©Reuters
©Reuters

Sedam krugova pakla za Crvene đavole: Liverpul razneo Mančester na sitne komade (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 05.03.23. | 19:22

Liverpul naneo jedan od najtežih poraza u klupskoj istoriji najvećem rivalu (7:0)

Debakl. Teško je bolje i konkretnije opisati pakao koji je Liverpul danas na Enfildu priredio najvećem rivalu. U situaciji kada se očekivalo sve osim ubedljive pobede čete Jirgena Klopa inspirisani domaćin sa sedam golova u mreži ispratio je Junajted i tako mu priredio bolno prizemljenje posle nedavnih uspeha (7:0).

Na krilima prvog trofeja posle šest godina, eliminacije Barselone u Ligi Evrope i niza pobeda u Premijer ligi, Mančester Junajted je na Enfild stigao motivisan da naplati jednu od najslabijih sezona velikog rivala u Klopovoj eri. Međutim, umesto nova tri boda i prve pobede na stadionu Redsa od 2016. godine, tim Erika ten Haga kući se vratio ponižen.

Izabrane vesti

Mesecima unazad Liverpul je lutao, tražio formu i trpeo kritike javnosti. Brojali su se promašaji i utakmice bez gola najvećih ovosezonskih pojačanja, a imun na kritike nije bio ni Mohamed Salah, lider aktuelne generacije. Ipak, sve što su prosuli u prethodim mesecima Klopovi izabranici naplatili su danas pretočivši u golove sedam od osam šuteva u okvir gola.

Na krilima Kodija Gakpa i Darvina Nunjeza, igrača čiji se angažman prethodnih nedelja neretko dovodio u pitanje, Liverpul je uspeo da krajem prvog i početkom drugog poluvremena trasira put do pobede, dok je buđenjem Mohameda Salaha trijumf prerastao u rapsodiju Redsa koja će dugo kroz košmare pratiti Crvene đavole.

Euforiju usled "krađe" Kodija Gakpa u prethodnom prelaznom roku ispred nosa upravo Junajtedu brzo je zamenilo cinično brojanje utakmica bez gola i asistencije na koje je Holanđanin u prethodnih mesec dana umeo da odgovori. Uspon u formi nagovestili su golovi protiv Evertona i Njukasla, a onda i potpuna eksplozija na Enfildu i izdanje koje će se prepričavati.

Sjajni Holanđanin iskoristio je u 43. minutu loptu Endija Robertsona upućenu na levo krilo, brzom promenom smera pri prijemu izbacio je Varana i prostor za šut iskoristio da načne De Heu. Pogodak pred odlazak na odmor predstavljao je krunu vrlo dobrog poluvremena domaćina koji je uspeo da neutrališe sve ofanzivne adute rivala, pre svega tako što je potpuno odsekao Markusa Rašforda.

Pauza koja je usledila očigledno nije bila dovoljna Junajtedu da se oporavi od šamara, što je posle samo dva minuta igre u nastavku naplatio Darvin Nunjez. Još jedan ovosezonski novajlija Liverpula o čijem se učinku ironično govorilo u nedeljama iza nas vratio se u ne tako davne dane kada je u dresu Benfike terorisao protivničke odbrane, a da je inspirisan da odgovori na kritike bilo je jasno pošto je glavom sa oko pet metara u mrežu zakucao oštru loptu koju je sa desnog boka poslao Eliot.

Gostu na konopcima još je odzvanjalo u ušima, kada je Gakpo drugim golom nagovestio debakl rivala. Kontru koju je upravo oni i inicirao Holanđanin je pretočio u gol posle odlične saradnje sa Salahom. Egipćanin je posle slaloma idealnom asistencijom u prostor uposlio saigrača koji je rutinski sa peterca golom za 3:0 krunisao timsku bravuru.

Dezorijentisani i već potpuno bez koncepta, gosti su u nastavku susreta predstavljali vreću za udaranje na kojoj je Liverpul iskalio sav bes akumuliran mesecima unazad kroz brojne kikseve i razočaravajuće partije. Već u 66. minutu na proigravanje Nunjeza Salah je nastavio rafal i zakucavši loptu pod prečku sa oko 12 metara doveo je Crvene đavole u situaciju iz prošle sezone kada su Enfild napustili sa četiri lopte u mreži. Ipak, gol Egipćana bio je sve samo ne kraj paklu kroz koji su prošli Ten Hag i njegovi izabranici jer je u 75. minutu Nunjez još jednom uspeo da glavom matira golmana Junajteda, ovaj put na centaršut Hendersona.

Ubedljiva prednost bila je povod Klopu da promeša karte i poštedi neke od junaka dodatnih napora, ali ni četvorostruka izmena Liverpula nije promenila ritam igre i odnos snaga te je Salah novim golom u 83. minutu postao najbolji premijerligaški strelac u klupskoj istoriji. Uspeo je napadač Redsa da stigne do brojke od 129 golova u 205 prvenstvenih utakmica i tako ispiiše istoriju, a šet minuta kasnije dopisao je i još jednu asistenciju, ovaj put za Roberta Firmina i konačnih 7:0.

Pogodak Brazilca predstavljao je i tačku na suret koji ostaje zabeležen kao najubedljiviji poraz Junajteda od Liverpula ikad, s obzirom da je prethodno najbolniji šamar od Redsa predstavljao poraz 1:7 davne 1895. godine. Istovremeno, Klopov tim postao je četvrti koji je sa sedam golova razlike deklasirao Crvene đavole, pridruživši se tako generaciji Blekberna iz 1926, Aston Vile iz 1930. i Vulvsa 1931.

PREMIJER LIGA – 26. KOLO

Subota

Mančester Siti - Njukasl 2:0 (1:0)

/Foden 15, B. Silva 67/

Arsenal - Bornmut 3:2 (0:1)

/Parti 62, Vajt 70, Nelson 90+7 - Biling 1, Senesi 57/

Aston Vila - Kristal Palas 1:0 (1:0)

/Andersen 27ag/

Brajton - Vest Hem 4:0 (1:0)

/Mek Alister 18, Feltman 51, Mitoma 69, Velbek 89/

Čelsi - Lids 1:0 (0:0)

/Fofana 53/

Vulverhempton - Totenhem 1:0 (0:0)

/Traore 82/

Sautempton - Lester 1:0 (1:0)

/Alkaraz 35/

Nedelja

Notingem Forest - Everton 2:2 (1:2)

/Džonson 19, 77 - Grej pen 10, Dukure 29/

Liverpul - Mančester Junajted 7:0 (1:0)

/Gakpo 43, 50, Nunjez 47, 75, Salah 66, 84, Firmino 88/

Ponedeljak

21.00: (2,15) Brentford (3,50) Fulam (3,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kodi GakpoDarvin NunjezLiverpulMančester Junajted

Obaveštavaj me

Liverpul
Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara