Detalj sa prvog meča finala (©Reuters)
Detalj sa prvog meča finala (©Reuters)

Severna Amerika dobija novog prvaka: 14. Meksikanci ili četvrti Amerikanci?

Vreme čitanja: 3min | ned. 04.06.23. | 23:10

Los Anđeles FK će pred svojim navijačima u noći između nedelje i ponedeljka od 03.00 časova po srednjoevropskom vremenu protiv Klub Leona pokušati da nadoknadi 2:1 iz prvog meča finala KONKAKAF Lige šampiona

Severna Amerika dobija novog šampiona. Trofej Lige šampiona, koji je trenutno u vlasništvu Sijetl Saundersa, promeniće mesto stanovanja. Hoće li ostati u Sjedinjenim Američkim Državama ili će da se vrati u Meksiko? Odgovor će nam dati revanš meč između Los Anđelesa FK i Klub Leona, koji se igra u noći između nedelje i ponedeljka od 03.00 časova po srednjoevropskom vremenu.

Prva utakmica, odigrana prošlog četvrtka, pripala je Meksikancima. Mogao je Klub Leon i sa većom prednošću od 2:1 da putuje u Kaliforniju, ali je gabonski napadač Denis Buanga u 96. minutu golom prepolovio zaostatak. Prethodno su domaćinu golovi Vilijama Tesilja i Anhela Mene u prvom poluvremenu, a u nastavku su Lukas Romero i Mena propustili po jednu dobru šnsu. Golman osvajača MLS Džon Mekarti je sačuvao u nekoliko situacija svoj tim ubedljivijeg poraza.

Izabrane vesti

Na stadionu Banka Kalifornije Los Anđeles je domaćin, ali pitanje je koliko će tačno da ima većinsku podršku sa tribina. Grad anđela je generalno masovno naseljen Meksikancima, koji su i počeli da prate LAFK uglavnom zbog kapitena Karlosa Vele.

Ovo je treći put u istoriji KONKAKAF Lige šampiona da je u prvom finalnom meču domaćin pobedio sa 2:1. U oba navrata, 1967. i 2010. godine, poraženi tim je dobrom igrom u revanšu stigao do trofeja. Prvo je to uradila Alijanca iz El Salvadora, pobedom nad Jong Kolumbijom iz Holandskih Antila sa 3:0, a zatim je taj uspeh ponovila Pačuka, trijumfom nad Kruz Azulom sa 1:0.

03.00: (1,75) Los Anđeles FK (3,60) Klub Leon (4,90) - prvi meč 1:2

Tada je važilo pravilo gola u gostima, ovog puta ono ne važi. Dakle, čak i ako posle 90 minuta LAFK bude vodio sa 1:0 igraće se produžeci. Sve do finalne runde pravilo gola u gostima se računalo, ali prema ranije dogovorenim propozicijama, ono se za ovu fazu ukida.

Klub Leonu je ovo drugo finale, prvo je izgubio 1993. godine od Saprise iz Kostarike. Ako sačuva noćas prednost postaće 14. meksički klub koji je pokorio Severnu Ameriku. Najuspešnija je Klub Amerika sa sedam trofeja, jednim više od Kruz Azula, a po dva od Pačuke i Montereja. Elitno takmičenje su osvajali još Toluka, Gvadalahara Čivas, Atlante, Tigres, Nekaksa, Atletiko Espanjol, UdeG i Puebla.

Amerikanci su imali daleko manje uspeha u ovom takmičenju. Los Anđeles Galaksi, Di Si Junajted i Sijetl Saundersi su osvojili po jedan trofej i to je sve. Los Anđeles FK je propustio svoju prvu šansu 2020. godine, u meču za titulu su izgubili od Tigresa 2:1, pogotkom Andre Pjera Žinjaka u 86. minutu.

Te sezone je Los Anđeles na putu ka finalu eliminisao upravo Klub Leon. Sastali su se u osmini finala, Meksikanci su takođe na svom terenu trijumfovali, sa 2:0, ali je u revanšu bilo 3:0 za Amerikance. Tada je Vela bio dvostruki strelac.

KONKAKAF LIGA ŠAMPIONA – FINALE (REVANŠ)

Ponedeljak

03.00: (1,75) Los Anđeles FK (3,60) Klub Leon (4,90) - prvi meč 1:2

***Kvote su podložne promenama



tagovi

KONKAKAF Liga šampionaLos Anđeles FCLeon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara