Pitso Mosimane (©AFP)
Pitso Mosimane (©AFP)

Saudijci obećaju, ali ne isplate: Afrikanac tužio FIFA novi Firminov i Mendijev klub

Vreme čitanja: 2min | ned. 16.07.23. | 13:17

Al Ahli iz Džede je dužan svom bivšem treneru Pitsu Mosimaneu šest plata i bonuse za to što je vratio klub u elitu

Kod Saudijaca nije baš uvek da vas hrane urmama i mlekom na zlatnim poslužavnicima. Iako nam u poslednjih nekoliko meseci sa Bliskog istoka stižu razne ludačke vesti o skupocenim transferima poznatih fudbalera, s pravom se pitamo da li će baš Arapi da budu tako darežljivi kao što pričaju kada bude došlo vreme da daju sav taj novac koji su obećali Sergeju Milinkoviću Saviću, Karimu Benzemi, Engolou Kanteu i drugima. Jer, najnovija vest koja nam stiže iz Džede nagoveštava da bi neki mogli baš da se preznoje dok izvuku sav taj obećani novac.

Nije tajna, i ranije se to dešavalo, da Saudijci izbegavaju svoje obaveze dok ih sud ne natera. Pa i tada čitav taj proces ume da se previše oduži, jer ako je Arapin procenio da neko nije ispunio očekivanja džabe i FIFA i Arbitražni sud u Lozani… Ipak, u danima kada su Saudijci krenuli u nikad jaču ofanzivu na svetske fudbalere, nismo baš očekivali da će dozvoliti sebi da im neko naruši ugled tužbom. No, i to se desilo.

Izabrane vesti

Proslavljeni južnoafrički trener Pitso Mosimane tužio je kod FIFA Al Ahli iz Džede, zato što mu je taj klub mimo propisa raskinuo ugovor. Naime, Al Ahli je prošle sezone igrao u drugom rangu, a Mosimane je potpisao ugovor po kojem mu se automatski produžava saradnja i na sledeću sezonu ako vrati klub u elitu. Što je i uspeo.

Al Ahli je i pored toga, po mišljenju nekadašnjeg osvajača afričke Lige šampiona bespravno prekinuo saradnju. Iako je Mosimane potom pronašao angažman u Al Vahdi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, rešio je da se žali FIFA.

Ovaj 58-godišnji stručnjak tvrdi da mu Al Ahli nije isplatio poslednjih šest plata koje mu se duguju, kao ni ranije dogovorene bonuse za ulazak u elitni rang. Možda bi moglo i da se spekuliše o tome kako se klub iz Džede nalazi u teškoj finansijskoj situaciji jer je igrao drugu ligu, da ovog leta nije već promovisao nekoliko izuzetno atraktivnih pojačanja. Iz Liverpula je doveo Roberta Firmina, uzeo je i golmana Čelsija Eduara Mendija za 18.500.000 evra, a od ranije su u ekipi makedonski reprezentativac Etgan Alioski, bivši vezista Monpeljea i Betisa Rijad Budebuz i Gambijac Modu Berou. Pošto još uvek nije rešen spor sa Mosimaneom, koji se trenutno nalazi u Srbiji na pripremama za novu sezonu Al Vahde, Al Ahli još nije pronašao novog trenera.

Upravo ovaj slučaj nagoveštava probleme koje bi u budućnosti mogli da imaju svi fudbaleri i treneri koji odluče da prihvate poziv iz Saudijske Arabije. Uostalom, znalo se i ranije da postoji takva opasnost. Zato i jeste predsednik UEFA Aleksander Čeferin nedavno izjavio kako smatra da će taj čitav projekat da traje najduže nekoliko godina i da će propasti, baš kao što je pre nekoliko godina propala kineska Superliga.

Nova sezona u Saudijskoj Arabiji počeće 11. avgusta.


tagovi

Al Ahli DžedaPitso MosimaneSaudijska Arabija 1FIFARoberto FirminoEduar Mendi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara