Prajd Park, stadion Derbija (©Reuters)
Prajd Park, stadion Derbija (©Reuters)

Šeik kupuje Derbi: Rođak vlasnika Mančester Sitija spremio 170.000.000 evra

Vreme čitanja: 3min | pet. 30.10.20. | 17:22

Sve je spremno za realizaciju velikog posla

Ako sve bude prošlo kako treba, Derbi Kaunti u narednim sedmicama - ili mesecima - dobija novog vlasnika! I to ne bilo koga, već člana kraljevske porodica Abu Dabija iz loze Al Nahjan.

Ostrvom je u popodnevnim časovima protutnjala vest da je šeik Kalid bin Zajed Al Nahjan, inače rođak vlasnika Mančester Sitija šeika Mansura, na pragu kupovine nekadašnjeg premijerligaša po ceni od 170.000.000 evra.

Izabrane vesti

Sajt The Athletic otkrio je preko svojih dobro obaveštenih izvora da se šeik Kalid sprema da što pre završi ovaj posao i već je osnovao firmu u Velikoj Britaniji preko koje treba da završi transakciju. Firma je dobila naziv Derventio Holdings (UK), a kako je objašnjeno Derventio je bio naziv grada u vreme Rimskog carstva iz kojeg je kasnije nastao Derbi. Kompanija se vodi na tri direktora. Prvi je Midat Kamil Kidvaj, inače generalni direktor Bin Zajed Grupe. Iza njega su dvojica britanskih biznismena, Endrju Obolenski i Kristofer Samjuelson, koji iza sebe ima bogato iskustvo u poslovima sa kupovinom fudbalskih timova pošto je posredovao u promenama vlasnika Redinga 2012, odnosno Aston Vile 2016. godine. Šeik Kalid je označen kao “osoba s značajnim kontrolnim udelom“ u kompaniji Derventio Holdings.

Bogatstvo šeika Kalida procenjuje se na preko 170.000.000.000 evra, a zanimljivo je da je upravo on postavio na noge Bin Zajed Grupu još davne 1988. godine pošto je diplomirao poslovnu administraciju na Univerzitetu Boston. Nedugo zatim doktorirao je finansije na Univerzitetu Mičigen Stejt. Iza sebe ima dva neuspela pokušaja da kupi fudbalski klub na Ostrvu. Pre dve godine pominjalo se da su ga vlasnici Liverpula 2018. godine odbili iako je napisao ček na preko 2.500.000.000 evra! Da je njegova ponuda tada bila prihvaćena, bio bi to najveći posao u istoriji fudbala. Prošle godine je pokušao da se dokopa vlasničkog udela u Njukaslu, ali je i taj posao propao...

Šeik Kalid će klub otkupiti od sadašnjeg vlasnika Mela Morisa, inače jednog od bogatijih Britanaca i Evropljana u ovom trenutku i “težak“ je preko 600.000.000 evra. Moris je u Derbi kao većinski vlasnik došao 2015. godine, a godinu dana ranije otkupio je 22 odsto udela od bivših vlasnika iz SAD. On skoro godinu dana pokušava da proda veći deo akcija u klubu, ali ga je u međuvremenu u tome sprečila pandemija virusa korona koja je imala snažan uticaj na globalnu ekonomiju i finansije, između ostalog.

Kako je Derbi 2002. godine bio učesnik Premijer lige samo jednom, Moris pokušava da se oslobodi velikog finansijskog terena, pošto je klub počeo da mu uzima sve veću porciju novca i više ne može da izdrži tu vrstu pritiska na njegov račun.

Za kupovinu Derbija takođe je zainteresovan iz Foster Džilet, inače sin nekadašnjeg vlasnika Liverpula Džordža.



tagovi

Šeik Kalid bin Zajed Al Nahjan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara