Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Seoski klub na pragu Lige Evrope

Vreme čitanja: 2min | sre. 29.07.20. | 11:47

Poslednja prepreka Kolosu iz Kovalivke je Marijupolj, u okviru finala plej-ofa za mesto u kvalifikacijama za drugorangirano kontinentalno takmičenje

Kao finale kupa, samo malo drugačije. Za ukrajinske ljubitelje fudbala dvoboj Kolosa i Marijupolja u okviru plej-ofa za Ligu Evrope zvanično će okončati sezonu 2019/20 (18.30). Pobednik susreta koji se igra na kijevskom Olimpijskom stadionu neće osvojiti pehar, ali će izboriti mogućnost da predstavlja Ukrajinu u kvalifikacijama za drugorangirano kontinentalno takmičenje u septembru.

Oba tima su prošla težak put ka cilju, u kojem je bilo uspona i padova. Ako govorimo o Kolosu, dugo vremena mnogi nisu smatrali debitanta u Premijer ligi ozbiljno, ne samo o pozicijama za evropska takmičenjima, već generalno kao tim koji je sposoban da se probije u top šest. Na primer, nakon 16. kola, odeljenje Ruslana Kostišina imalo je devet poraza i zauzimalo je tek deveto mesto na tabeli. Međutim, u prolećnom delu igrači iz Kovalevke, sela u blizini Kijeva, pokazali su svoju najbolju stranu i uspeli su da se probiju u elitu ukrajinskih klubova.

Izabrane vesti

Iako je u drugoj fazi Kolos dobio samo dva od deset mečeva, njegovi igrači stekli su toliko potrebno iskustvo da su u prvom meču plej-ofa za pravo igranja u Ligi Evrope bili očigledno jači od Dnjepra-1, usput rečeno, još jednog debitanta u najjačem rangu, pobedivši ga visokim rezultatom 4:1. Nakon ovog uspeha, značajan deo stručnjaka i navijača svrstalo je Kolos za favorita u odlučujućem meču plej-ofa sa Marijupoljem.

Međutim, tim sa obale Azovskog mora nije slučajan gost u borbi za Evropu. Dovoljno je podsetiti da su njegove šanse u polufinalu doigravanja sa Oleksandrijom smatrane mnogo nižim, a osim toga igrao je u gostima. Ipak, sastav Oleksandra Babiča svima je dokazao da se događaji koje je teško predvideti prilično često događaju u fudbalu. Pobedio je domaći tim 2:1 i sada će se boriti za mesto u Ligi Evrope.

Zanimljivo je da ne tako davno, početkom juna, nakon nastavka ukrajinskog prvenstva, niko nije očekivao da Marijupolj može da uhvati voz za međunarodnu trku. Tim je igrao neujednačeno, naizmenično između pobeda, poraza i remija. I tek pred kraj druge faze igrači Marijupolja počeli su samouverenije da igraju.

Kolos i Marijupolj su se ove sezone sastali dva puta, a domaći tim je oba puta pobeđivao. U prvom kolu na Obolon-Areni u Kijevu Kolos je slavio 2:1, a u drugom susretu se Marijupolj revanširao kod kuće 2:0.

UKRAJINA 1, PLEJ-OF ZA LIGU EVROPE - FINALE (KIJEV)

Sreda

18.30: (2,15) Kolos (3,35) Marijupolj (3,50)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Ukrajina 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara