Foto: Reuters
Foto: Reuters

Siti bez Rodrija nije šampionski tim: Vila uradila što nije niko nikad protiv Gvardiole i krenula u juriš na titulu! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 06.12.23. | 23:09

Birmingemska ekipa nadigrala prvaka Engleske kao malo ko u eri španskog stručnjaka

Arsenal je samo nastavio tamo gde je stao u maju, za očekivati je bilo da se i Liverpul vrati posle slabih rezultata iz prošle sezone, posle istorijskog starta verovalo se da i Totenhem može da se uključi u šampionsku trku, ali teško da ima čoveka što je pred početak takmičarske godine u borbi za tron video Aston Vilu. Ako je je i bilo onih što su prethodnih nedelja i meseci sumnjali u ambicije birmingemskog kluba, više ne bi trebalo da ih bude, jer izabranici Unaja Emerija poslali su najmoćniju moguću poruku ostatku Premijer lige partijom protiv Mančester Sitija u 15. kolu, nadigravši šampiona Engleske kao malo ko u eri Pepa Gvardiole - 1:0 (1:0).

Baš uoči gostovanja na Vila parku Gvardiola je govorio da može da oseti kako će njegov tim po četvrti uzastopni put podići trofej prvaka Premijer lige. Možda, kao po običaju, u nastavku sezone uspe da podigne ekipu, ali posle četiri vezana meča bez pobede u prvenstvu, onako kako trenutno izgleda, Mančester Siti ne deluje kao da je sposoban da preskoči tri ekipe ispred sebe, nadoknadi šest bodova zaostatka i prvi prođe kroz cilj.

Izabrane vesti

Posebno ne bez Rodrija. Kada nema španskog veziste, kako to beše večeras, Građani jednostavno nisu isti. I nije samo do utiska, potvrđuju to i rezultati, jer svaki od poslednjih pet poraza u svim takmičenjima Pep je doživeo kada nije mogao da računa na nekadašnjeg člana Atletiko Madrida. Na odsustvo Kevina De Brujnea je posle silnih povreda već nekako navikao ekipu, ali je bez Rodrija nije naučio kako da funkcioniše.

Siti je na Vila parku - tamo gde je pala svaka od poslednjih 14 ekipa u Premijer ligi računajući i njega - delovao kao raštimovani klavir. Ne pamti se kada je mančesterski tim bio toliko nemoćan kao ove noći u Birmingemu. Za devedeset i kusur minuta fudbala šampion Engleske je uputio samo dva udarca, oba u 11. minutu! Aston Vila s druge strane čak 22, od kojih 13 u prvom poluvremenu! Nijedna ekipa nikada ranije nije uspela da toliko puta pripreti Gvardioli do poluvremenu ni u jednoj od prethodne 534 ligaške utakmice, bilo na klupi Barselone, Bajerna ili pak Mančester Sitija... Unai Emeri je savršeno pripremio utakmicu i bez ikakvog preterivanja održao čas fudbala sunarodniku, te po prvi put posle 13 međusobnih okršajima u kojima nije uspeo da ga savlada, konačno dočekao da mu ovaj čestita.

Pobedonosni gol je uz dosta sreće (vala ju je Vila i zaslužila!) postigao je Lion Bejli, mada je na listu strelaca moglo da se dopiše još nekoliko igrača Vile, samo da Ederson u nekoliko navrata nije zablistao. U ranoj fazi utakmice ukrotio je Bejlijev pokušaj, potom i gotovo savršeno odmeren udarac Paua Toresa sa desetak metara, u 86. minutu od odličnog pokušaja Daglasa Luiza sa distance sačuvala ga je stativa...

Gvardiola je izostanak "osigurača" kakav je Rodri pokušao da nadomesti time što je na teren poslao šestoricu defanzivaca - Džon Stouns i Manuel Akandži kao defanzivni vezni - što je uticalo na odsustvo kreacije u napadima. Otud i samo dva Sitijeva udarca ka golu rivala za čitavu utakmicu, najmanje što je neka Gvardiolina ekipa uputila u ligaškom meču. Oba puta pretio je Erling Haland, ali ga je u oba navrata osujetio Emilijano Martinez. Prvo mu je ukrotio snažan udarac sa sedam metara u trku, da bi mu nekoliko sekundi kasnije u još boljoj situaciji "skinuo" šut glavom sa pet metara.

Opet ispada da promašaji norveškog napadača skupo koštaju mančesterski tim, kako se ispostavilo i protiv Liverpula i protiv Totenhema, jer da je tada pogodio pitanje je u kom smeru bi utakmica dalje otišla, mada posle svega viđenog nikako ne bi bilo fer prstom uperiti ka njemu.

Vila je zasluženo slavila i stigla do pobede, prve protiv Sitija u svim takmičenjima posle nešto više od deset godina! Pobedem kojom ga je preskočila na trećoj poziciji, pa posle 15 rundi ima 32 boda, četiri manje od lidera Arsenala, odnosno dva više od šampiona. A, kad je već tako, zašto da ne mašta o njegovom svrgavanju sa trona? Posle večerašnje paritje ima puno pravo!

PREMIJER LIGA – 15. KOLO

Utorak

Vulverhempton - Barnli (1:0)

/Hvan 41/

Luton - Arsenal 3:4 (1:2)

/Ošo 25, Adebajo 49, Barkli 57 - Martineli 20, Žezus 45, Haverc 60, Rajs 90+7/

Sreda

Brajton – Brentford 1:1 (1:1)

/Gros 31 – Embuemo 27pen/

Kristal Palas – Bornmut 0:2 (0:1)

/Senesi 25, Mur 91/

Fulam – Notingem Forest 5:0 (2:0)

/Ivobi 30, 74, Himenez 34, 54, Kerni 86/

Šefild Junajted – Liverpul 0:2 (0:1)

/Van Dajk 37, Soboslaj 94/

Aston Vila - Mančester Siti 1:0 (0:0)

/Bejli 74/

Mančester Junajted - Čelsi 2:1 (1:1)

/Mektomini 19, 69 - Palmer 45/

Četvrtak

20.30: (3,15) Everton (3,45) Njukasl (2,40)

21.15: (1,80) Totenhem (3,90) Vest Hem (4,70)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaAston VilaMančester Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara