Čekajući žreb za šesnaestinu finala Lige Evrope (©Reuters)
Čekajući žreb za šesnaestinu finala Lige Evrope (©Reuters)

Sigurnih 19 nokaut faze Lige Evrope, kome ide preostalih 13 viza?

Vreme čitanja: 5min | pet. 04.12.20. | 09:58

Čekamo da među nosioce uđu Totenhem, Lester, Ajaks ili Atalanta, Atletiko ili Salcburg, Olimpijakos, Totenhem...

Crvena zvezda je prošla u šesnaestinu finala Lige Evrope i navijači već mogu da se zabavljaju maštanjem o dvomeču sa nekim od moćnih rivala u prolećnom delu evropske sezone. Jer kolo pre kraja grupne faze već znamo 19 sigurnih učesnika šesnaestine finala, pa nam je ostalo da sačekamo preostalih 13 i vidimo i ko će na žrebu biti među nosiocima, a ko u grupi nepovlašćenih timova.

Hajde prvo da pobrojimo sigurnih 19.

Izabrane vesti

Iz Lige Evrope: Viljareal, Dinamo Zagreb, Hofenhajm, Roma, Arsenal, Crvena zvezda, Lester, Braga, Lil, Milan, Antverpen, Totenhem, Slavija Prag, Bajer Leverkuzen, Glazgov Rendžers, Benfika, Granada, PSV. Iz Lige šampiona kao sigurni trećeplasirani: Krasnodar.

Ono što dalje sigurno znamo je da će Viljareal, Dinamo Zagreb, Hofenhajm, Roma i Arsenal biti nosioci jer su već osvojili prva mesta na tabelama svojih grupa.

Ko još? Da ne bismo previše komplikovali, idemo redom po grupama. Prvo Liga Evrope.

GRUPA A: Roma prva, Jang Bojs i Kluž će u međusobnom duelu nu Bernu odlučiti ko je drugi. U prvom njihovom meču bilo je 1:1, dakle Rumunima igra samo pobeda.

GRUPA B: Arsenal prvi, Molde je trenutno drugi, ali bi mogao da ispusti tu poziciju ako na gostovanju kod Rapida ispusti prednost od 1:0 iz prvog njihovog okršaja.

GRUPA C: Zna se ko ide dalje, samo da vidimo ko će sa prve pozicije, za tu privilegiju boriće se Bajer Leverkuzen i Slavija, Nemci moraju da pobede.

GRUPA D: Benfika i Glazgov poravnati na vrhu tabele, Škoti imaju prednost zbog većeg broja golova postignutih u Lisabonu. Dakle, samo treba da na gostovanju kod Leha osvoje isti ili veći broj bodova nego Benfika u sudaru sa Standardom u Liježu.

GRUPA E: Granada ima bod više od PSV-a i gostovanje kod PAOK-a za kraj takmičenja, Holanđani pak čekaju Omoniju. PSV će biti prvi samo ako pobedi, a Granada ne uspe da odnese tri boda iz Soluna.

GRUPA F: Najveća gužva je u Grupi F, u igri su i dalje Napoli, Real Sosijedad i AZ Alkmar, koji za kraj ima najlakši posao, jer gostuje u Rijeci. Napoli i Real Sosijedad udariće jedan na drugog, Italijanima igra i bod da prođu dalje, ali im ne garantuje prvo mesto ako AZ pobedi u Hrvatskoj. Real Sosijedadu će bod biti dovoljan samo ako AZ izgubi u Rijeci.

GRUPA G: Lester i Braga imaju po 10 bodova, Englezi imaju prednost na osnovu pobede od 4:0 u jednom od dva međusobna duela. U poslednjem kolu Lester čeka AEK, Braga je domaćin Zorji. Ovde bi Lester trebalo da bude prvi.

GRUPA H: Lil bod ispred Milana, ali ga čeka gostovanje kod Seltika, mada ni Rosoneri nemaju lak zadatak jer idu na noge Sparti iz Praga, a moraju da pobede jer imaju gori učinak u susretima sa francuskim predstavnikom.

GRUPA I: Viljareal je definitivno prvi, Makabi i Sivas u poslednjem kolu za drugo mesto. Izraelci imaju dva boda više i dovoljan im je i bod.

GRUPA J: Antverpen i Totenhem su se već kvalifikovali u nokaut fazu, trenutno su Belgijanci prvi, ali će im Pevci oduzeti to mesto ako u poslednjem kolu nadoknade minus od 0:1 iz prvog njihovog meča.

GRUPA K: Dinamo prvi, Volfzberger ima dva boda više od Fajenorda i ako na kraju grupne faze ostane neporažen u sudaru sa holandskim predstavnikom ide dalje kao drugi.

GRUPA L: Hofenhajm prvi, Crvena zvezda druga.

Idemo dalje, kakva je situacija u Ligi šampiona?

GRUPA A: Salcburg i Atletiko se u poslednjem kolu bore za osminu finala Lige šampiona. Ako Salcburg pobedi, Atletiko će u Ligu Evrope. Ako Atletiko pobedi ili bude nerešeno u Ligu Evrope ide Salcburg, mada bi mogla i moskovska Lokomotiva, samo pod uslovom da usred Minhena savlada Bajern. Malo verovatno.

GRUPA B: Real, Borusija Menhengladbah i Šahtjor, Inter... Svi se nadaju i proleću u Ligi šampiona. Interu igra samo pobeda nad Šahtjorom, ako ne uspe, Realu igra samo pobeda nad Borusijom. Nemci su sigurni sa bodom u Madridu... Mnogo opcija, ako bi recimo Real savladao Menš, a Inter dobio Šahtjor dva velikana bi u Ligu šampiona, Ždrepci u Ligu Evrope, ali previše kombinacija ovde ima. Ne zna se ni ko je prvi, ni drugi, kamoli ko je treći.

GRUPA C: Mančester Siti prvi, Porto drugi, Olimpijakos i Olimpik Marselj se nadaju trećem mestu. Olimpijakosova prednost je gol na strani u međusobnim duelima, Francuzima dakle sa gostovanja u Mančesteru u poslednjem kolu treba bar bod više no što će Grci uzeti u sudaru sa Portom u Atini. Olimpijakos dakle favorit.

GRUPA D: Ajaks i Atalanta se bore za drugo mesto, remi ili pobeda Italijana šalju Dušana Tadića i Kopljanike u Ligu Evrope. Ako Ajaks pobedi, Atalanta se spušta u niži rang.

GRUPA E: Sve jasno, Čelsi i Sevilja idu dalje, Krasnodar u Ligu Evrope.

GRUPA F: Ključan je ovde meč Lacija i Briža u Rimu. Remi ili pobeda domaćih šalju Briž u Ligu Evrope. Ako Briž slavi, tamo će Lacio.

GRUPA G: Dinamo Kijev i Ferencvaroš u direktonom duelu odlučuju o tome ko će na prvo mesto. U prvom njihovom meču u Budimpešti bilo je 2:2. Dakle, Dinamo je veliki favorit po svemu što smo do sada videli.

GRUPA H: Na devet bodova poravnati Mančester junajted, Pari Sen Žermen i Lajpcig. PSŽ u poslednjem kolu čeka Istanbul Bašakšehir, verovatno će da pobedi i prođe dalje. Lajpcig i Mančester junajted su dakle ovde bitni. Igraju u Nemačkoj, domaćima igra samo pobeda, jer je na Old Trafordu Junajted bio ubedljiv i slavio sa 5:0.

Za kraj, treba reći da, ako bismo gledali po trenutnom stanju na tabelama, crveno-bele na žrebu čekaju sledeći timovi: Real, Arsenal, Roma, Napoli, Ajaks, Viljareal, Lajpcig, Dinamo Zagreb, Briž, Slavija, Lester, Granada, Glazgov Rendžers, Lil, Antverpen. U praksi međutim to baš i neće biti tako. Ali se neki nosioci nameću kao logične posledice utakmica šestog kola u ova evropska takmičenja. Totenhem bi recimo vrlo lako mogao u grupi povlašćenih, tamo vidimo i Lester, Salcburg ili Atletiko, Olimpijakos, Ajaks ili Atalantu, Briž, Dinamo iz Kijeva...



Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara