©Star Sport
©Star Sport

Sekuov trag na Marakani: Nema poraz u večitom derbiju, da je bio starter protiv Makabija možda bi Zvezda igrala Ligu šampiona

Vreme čitanja: 3min | sre. 01.02.23. | 14:30

Snažni vezista posle 99 zvaničnih utakmica, tri šampionske titule, dve duple krune i velikog broja dobijenih duela zvanično napustio stadion Rajko Mitić

Sinoćnim parafom na ugovor o šestomesečnoj pozajmici u francuskom Parizu, može se reći da je stavljena tačka na više nego uspešan period Sekua Sanoga u dresu Crvene zvezde. Snažni vezista iz Obale Slonovače po mišljenju velikog broja navijača, uz Ekvadorca Sekunda Kastilja, spada u red najboljih defanzivnih veznih igrača kada su u pitanju inostrani fudbaleri koji su nosili dres srpskog šampiona.

Na terenu stadiona Rajko Mitić ostaće utaban Sanogov fudbalski pečat, koji se ne ogleda samo kroz tri osvojene šampionske titule sa Crvenom zvezdom i dve duple krune, već pre svega kroz snažne i brojne dobijene duele. Sanogo je u njih ulazio nemilosrdno, bez trunke straha od protivnika. Delovalo je kao da još uvek ima prostora da izvuče dodatni potencijal i kvalitet iz svoje igre, pošto su ga uvek posebno motivisale utakmice sa ozbiljnim rivalima na evrosceni. Umeo je da utera strah u kosti protivničkim ofanzivnim vezistima i tako u ogromnoj meri olakša bitku svojim saigračima na sredini terena, ali pre svega onemogući rivala upostavi dominaciju.

Izabrane vesti

Sanogo u Crvenoj zvezdi, zbog objektivne istrošenosti, možda nije uspeo dugo da održi onaj nivo igre iz šampionskih dana u Jang Bojsu, kada je dve godine uzastopno bio jedan od najboljih igrača lige, a onda naterao Al Itihad da ga kupi za 7.000.000 evra. Ipak, Crvena zvezda je u januaru 2020. godine iskoristila njegov problem na relaciji sa klubom iz Saudijske Arabije i prvo ga dovela na jednogodišnju pozajmicu, posle čega zvanično postao igrač Crvene zvezde. Ispostaviće se jedan od ključnih u višegodišnjoj eri srpskog šampiona.

©Star Sport©Star Sport

Može se reći da je Sanogo od zime 2020. godine kada je došao na Marakanu, pa zaključno sa krajem prošle sezone, bio simbol Crvene zvezde pod vođstvom Dejana Stankovića. Crveno-beli su u obračunima sa kvalitetnijim timovima od sebe igrali na kartu razgradnje protivničke igre i to im je donosilo rezultate. Za šta ogromne zasluge idu na adresu Sekua Sanoga. U sezoni 2020/2021 umalo je eliminisan slavni Milan u nokaut fazi Lige Evrope, nakon što se prošla neugodna grupa sa Hofenhajmom, Liberecom i Gentom.

Godinu dana kasnije vodila se žestoka bitka u dvomeču sa Rendžersom za plasman u četvrtfinale drugog po kvalitetu evropskog takmičenja na Starom kontinentu, pošto su porethodno nadmudreni Ludogorec, Midtjilend i odlična Braga. Blistao je Sanogo i protiv Kluža u plej-ofu Lige Evrope i Brage u Beogradu, kada je potpuno u drugi plan bacio Al Musratija. A bio je dominantan i u večitim derbijima sa Partizanom. Protiv ljutog rivala je igrao sedam utakmica i nije doživeo nijedan poraz - tri pobede i četiri remija. Verovatno najbolje izdanje imao je u 166. svetkovini srpskog fudbala, kada je Crvena zvezda slavila sa 2:0, a on pre svega u prvom poluvremenu, odneo bitku sa Jojićem, Zdjelarom i Nathom.

Dejan Stanković se letos u kvalifikacijama odlučio za formaciju koja se nije oslanjala na Sanoga, već na tandem Kangva-Kanga. To je sjajno izgledalo protiv Pjunika na Markani (5:0), u utkamici koja je ujedno i zamaskirala realnu sliku crveno-belima, koji su tako zaigrali i u Haifi, što je ih je koštalo velikog pada u drugom poluvremenu i neprijatnog poraza. Sanogo je u Haifi igrao 18 minuta, a u Beogradu svega šest, pošto je u revanšu sa Kangom u tandemu zaigrao Slavoljub Srnić.

©Star Sport©Star Sport

Miloš Milojević ga je na početku grupne faze takmičenja vratio u prvi plan, pa je bio starter protiv Monaka, Trabzona i Ferencvaroša. Ipak, u Budimpešti se povredio u 27. minutu, posle čega je propustio meč sa Trabzonom i presedeo na klupi za rezervne igrače protiv Monaka. U međuvremenu se na poziciji zadnjeg veznog igrača izborio Srđan Mijailović, a Milojević je tokom pripremnog perioda oformio tim i igru bez Sanoga, pa je njegov odlazak iz Crvene zvezde bio i očekivan.

Sanogu je nedostajao jedan zvaničan meč u crveno-belom dresu da stigne do jubilarnog 100. meča. Deluje da je sličan osećaj i među navijačima Crvene zvezde, koji veruju da je snažni defanzivni vezista iz Obale Slonovače imao još šta da pruži na Marakani. Ipak, sa druge strane, radi se i o igraču koji je ušao u 34. godinu, a u Crvenoj zvezdi imaju želju da osveže i podmlade svoje redove, tačnije da započnu postepeni proces smene generacija koji se neminovno mora dogoditi nakon svakog višegodišnjeg ciklusa.


tagovi

Seku Sanogo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara