Miroslav Radović proslavlja pobedu nad Dnjeprom (©MN Press)
Miroslav Radović proslavlja pobedu nad Dnjeprom (©MN Press)

Sećanje na hladni Dnjepropetrovsk i najdužu Partizanovu sezonu na evrosceni u 21. veku

Vreme čitanja: 2min | sre. 24.02.21. | 10:52

Crno-beli su pre 16 godina izborili plasman u osminu finala Kupa UEFA

Fudbalere Partizana je u tekućoj sezoni na putu ka grupnoj fazi Lige Evrope zaustavio belgijski Šarlroa, koji je posle produžetaka bio bolji od crno-belih u trećem kolu kvalifikacija. U sezoni 2004/05 imali su daleko više uspeha, ostvarivši istorijski plasman u osminu finala tadašnjeg Kupa UEFA. Pre tačno 16 godina uspeli su preko Dnjepra da dođu do rezultata koji u 21. veku nijedan srpski klub nije uspeo da ponovi.

Najveće evropsko dostignuće Partizana svakako je učešće u finalu Kupa evropskih šampiona 1966. godine. Crno-beli su posle poraza od madridskog Reala (1:2) poneli zvanje vicešampiona Starog kontinenta. Pre briselskog finala igrali su i dva četvrtfinala pomenutog takmičenja, a 24 godine kasnije i četvrtfinale Kupa pobednika kupov. Ali, kako i iz samog kluba ističu, uspeh ostvaren 2005. godine čini se kao druga najsjajnija evropska sezona posle finala u glavnom gradu Belgije.

Izabrane vesti

Po prvi put je UEFA odlučila da se u takmičenju B produkcije nakon kvalifikacija igraju grupe, posle kojih je usledila eliminaciona faza. Preko Ocelua i Dinamo Bukurešta, Partizan je stigao do grupe u kojoj je od pet timova zauzeo treće mesto: iza Midlsboroa i Viljareala, a ispred Lacija i grčkog Egalea. Tako je izboren i duel sa Dnjeprom u šesnaestini finala.

Prvi susret protiv ukrajinskog sastava igrao se na stadionu Partizana, po velikom snegu. Dva puta su crno-beli vodili, ali je Dnjepar uspeo da izbori nerešen rezultat (2:2). Revanš se igrao na današnji dan pre 16 godina, a Partizan je pogotkom Miroslava Radovića slavio u Dnjepropetrovsku i tako izborio plasman u narednu rundu. Usledio je dvomeč sa moskovskim CSKA, posle 1:1 u Beogradu uspeli su Armejci da slave u Rusiji (2:0) i tako trasiraju put ka jedinom evropskom trofeju u klupskoj istoriji.

Ostaje žal zbog sjajne igre srpskog tima u prvom meču, kada je CSKA možda i jedini put imao podređenu ulogu na međunarodnoj sceni u pomenutoj sezoni, ali je uspeo da postigne pogodak iz pet upućenih šuteva ka protivničkom golu i tako sebi obezbedi dobar rezultat pred revanš. Partizan je i pre tri godine bio na pragu toga da ponovi uspeh iz 2005. godine, ali je u šesnaestini finala Lige Evrope doživeo poraz u dvomeču sa Viktorijom Plzenj (1:1, 0:2).





tagovi

FK PartizanDnjeparKup UEFAMiroslav Radović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara