Hari Kejn (©Reuters)
Hari Kejn (©Reuters)

Serijski pobednici sa fabričkom greškom

Vreme čitanja: 4min | uto. 05.03.24. | 12:55

Sezona bez trofeja je više nego zamisliva za Bajern, koji u revanšu osmine finala Lige šampiona dočekuje Lacio posle poraza od 0:1 u Rimu

Bavarski gigant se poslednjih sedmica kreće nepoznatim okruženjem. Ništa mu ne ide od ruke. Bajern se suočava sa prvom godinom bez nacionalne titule od sezone 2011/2012, jer zaostatak u odnosu na vodeći Leverkuzen je narastao na 10 bodova, a nijedan tim nikada nije sustigao tako veliki deficit u finalnom delu sezone. Pritom, eliminisan je u DFB kupu, izgubio je u finalu Superkupa, a u Ligi šampiona mu startna pozicija posle prve utakmice osmine finala nije laka. Sezona bez pehara je više nego zamisliva za najjaču nemačku marku, naročito jer sledi revanš osmine finala elitnog nadmetanja protiv Lacija u koji ulazi sa minusom od jednog gola (21.00).

Bajern je, zapravo, u situaciji da lako stigne do četvrtfinala kontinentalne elite, gde se i nalazio u protekle tri sezone. Ostaje da se vidi da li je u stanju da valorizuje vidljivu i opipljivu nadmoć, barem na papiru, protiv italijanskog rivala. U međuvremenu, Lacio je u suprotnom stanju, jer bezmalo četvrt veka nije uspeo da stigne među osam najboljih u Evropi. S obzirom na to koliko je minhenski gigant lako prošao u osnovnoj fazi Lige šampiona, prolaz u završnicu deluje izvesno. Međutim, nedavno su njegovi asovi ređali šokantne rezultate.

Izabrane vesti

Sluti da je prošlogodišnje osvajanje Bundeslige nekako prikrilo poteškoće koje Bajern trenutno ima. Timu nedostaje identitet. Vodeći aduti

Tomas Miler

i Jozua Kimih nisu u dobroj formi, a kormilar Tomas Tuhel ima pune ruke posla pokušavajući da ispravi stvari. Epilog može da bude katastrofalan, jer Bajern bi mogao da poslednjih 10 utakmica u sezoni igra bez ikakvog pritiska i bez mogućnosti da se negde dokopa lovorika.

21.00: (1,30) Bajern (5,80) Lacio (9,00)

Vest da će krajem sezone biti okončana era trenera Tuhela na kormilu minhenskog velikana nije donela mnogo mira među pristalice Bajerna. Šef struke koji je 2020. doveo Pari Sen Žermen u finale Lige šampiona i takođe ga osvojio sa Čelsijem godinu kasnije, ima prilično neprijatno poglavlje u timu koji je "fabrički programiran" da pobeđuje. Sada Die Roten kao da ima grešku u sistemu, zaostaje celih deset bodova za vodećim Bajerom iz Leverkuzena i njegova sezona ima mnogo problema.

Tuhelovi igrači su pobedili samo u jednoj od poslednjih pet utakmica i ulaze u odlučujući meč u Ligi šampiona posle razočaravajućeg nerešenog rezultata od 2:2 sa Frajburgom. U ovoj fazi takmičenja Bajern je, inače, ispao samo jednom u 12 prethodnih navrata.


Raspoloženje u Bajernu je sve samo ne dobro, ali ni u Rimu nije mnogo bolje. I u Laciju je malo verovatno da će trener

Mauricio Sari ostati na funkciji posle kraja sezone. Zamisliva je slična konstelacija onoj u Zebener štraseu, odnosno raskid ugovora. Kako će se dalje odvijati situacija u Rimu, u velikoj meri zavisi i od ishoda utakmice u utorak na Alijanc areni.

Prvi sudar u Rimu pripao je Laciju minimalnim rezultatom. Bila je to taktički prilično izjednačena borba na stadionu Olimpiko, gde nijedna ekipa nije imala očiglednu nadmoć. Odlučujući trenutak u bio je crveni karton defanzivca

Dajota Upamekana

u 67. minutu, i potom su domaći uspeli da iskoriste prednost igrača više pogotkom

Čira Imobilea iz jedanaesterca 120 sekundi kasnije.

Sarijevi igrači sada su na nešto više od 90 minuta od mesta u četvrtfinalu. U nokaut fazi Lige šampiona rimski klub je tek treći put u istoriji, a poslednji put ga je eliminisao upravo Bajern. U ovom trenutku, međutim, Bjankočelesti ne deluju baš najbolje, pošto su samo u februaru redom doživljavali šamare od Fjorentine, Bolonje i Atalante, odnosno timova sa kojima se takmiče za četvrto mesto u Seriji A. Prošli put u ligi Lacijali su poraženi od Milana sa 1:0, i završili su meč sa tri igrača manje usled isključenja

Pelegrinija, Marušića i Genduzija.

Tradicija Orlovima nikako ne ide naruku. Rimljani nikada nisu pobedili na nemačkom tlu u Ligi šampiona, mada im trijumf nije apsolutno neophodan. Nerešen rezultat bi bio dovoljan da Lacio prvi put od 2000. godine prođe u četvrtfinale.

Stvari u Seriji A trenutno ne idu baš najbolje. Lacio je na devetom mestu, i ne deluje da će na jesen ponovo u društvo najboljih Starog kontinenta. U ovom trenutku mu je dovoljno teško čak i da se ponovo kvalifikuje za izlazak na međunarodnu scenu.

Kadrovska situacija ne pomaže Bajernu. Upamekano je suspendovan, a Mazraui, Boe, Koman i Sar su van stroja, dok je Serž Gnabri pod znakom pitanja. Potencijalni srpski reprezentativac Aleksandar Pavlović očekuje se u početnih 11, u veznom redu, uz Gorecku, dok je mesto u vrhu napada rezervisano za Harija Kejna. S druge strane, Laciju nedostaje samo Patrik.

LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA, REVANŠI

Utorak

21.00: (1,30) Bajern (5,80) Lacio (9,00), prvi meč 0:1

21.00: (2,45) Sosijedad (3,60) PSŽ (2,95), prvi meč 0:2

Sreda

21.00: (1,15) Mančester Siti (8,00) Kopenhagen (16,0), prvi meč 3:1

21.00: (1,60) Real Madrid (4,20) RB Lajpcig (6,00), prvi meč 1:0

Utorak (12.3.)

21.00: (1,28) Arsenal (5,70) Porto (10,5), prvi meč 0:1

21.00: (1,77) Barselona (3,60) Napoli (4,80), prvi meč 1:1

Sreda (13.3)

21.00: (3,05) Atletiko Madrid (3,30) Inter (2,55), prvi meč 0:1

21.00: (2,15) Dortmund (3,50) PSV (3,30), prvi meč 1:1

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga šampionaBajern MinhenLacio

Obaveštavaj me

Bajern
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara