Pune tribine, ludih navijača (©AFP)
Pune tribine, ludih navijača (©AFP)

Saudijska agresija u jeku: Za Sona 180.000.000, na meti i Kulibali, Marez, Silva, Saul.. Oni hoće sve!

Vreme čitanja: 3min | uto. 20.06.23. | 11:11

Mada ne uspevaju baš sve i da dovedu

Slivali su se petro-dolari decenijama, sada su na Bliskom istoku rešeni da pokažu da ne zavise samo od “crnog zlata”, već da svetu mogu da ponude i mnogo toga drugog. Navikli na luksuz, žele da se predstave kao region u kojem se toleriše samo ono najbolje. Pa kad je već tako, žele da i klupski fudbal učine takvim i prema poslednjim informacijama: ne planiraju da se zaustave.

Nakon što su Saudijci tugaljivo gledali kako se svet okuplja na Mundijalu u Kataru rešili su da sami zaintrigiraju fudbalsku javnost. Kako drugačije no milionima? Ili milijardama. Već su doveli Kristijana Ronalda i Karima Benzemu, čeka se samo da se ozvaniči dolazak N’Gola Kantea, a nadležna ministarstva grebu i dalje, pa su prema poslednjim informacijama ponude poslate i na adrese Totenhemovog Hjong-Min Sona, Čelsijevog štopera Kalidua Kulibalija, Atletikovog dvojca Saula Njigeza i Meta Doertija, te manje-više svakog igrača novog evropskog šampiona Mančester Sitija.

Izabrane vesti

Pre svega Rijada Mareza, Ilkaja Gundogana, Bernarda Silve i Žoaoa Kansela, bez kojih bi i Građani preživeli. Specijalista za zbivanja na fudbalskoj pijaci Đanluka Di Marcio u intervjuu za Skaj otvoreno kaže: Saudijci trenutno hoće – sve!

Kulibali je veoma blizu prelaska u Saudijsku Arabiju. Saudijci, u ovom trenutku, hoće svakog igrača. Hoće Totenhemovog Sona. Ponudili su mu 120.000.000 evra za četvorogodišnji ugovor, plus 60.000.000 evra Totenhemu. Ne verujem da će Danijel Levi da proda Sona, ali Saudijska Arabija pokušava da ubedi svakog igrača”.

Problem je samo što nisu svi spremni da blagodeti života u Evropi zamene rigidnim sistemom Saudijske Arabije. Bernardo Silva bi recimo mnogo pre u Pari Sen Žermen, koji ga takođe želi. Čak i golman Rena Stiv Mandanda sa svojih 38 godina nije želeo na Bliski istok, nego će da odradi poslednju sezonu u Francuskoj. U saudijski eksperiment nije hteo ni Luka Modrić uprkos ponudi od 200.000.000 evra. Znamo već da je Lionel Mesi izabrao Inter Majami pre Saudijske Arabije, a negativan odgovor stigao je i od Stivena Džerarda, koga je u fotelju za šefa struke zvao Al Etifak.

Pozvali su me tamo da pogledam potencijalnu ponudu što sam i uradio. Analizirao sam je u poslednjih par dana, ali trenutno sam na stanovištu da je neću prihvatiti”, rekao je Džerard za Kanal 4.

Talas agresivnih ataka će potrajati još neko vreme, jer kako znamo iz prošlosti – finansijski najbolje prođu onu koji povuku nogu i prvi se usude na rizik. Samo što se čini da većina na ovaj saudijski nalet još gleda sa ozbiljnom dozom skepse. Jer nije ni sve u parama. Ima nešto i u kvalitetu života, a razlika je nemerljiva u odnosu na Evropu. Takođe, plan Saudijaca jeste da stvore ligu koja će kvalitetom biti među 10 najboljih na svetu, ali koliko je to zaista realno? Teško je sada reći, jer zaista imaju milijarde za bacanje, ali ipak ne deluje kao jednostavan zadatak.


tagovi

Hjong-Min SonBernardo SilvaStiven DžerardStiv MandandaSaul NjigezMet DoertiKalidu KulibaliLetnji prelazni rok 2023Rijad MarezIlkaj Gundogan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara