Natho sa kapitenskom trakom oko ruke igrao 63 minuta) je pokušao da se revanšira Škotskoj za eliminaciju polufinalu prethodnog izdanja Lige nacija, bio na dobrom putu posle sjajnog gola Dora Pereca, ali je Rajan Frejzer drugom pogotkom u poslednja tri dana za Suknjice pokazao da sastav Stiva Klarka napreduje i da nije slučajno izborio plasman na Prvenstvo Evrope.

Posle sigurna tri boda protiv Islanda, Nemačka je status favorita Grupe J opravdala u Bukureštu, savladavši Rumuniju 1:0, ali daleko da u ekipi Joahima Leva sve funkcioniše kako bi odlazeći selektor želeo.

Da, Pancer divizija je u većem delu meča izgledala sigurno, držala loptu, stvarala šanse i – promašivala. Tačnije, golman domaće selekcije Florin Nita ukrotio je čak osam udaraca Nemaca, pretio da postane junak, verovatno bi to i bio samo da je neko od njegovih saigrača bio snalažljiviji pred Manulelom Nojerom. Istrčavali su Rumuni kontre, bili opasni, odvažni, ne i učinkoviti, ponajviše zahvaljujući Valentinu Mihailu u prvom poluvremenu, te Nikolaeu Stančijuu u nadoknadi drugog.

Za trijumf Elfa puta postarala se mladost. U 17. minutu Kaj Hvarc je probio po boku i uposlio Serža Gnabrija, a as Bajerna pogodio cilj. Pedantni Nemci su odmah izračunali da je od okončanja Prvenstva sveta u Rusiji krilni vezista što golovima, što asistencijama doprineo reprezentaciji sa čak 18 golova. Na samo 17 utakmica.

Bila je to 18. vezana pobeda Nemaca u mundijakskim kvalifikacijama. Mogla je da bude i ubedljivija da su malo više koncentracije imali sam Gnabri (dvaput), Haverc, Kimih, Gundogan, rezervista Verner... Ili da golman Nita nije bio u elementu.

KVALIFIKACIJE ZA PRVENSTVO SVETA, DRUGO KOLO

Grupa F

Danska - Moldavija 8:0 (5:0)

/Dolberg 19p, 48, Damsgard 22, 29, Striger Larsen 35, Jensen 39, Skov 81, Ingvartsen 89)

Austrija – Farska Ostrva 3:1 (3:1)

/Dragović 30, Baumgartner 37, Kalajdžić 44 – Natštad 19/

Izrael – Škotska 1:1 (0:0)

/Perec 44 – Frejzer 56/

Grupa J

Jermenija - Island 2:0 (0:0)

/Baršegjan 53, Bajramjan 74/

Rumunija – Nemačka 0:1 (0:1)

/Gnabri 17/

Severna Makedonija – Lihtenštajn 5:0 (1:0)

/Bardhi 7, Trajkovski 51, 54, Elmas 62, Nestorovski 82 pen/



tagovi

Saša KalajdžićAleksandar DragovićSerž Gnabrireprezentacija AustralijeFudbalska reprezentacija NemačkeKvalifikacije za SP 2022.kvalifikacije za svetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara