Miranda i Kleber (©Reuters)
Miranda i Kleber (©Reuters)

Seara rekorder Kopa Sudamerikane, a možda ne prođe u polufinale

Vreme čitanja: 5min | sre. 10.08.22. | 22:45

Tim iz Fortaleze ima zaostatak od jednog gola pred revanš susret četvrtfinala sa Sao Paulom, a nalazi se u lošoj formi

Jedan od brazilskih predstavnika, Atletiko Gojaniense prethodne noći obezbedio je mesto među četiri najbolje ekipe u Kopa Sudamerikani drugom pobedom nad urugvajskim velikanom Nasionalom. Noćas će zemlja sambe i kafe dobiti još jednog predstavnika, jer odluka o trećem četvrtfinalisti biće doneta između Seare i Sao Paula. Duel koji će se odigrati na stadionu Kastelao, u Fortalezi, sa početkom od 00.15 po srednjoevropskom vremenu, deo je rasporeda revanša četvrtfinala drugog po jačini klupskog kontinentalnog turnira.

Klub iz Sao Paula je na Morumbiju potvrdio svoju dominaciju na terenu, pobedivši minimalnim rezultatom. U slučaju novog uspeha ili remija, Trikolori će se plasirati u narednu rundu takmičenja, dok Vozao, da bi preokrenuo situaciju, treba da pobedi sa dva ili više golova razlike. Uspeh sa minimalnom razlikom, dvomeč će odvesti u penal završnicu.

Izabrane vesti

Porazom u prvoj utakmici četvrtfinala Kopa Sudamerikane, okončan je stoprocentni učinak Seare na turniru. Klub je pobedio u prethodnih osam utakmica na turniru, šest u grupnoj fazi i dva za osminu finala. Međutim, nedavni poraz mogao je da bude i gori. Pored pogotka Nikaa u 70. minutu Sao Paolo je imao penal u svoju korist. Ipak, u 82. minutu Kaljeri nije uspeo da realizuje šansu i duplira prednost.

Ovo je održalo Vozaove nade da će preokrenuti scenario. Ali, ekipa sa Kastelaa se nalazi u padu forme. U subotu, 6. avgusta, Seara je ostala bez pobede i u četvrtoj utakmici zaredom u Seriji A. Posle tri poraza, ovoga puta je remizirala 1:1 u meču 21. kola sa Botafogom. Izbegli su četvrti uzastopni poraz pet minuta pre kraja susreta golom Mendoze. Ovim bodom, Vozao je došao do 25 bodova iz pet pobeda, 10 remija i šest poraza, što je dovoljno da zauzme 14. poziciju na tabeli brazilskog šampionata, u kojoj će mu u narednom kolu na dnevnom redu biti Klasik sa Fortalezom.

00.15: (2,25) Seara (3,00) Sao Paulo (3,60)

Searina blaga uloga favorita u noćašnjem revanš susretu rezultat je perfektne kampanje koju je napravio tim predvođen Markinjosom Santosom. Posle pobede u osmini finala protiv Strongesta, Vozao je potvrdio plasman u četvrtfinale, oborivši rekord takmičenja, koji je bio na snazi gotovo 16 godina. Pošto je obezbedila najubedljiviji plasman kroz grupnu fazi, sa maksimalnih 18 bodova iz šest pobeda, Seara se nije zaustavila na tome. Pobeda u revanš meču protiv Bolivijaca bila je osma u isto toliko duela, što je nešto što niko nije ostvario u istoriji Kopa Sudamerikane.

Rekorder po uzastopnim pobedama donedavno je držao Kolo Kolo, u izdanju 2006. Čileanci su imali sedam trijumfa u osam utakmica, ali ne na uzastopni način kao Seara, pošto je tim igrao nerešeno u drugoj fazi. Niz je prekinut u prvoj utakmici finala, protiv Pačuke, a te godine su šampioni upravo bili Meksikanci, kada su i poslednji put učestvovali u ovom takmičenju.

Searin učinak je impresivan, a brojke to i potvrđuju. Sa 22 postignuta gola u Sudamerikani, Vozao ima drugi najbolji napad posle devet duela na turniru, i samo je Gremio imao bolji učinak od 23 pogotka prošle godine. Odbrambeni sistem je takođe bio besprekoran, sa samo tri primljena gola u ovih devet okršaja. Universidad de Čile, šampion iz 2011. godine, jedini je nadmašio sadašnji tim iz Seare po pitanju defanzive. Tadašnji izabranici Horhea Sampaolija primili su gol posle devet odigranih utakmica.

Sa druge strane, izgleda da je Sao Paulo konačno ostavio po strani nacionalni šampionat, kako bi zadržao fokus ne samo na Kopa Sudamerikani, već i u Kupu Brazila. Na kraju krajeva, ima mogućnost da dođe do trofeja na oba fronta, što se ne može reći i za Seriju A koja im je bila prioritet na početku sezone. Ovo je nateralo trenera Rožerija Senija da u subotu 6. avgusta za razliku od većeg dela dosadašnje sezone, gde je uglavnom na međunarodnoj sceni nastupao sa mešovitim sastavom, ovoga puta postavi tim pun rezervi u okršaju sa Flamengom. Na Morumbiju, domaći sastav pretrpeo je poraz 2:0. Rezultat je bio kompatibilan sa superiornim učinkom crveno-crnih, koji su imali više od 55% vremena kontrolu nad loptom, a prednjačili su u stopi šuta ka golu protivnika. Ovim porazom, Sao Paulo je produžio post u nacionalnom šampionatu na šest kola (dva poraza i četiri remija).

Sa 26 osvojenih bodova iz pet pobeda, 11 remija i pet poraza, Trikolori su pali na 11. poziciju, sedam bodova ispod Internasionala, koji se nalazi na šestom i poslednjem kvalifikacionom mestu za Kopa Libertadores 2023. godine. U Kupu Brazila, Sao Paulo je takođe dospeo do četvrtfinala, gde je u prvom okršaju protiv Amerike Mineiro slavio sa 1:0 na svom terenu. Stečenu prednost braniće u revanšu koji je na programu 18. avgusta u Belo Orizonteu.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

Što se tiče igračkog kadra, čini se da Seara nema problema sa povredama ili suspenzijama pred veliki okršaj. Trener domaćih Markinjos Santos je iznenađujuće napravio samo tri izmene za vikend u remiju na gostovanju Botafogu, a plejmejker na sredini terena Dijego će se verovatno vratiti u startnu postavu nakon odmora.

Sao Paulo, s druge strane, ima nekoliko problema sa povredama, uključujući ofanzivnog vezistu Andre Andersona, koji je doživeo istegnuće mišića. Žandrei, Robert Arboleda, Valse, Luan i Kaio će takođe ostati van procedure, značajno ograničavajući Senijeve mogućnosti izbora. Bivši golman Brazila i tima kojim trenutno zapoveda kraj aut linije, napravio je sedam izmena u porazu od Flamenga, što jasno pokazuje njegove poglede i prioritet u Kopa Sudamerikani ove sezone. Kao takvi, Lusijano i Žonatan Kaljeri bi trebalo da se u tandemu vrate u napad posle solidnog rezultata u prvoj utakmici prošle nedelje.

KOPA SUDAMERIKANA, ČETVRTFINALA - REVANŠI

Sreda

Atletiko Gojaniense - Nasional 3:0 (2:0) /prvi meč 1:0/

/Fernando 5,53, Baralas 45+1/

Independijente Del Valje - Tačira 4:1 (2:1) /prvi meč 1:0/

/Čavez 32, Sonroza 45+5pen, Dijaz 64, Faraveli 80pen - Ernandez 26/

Četvrtak

00.15: (2,25) Seara (3,00) Sao Paulo (3,60) /prvi meč 0:1/

Petak

00.15: (1,45) Internasional (4,20) Melgar (8,00) /prvi meč 0:0/

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa SudamerikanaSearaSao Paulo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara