Sevilja isprašila Junajted, De Hea i Megvajer se brukali; Juve preživeo lisabonski pakao (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 20.04.23. | 22:55

Čarobno veče na Ramon Sančez Pishuanu...

Ništa od još jednog sudara 'teškaša' u Ligi Evrope! Juventus je svoje u Lisabonu odbradio, uspeo da sačuva prednost iz porvog susreta u Torinu i sa 1:1 protiv Sportinga prođe u polufinale, međutim Mančester Junajted doživeo je težak brodolom na Sančez Pishuanu. Sevilja je bila nemilosrdna, slavila sa 3:0 i još jednom presudila velikanu koji pokušava da se vrati na staze stare slave. Baš kao u korona-sezoni, kada je u polufinalu slavila sa 2:1 u Kelnu. Ovo je bio peti okršaj ovih rivala u istoriji i treći trijumf španskog predstavnika. Englezi nemaju nijedan.

I još jedan vrlo zanimljiv podatak. Onaj koji sluti na novu andalužansku bajku: Sevilja je zadržala stopostotan učinak u četvrtfinalima Lige Evrope. Ovo joj je bio sedmo i sedmi prolazak dalje. U prethodnih šest situacija uvek je išla do samog kraja, do trona: 2006, 2007, 2014, 2015, 2016. i 2020.

Izabrane vesti

Poslednja prepreka na putu do finala i Puškaš arene biće joj Juventus.

Mančester je po svim parametrima treći klub Engleske ove sezone i prilično je izvesno da se vraća u Ligu šampiona. Nekoliko godina unazad Đavoli nisu bili ovako dobri. S druge strane, Sevilja dugo nije bila u težoj poziciji, trenutno je 13. na tabeli i to nakon nekoliko dobrih rezultata, otkako je na klupu seo Hoze Luis Mendilibar. Do smene Horhea Sampaolija Andalužani su koketirali s borbom za opstanak...

Dovoljno 'materijala' za uobičajenu debatu kad dođe ovo doba godine i finiš takmičenja u evrokupovima: da li je ispravno što engelsku Premijer ligu većina sveta drži za nenadmašnu i apsolutno najbolju na svetu?

Bez želje da umanjimo veličinu pobede Sevilje teško je oteti se utisku da bi za domaćina sve bilo kud i kamo teže da Mančester noćas u svojim redovima nije imao kapitena Harija Megvajera i jednog od najplaćenijih golmana na svetu Davida De Heu.

Ono što je štoper Đavola uradio u uvodnim minutima utakmice više čak nikoga ni ne čudi. Postalo je maltene uobičajeni folklor na utakmicama Junajteda.

Da budemo do kraja pošteni: red je da konstatujemo kako mu je De Hea 'uvalio kosku', ali kako bilo, morao je engelski reprezentativac mnogo, mnogo bolje u ovoj situaciji...

Ako uzmemo da se španski čuvar mreže nije proslavio s izborom pasa kod tog prvog gola, odnosno da je direktan krivac za treći, uloga tragičara zapravo ide u njegove ruke.

Statistika nedvosmisleno govori da je Sevilja bila daleko bolji rival i da potpuno zasluženo ide dalje. Mendilibar je zaista preporodio ekipu koja s ovom eliminaciom, do večeras prvog favorita za osvajanje trofeja, preuzima tu ulogu od njega.

Jusuf En Nesiri postigao je dva gola. Prvi i treći. Ulovio je obe katastrofalne greške gostiju. Drugi put De Heu je matirao Loik Bade posle odličnog kornera Ivana Rakitića.

Hrvat je pružio partiju na nivou najboljih iz Barselone. Odličan je bio Erik Lamela, oduševio je Lukas Okampos, naš Nemanja Gudelj odigrao s toliko samopouzdanje da smo ga u jednom trenutku videli kako pred golom Mančestera centrira rabonom?!

Sve njih nosio je čudesan ambijent na Pishuanu i više od 40.000 ljudi.

Sevilja ima pik na Engleze, to je dobro poznato. Malo je onih koje nije 'overila', što u svom najdržem takmičenuu, što u Ligi šampiona. Dok Mančester baš ne ume sa Špancima. Poslednjih šest ispadanja u Evropi došlo je u susretima sa ekipama iz Primere: tri puta od Sevilje, te po jednom od Viljareala, Barselone i Atletiko Madrida.

A tako je dobro bilo počelo... Nakon prvih dvadesetak minuta ovog dvomeča na Old Trafordu, setite se, bilo je 2:0 za Junajted. Na kraju užasnih 2:5.

Manje uzbuđenja videli smo u Lisabonu. Takođe divan ambijent, krcat stadion, domaćin rešen da zakuva. Ali onda hladan tuš u 9. minutu. Adrijan Rabio na pas Aleksa Sandra doneo je prednost Dami. To je u ukupnom skoru bilo 2:0.

Uspeo je Sporting relativno brzo da uzvrati. Pogotkom 24-godišnjeg Markusa Edvardsa sa bele tačke vratila se nada Portugalaca. Međutim uslediće mnogo praznih minuta Lavova, odnosno bolje šanse Juventusa.

Tej u finišu crno-beli su drhtali. Tada ih je u dobroj meri i sreća pogledala da meč ne ode u produžetke. Opasno je pretio Sebastijan Koates...

Dušan Vlahović nastavio je jednomesečni post kada su u pitanju klupska takmičenja. Poslednji gol dao je Frajburgu 16. marta, sa 11 metara. Filip Kostić šansu je dobio u poslednjih 20 minuta.

LIGA EVROPE – ČETVRTFINALE (REVANŠI)

Četvrtak

Roma - Fajenord 4:1 posle produžetaka (2:1, 2:1, 0:0)

/Spinacola 60, Dibala 89, El Šaravi 101, Pelegrini 109 - Paišao 80/

Sevilja - Mančester Junajted 3:0 (1:0)

/En Nesiri 8, 81, Bade 47/

Sporting Lisabon - Juventus 1:1 (1:1)

/Edvards 20pen - Rabio 9/

Union Sen Žiloaz - Bajer Leverkuzen 1:4 (0:2)

/Terho 64 - Dijabi 2, Baker 37, Frimpong 60, Hložek 79/

PAROVI POLUFINALA

Sevilja - Juventus

Bajer Leverkuzen - Roma


tagovi

Liga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara