Roman Jaremčuk, Marko Grujić i Pote (©Reuters, ©AFP, ©Shutterstock)
Roman Jaremčuk, Marko Grujić i Pote (©Reuters, ©AFP, ©Shutterstock)

Šesta najjača liga na svetu – Primeira: Kupi jeftino, prodaj papreno, lisabonski giganti jure Zmajeve

Vreme čitanja: 10min | pet. 05.08.22. | 09:09

Mečom Benfika – Aruka na Lužu večeras (21.15) startuje nova sezona u Portugaliji. Porto je osvojio triplu krunu, Benfika i Sporting za petama šampionu, Braga posustaje, ostali daleko ispod. Marku Grujiću se na Iberijskom poluostrvu pridružio Mihailo Ristić. Najbolji klubovi se i ovog leta „oparili“ mega transferima – Darvina Nunjeza, Vitinja, Nuna Mendesa... Enco Fernandez bi mogao da bude bingo Orlova, a Gabrijel Veron branioca krune

Mnogi za portugalsku Primeiru kažu da je šesta najjača liga na svetu, odmah iza dominantnih Liga petice – Premijer lige, Primere, Bundeslige, Serije A i Lige 1. Imena giganata sa Iberijskog poluostrva - Porta, Benfike i Sportinga ulivaju strahopoštovanje. Ovi klubovi godinama izvoze sjajne igrače za najjače klubove Starog kontinenta.

Vrednost igrača Primeire je veća od milijardu evra, prema proceni portala Transfermarkt, tačnije 1.130.000.000, dok primera radi, holandska Eredivizije kao najpribližnija po kvalitetu procenjena je na 888.950.000.

Izabrane vesti

Ovog leta transfer godine u Portugaliji je prelazak Darvina Nunjeza iz Benfike u Liverpul. Osnovni je 75.000.0000, a sa bonusima bi mogao da ode na 100.000.000 evra. Politika najboljih klubova u Portugaliji se godinama zasniva na kupovinama mladih Južnoamerikanaca. Pogotovo Porto i Benfike imaju na stotine skauta koje krstare u poteri za talentima pre svega u Brazilu, ali i Argentini, Kolumbiji, Urugvaju...

21.15: (1,20) Benfika (6,75) Aruka (14,0)

Nunjez je najveći transfer, ali je sjajan posao napravio je i Porto prodajom Vitinja Pari Sen Žermenu za 41.500.000 evra i Sporting odlaskom Nuna Mendesa u Grad svetlosti, u redove PSŽ-a. Podsetimo, zimus je Kolumbijac Luis Dijaz stasao u Portu i prešao na Enfild. Najbolji klubovi u Portugaliji u svakom prelaznom roku neiscrpni su izvor za „ale“ u Evropi.

Tri velikana i ove sezone bi trebalo da vode glavnu reč. Porto drži sva tri trofeja u svojim vitrinama. Osvojena je dominantno prošle sezona dupla kruna. Fantastično su Zmajevi Serža Konseisaa igrali, imalu su na kraju šest bodova više od Sportinga. Ostvarili su čak 29 pobeda, četiri remija i samo poraz od Brage u gostima (1:0), ali u finišu sezone kada je sve već bilo gotovo. U finalu Kupa je pobeđena Tondela, a ista ekipa, sada drugoligaš, srušena je i pre sedam dana u predigri, Superkupu Portugalije.

Darvin Nunjez napunio kasu Benfike (©Reuters)Darvin Nunjez napunio kasu Benfike (©Reuters)

Benfika je bila trek treća u Primeiri, ali je dogurala najdalje u Ligi šampiona, čak do četvrtfinala, gde je zaustavljena od Liverpula. Braga je „zakucana“ prethodnih godina na četvrto mesto, mada je prethodnih godina uspevala da razdvoji veliku trojku portugalskog fudbala.

Koliko bi ove sezone trebalo da bude neizvesna bitka utroje govore i vrednosti timova, skoro da su podjednake, ako verujemo proceni Transfermarkta – Sporting je procenjen na 258.700.000, Benfika na 250.500.000, a šampion Porto na tek trećem mestu sa 249.200.000. Braga je daleko iza sa 112.730.000.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

Mečom Benfika – Aruka na Lužu večeras (21.15) počinje Primeira. Novi članovi elite postali su Rio Ave, Kasa Pija i Čaves, koji su popunili mesta Moreirensea, Tondele i Belenensesa, ekipa koje su se preselile u drugu ligu. Rio Ave se ekspresno vratio u elitu, Kasa Pija je promovisana posle 83 godine, dok je Čaves deo najboljeg društva posle tri sezone.

Pet klubova u prvenstvo ulazi s novim kormilarima. Najznačajnija promena je na klupi Benfike, koja želi opet na tron. Umesto Nelsona Verisima koji je bio privremeno rešenje posle odlaska Žorža Žezusa stigao je nemački stručnjak Rodžer Šmit, koji je proteklih godina vodio PSV Ajndhoven.

------------------------

Sve utakmice Primeire ove sezone možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-------------------------

Karlos Karvaljal je napustio klupu Brage, a na Kamenolom je stigao Artur Žorž. Žil Visente je bio hit prošle sezone, osvojio je visoko peto meso, ali je Rikardo Soares napustio tim i otišao za višestruko veći novac u afričkog velikana, Al Ahlija iz Kaira. Ivo Vijerinja ga je zamenio na na klupi. Nove trenere ima i Vitorija Gimarais – Moreno je umesto Pepe i Estoril – Nelson Verisimo je zamena za Bruna Pineira.

Šampiona i vicešampion Portugilije imaju obezbeđene mesto u grupnoj fazi Lige šampiona, treći ide u kvalifikacije za evroelitu. Još tri mesta vode u kvalifikacije za Ligu konferencije. Dva najslabija tima se sele u niži rang, dok će šesnaestoplasirana ekipa da igra plej-aut sa trećim timom iz druge lige.

21.15: (1,20) Benfika (6,75) Aruka (14,0)

Brazilci su tradicionalno najbrojniji u Portugaliji. Ima ih čak 123, a slede komšije Španci – 24, a zatim Francuzi (12), Japanci (10), Kolumbijci (9). Nekada je Portugalija bila „Meka“ za Srbe, sada je knjiga spala na dva slova, ali obojica igraju u vrhunskim klubovima – nekadašnji saigrači u Crvenoj zvezdi – Marko Grujić koji je starosedelac u Portu i Mihailo Ristić koji je dres francuskog Monpeljea zamenio za onaj slavne Benfike.

PORTO – ZMAJEVI ŠTANCUJE IGRAČE I EVRE, DVE MEGA PRODAJE I VERON KAO ZALOG ZA BUDUĆNOST

Zmajevi sa stadiona Dragao osvojili su nadmoćno 30. titulu prošle sezone. Opet su napravili dvojicu vanserijskih igrača, mladih vezista Vitinja i Fabija Vijeiru koji su prodati Pari Sen Žermenu i Arsenalu za 41.500.000, odnosno 35.000.000. Od igrača koji su bili važan deo mašinerije Serža Konseisao u Galatasaraj je otišao iskusni Seržo Oliveira za 3.000.000 i Fransisko Konseisaa u Ajaks za 5.000.000. Skoro 85.000.000 od prodaje dobro je napunilo kasu šampiona. Ako se tome doda i zimski veliki transfer Luisa Dijaza, jasno je da Porto „pravi novac“. Ozbiljan novac.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE PORTO DA ODBRANI TITULU JE 2,25.

Nije se štedelo ovog leta na pojačanja. Najskuplji je bio defanzivac David Karmo, plaćan Bragi čak 20.000.000. Marko Grujić je otkupljen od Liverpula za 9.000.000, a zalog za budućnost je dolazak supertalentovanog napadača iz Brazila, Garbrijela Verona. On je plaćen dvostrukom uzastopnom šampionu Južne Amerike, Palmeirasu 10.500.000. Ima 19 godina, a Abel Fereira ga je u redovima Verdaa gurnuo u vatru ove godine. Njegov potencijal nije mogao da prođe neopaženo. Ovog leta je predstavljen na Dragau. Možda bi odmah mogao da bude uzdanica Konseisaa. Više od polovine zarade je uloženo u pojačanja, pa Porto ulazi kao blagi favorit u novu sezonu.

Neuništivi Pepe i u 39. godini biće stub odbrane, dok se golovi očekuju od prvog strelca tima i drugog lige iza Darvina Nunjeza, Iranca Medija Taremija, koji je postigao 20 golova u proteklom šampionatu.

BENFIKA – DARVINOV BINGO I TRADICIONALNE KUPOVINE U JUŽNOJ AMERICI – ENCO FERNANDEZ JE PUN POGODAK

Enco Fernandez, pojačanje iz River Plejta (©Reuters)Enco Fernandez, pojačanje iz River Plejta (©Reuters)

Najpopularniji klub u Portugaliji, Benfika, tradicionalno svako leto počinje sa ambicijama da se vrati na vrh. Opet je došlo do promene na kormilu. Vremešni Žorž Žezus nije uspeo da trgne Orlove posle povratka iz Flamenga, a vruć krompir je predat Nemcu Rodžeru Šmitu. Liverpul je iskeširao sigurnih 75.000.000 evra za Nunjeza, a ovaj transfer na kraju može da dođe i do devetocifrene sume. Everton je kupljen od Gremija za 20.000.000 evra pre dve godine, ali nije oduševio u dve sezone, pa je prodat za „samo“ 13.500.000 Flamengu. Haris Seferović je na pozajmici u Galatasaraju, a solidne prodaje su odlasci Žote u Seltik za 7.300.000 i Žersona Fernandesa, koga je Bešiktaš platio 6.000.000. Mile Svilar nije više mogao da čeka šansu na golu, pa je otišao put Rima kod Žozea Murinja u Romu.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE BENFIKA DA BUDE NAJBOLJA U PORTUGALIJI JE 3,50.

Benfika je opet pazarila Brazilce. David Neres je plaćen Šahtjoru 15.300.000, a Žoa Viktor je stigao iz Internasionala za 8.500.000. Pun pogodak tima iz Lisabona moglo bi da bude angažovanje talentovanog Argentinca Enca Fernandeza, sjanog veziste koji je eksplodirao u dresu River Plejta. Plaćen je samo 10.000.000 evra. Danski defanzivac Sebastijan Bah je kupljen od praške Slavije sa 8.000.000, dok je Hrvat Petar Musa plaćen 5.000.000. Mihailo Ristić je stigao kao slobodan igrač iz Monpeljea. Ostali su i prošle sezone nosioci igre – Ukrajinac Roman Jaremčuk, Španac Alehandro Grimaldo, Nemac Julijan Vejgl, Žoao Mario, Rafa Silva, Gonsalo Ramos... Benfika opet puca na titulu.

SPORTING – DVE VELIKE PRODAJE, SENT JUSTE POJAČAVA ODBRANU, POKUŠAJ BUĐENJA TRINKAA

Lavovi nisu odbranili krunu, ali daleko od toga da im je sezona bila neuspešna. Renesansa Sportinga je krenula angažovanjem mladog stručnjaka Rubena Amorima za koga je plaćeno pre tri godine obeštećenje Bragi od 10.000.000 evra. Tada je to bio rizik, sada je to pun pogodak. Strateg zeleno-belih je potpisao novi ugovor do leta 2024. godine. Njegov ostanak je možda i najveći dobitak za giganta iz Lisabona, 19 puta prvaka Portugalije.

Ruben Amorim (©Reuters)Ruben Amorim (©Reuters)

I Sporting je ovog leta imao dve mega prodaje – defanzivac Nuno Mendes je otišao u Pari Sen Žermen za 38.000.000, a vezista Žoao Palinja u Fulam za 20.000.000. Zeleno-beli dres više ne nose ni Gonzalo Plata (Valjadolid, 3.000.000), Valentin Rozije (Bešiktaš 4.800.000), dok se Pablo Sarabija vratio u PSŽ posle pozajmice na stadion Žoao Alvalade. Konačno je otkupljen Španac Pedro Poro iz Mančester Sitija, dok je zanimljiva akvizicija Fransisko Trinkao. Skupo plaćen (31.000.000) promašaj Barselone iz Brage, stigao je za 3.000.000 na pozajmicu s pravom otkupa.

SPORTING JE ŠAMPION PRIMEIRE - KVOTA U MOZZARTU JE 3,25.

Amorim je pojačao odbranu sa Holanđaninom Džeremajom Sent Justeom koji je Majncu plaćen 9.500.000 evra. Najbolji igrač Santa Klare, Japanac Hidemasa Morita je pojačao Sporting za 3.800.000 evra. Sve bi i dalje trebalo da se vrti oko Pedra Gonsalvesa, popularnog Potea i najskupljeg pojačanja u istoriji kluba, napadača Paulinja. Odbrana bi i dalje trebalo da bude granitna, pa Lavovi nisu bez šansu za osvoje jubilarnu 20. titulu.

BRAGA – OTIŠAO STUB ODBRANE KARMO, BANZA NAJVEĆA AKVIZICIJA

Novi trenet tim sa Munisipala Artur Žorž imaće težak zadatak da nastavi putem koji su išli Ruben Amorim i Karlos Karvaljal. Od Brage se i dalje očekuje da bude u vrhu, prvi kandidat za četvrtu poziciju, a teško će da ugrozi veliku trojku. Stub odbrane David Karmo je pojačao Porto, dok se poslednjih dana priča o odlasku prve zvezde Rikarda Orte, koga želi Benfika. Najskuplja akvizivija ovog leta je dolazak napadača iz Lansa Simona Banze za 5.000.000 evra. On je prošle sezone postigao 14 golova na pozajmici u Famalikau i tako skrenuo pažnju četvrtog kluba po kvalitetu u Primeiri. Ostali klubovi su znatno skromnijeg kvaliteta, ali i finansija. Na prste jedne ruke mogu se nabrojati transferi za koje je plaćeno obeštećenje.

Andre Orta (©Reuters)Andre Orta (©Reuters)

Jaz između najbolja četiri kluba i ostatka lige je veliki. Vitorija Gimarais je promenila trenera - Moreno je na debiju doživeo poraz na Poljudu od Hajduka (1:3) u prvom meču trećeg kola kvalifiakcija za Ligu konferencije, pa bi Evrope već naredne nedelje mogla više da ne stanuje u Gimaraisu.

Nesuđeni napadač Crvene zvezde, Oskar Estupinjan, pojačao je Hal Siti. Hteo ga je srpski šampion, dugo se pominjao kao potencijalno pojačanje crveno-belih, ali je na kraju bez obeštećenja završio u ambicioznim Tigrovima u Čempionšipu.

BRAGA JE ŠAMPION PORTUGALIJE - KVOTA U MOZZARTU JE 65,0.

Famalikao je uvek dobra odskočna daska za jače kkubove. Ovog leta ovaj klub je prodao Čarlsa Pikela novom članu Serije A, Kremonezeu za 3.800.000 evra. Žil Visente je platio cenu petog mesta u Primeiri prošle sezone. Ostao je bez trenera, a na mesto Rikarda Soaresa stigao je Ivo Vijeira. Rekordnih 6.500.000 evra je prihodovano od madridskog Atletika za krilnog igrača Samjuela Lina. Iz Japana, iz Tokio Verdija je stigao Kanja Fudžimoto za 600.0000 evra.

Drugu sezonu na klupi Boaviste sedi nekadašnji portugalski reprezentativac Petit koji nije imao uspeha sa Belenenseom. Stigao je krajem prošle godine i uspeo je da stabilizuju Pantere iz Porta. Nekoliko ozbiljnih prodaja su imali crno-beli. Albert Elis je za 6.000.000 evra otišao u Bordo, a Džekson Perozo je za 3.500.000 evra otišao u Trou. Defanzivac Čidozije Avazijem je kao slobodan igrač pojačao Hajduk iz Splita.

Santa Klara u novu šampionat ulazi oslabljena. Ostrvljani su ostali bez veziste Linkolna koji je za 3.500.000 evra pojačao Fenerbahče, dok je najbolji igrač Hidemasa Morita u Sportingu. Iz Brazila je stigao Rildo, plaćen Gremiju 1.250.000.

Fernando Varela (©Reuters)Fernando Varela (©Reuters)

Debitant u ligi, Kasa Pija, dolazi iz Lisabona, a ime kluba, osnovanog davne 1920. godine, nastalo je po istoimenoj dečjoj humanitarnoj organizaciji. Svoje utakmice dosad je novajlija u ligi igrao na stadionu koji prima manje od 3.000 gledalaca, ali u Primeiri igraće na Nacionalnom stadionu u prestonici koji može da primi 37.593. Tu je bio domaćin Belenenses dok je bio član elite. Najveće pojačanje novog člana elite je dugogodišnji igrač grčkog PAOK-a Fernando Varela

Osim tri tima iz Lisabona, gledaćemo i gradski derbi Porta, Zmajevi (Porto) na Pantere (Boavista).

Estoril ima najmlađi tim u ligi s prosekom od 23,6 godina, a slede Sporting sa nešto više od 24. Kasa Pija ima najstariju ekipu u ligi – 26,8 godina. Portimonense ima čak 27 stranaca. Ovaj klub imao je odličnu prodaju ovog leta, napadač Beto je za 7.000.000 stigao u Udineze.

Prethodne dve sezone, Sporting i Porto su dominantno stigli do titule, sada bismo mogli da gledamo zanimljivije prvenstvo. Tri tima odskaču po kvalitetu, pa će i ove sezone za kladioce Benfika, Porto i Sporting da budu viđene „sigurice“.

PRIMEIRA - 1. KOLO

Petak

21.15: (1,20) Benfika (6,75) Aruka (14,0)

Subota

16.30: (2,50) Rio Ave (3,25) Vizela (2,90)

19.00: (2,55) Estoril (3,20) Famalikao (2,85)

21.30: (1,20) Porto (6,75) Maritimo (14,0)

Nedelja

16.30: (2,05) Santa Klara (3,35) Kasa Pija (3,80)

19.00: (3,50) Braga (3,35) Sporting (2,15)

21.30: (3,10) Čaves (3,20) Gimarais (2,40)

21.30: (2,25) Portimonense (3,10) Boavista (3,50)

Ponedeljak

21.15: (1,80) Žil Visente (3,45) Fereira (4,80)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

PortugalijaPrimeiraPortugal 1PortoBenfikaSporting LisabonMarko GrujićMihailo RistićSeržo KonseisaoRodžer Šmit

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara