Sjajan finiš srpske pijace: Pukle bombe na Voždovcu i u Kruševcu, Radnički i Napredak lepo zaradili, TSC-ov čist minimalizam

Vreme čitanja: 10min | sub. 08.02.20. | 08:55

Kako su poslovali Superligaši u zimskom prelaznom roku...

Odavno nije bio zanimljiviji finiš zimskog prelaznog roka u Srbiji! Pukle su dve "bombe", a nijedna nije bila na Topčiderskom brdu. Štaviše, ispalo je da su Crvena zvezda i Partizan, uz TSC, najmanje poslovali na ovoj zimskoj pijaci.

U poslednjim satima prelaznog roka nekadašnji reprezentativac Nemanja Pejčinović se vratio u srpski fudbal i pojačao Voždovac. Baš kapitalno pojačanje ulovili su Zmajevi. A, dva sata pre nego što je zavesa spuštena, u Napredak je stigao Abubakar Oumaru. Nekadašnji golgeter Zvezde, OFK Beograda, Vojvodine i Partizana. Ovo mu je peti klub u Srbiji. Nema šta, Kruševljani su sjajno sakrili ovaj potez do poslednjeg trenutka i alarmirali fudbalsku javnost malo pred ponoć.

Izabrane vesti

Koji sat pre zatvaranja pijace čuo se glas i sa Banjice. Rad je objavio da se u klub vratio najveći globtroter srpskog fudbala Andrija Kaluđerović, koji je u Antaliji trenirao sa Građevinarima minulih dana, a po povratku u Srbiju je potpisao ugovor do kraja sezone.

To su bile tri najzanimljivije vesti poslednjih sata prelaznog roka. A, sad da vidimo šta se dešavalo pre toga...

Kada su zarade u pitanju, Napredak je lepo prošao prodajom Igora Ivanovića u Soligorsk, kao i Radnički sa Nikolom Čumićem, koji će još ostati na Čairu pola godine kao pozajmljeni igrač od Olimpijakosa. Ako izuzmemo večite rivale, kao i ranije dogovoreni transfer Slobodana Tedića iz Čukaričkog u Mančester siti, prodaje Ivanovića i Čumića su dva najbolja posla u zimskoj pojaci.

Ipak, kada bismo birali šampiona zimske pijace, tim koji definitivno ulazi u proleće jači, osetno jači nego jesenas, bio bi to - Voždovac. Sjajan finiš imali su Zmajevi, doveli su dva lepa pojačanja za nastavak sezone, koja možda i šalju poruku da će se klub iz Zaplanjske boriti za istorijski plasman na evropsku scenu. Samo pet bodova manje ima Voždovac od četvrtoplasiranog Čukaričkog, tako da je san o plasmanu u kvalifikacije za Ligu Evrope dostižan.

Pretposlednjeg dana prelaznog roka na Krov je sleteo Filip Stuparević. Momak čiji je transfer iz Voždovca u Votford najveći u istoriji kluba igrao je jesenas u češkom Pribramu kao pozajmljeni igrač, ali tamo se nije najbolje snašao. Mladi reprezentativac Srbije je izabrao da se vrati kući, tamo gde se najbolje oseća i da tu "resetuje" karijeru.

Dan posle njega, samo nekoliko sati pre kraja transfer perioda, među Zmajeve je stigao Nemanja Pejčinović. Bivši reprezentativac, koji je igrao za moskovsku Lokomotivu, Nicu, Hertu, jedno je od najzvučnijih pojačanja Voždovca ikada. Poslednjih pola godina iskusni štoper nije imao klub, ali je trenirao sa Lokomotivom. Biće Pejčinović novi komandant odbrane tima sa Krova, odmeniće u toj ulozi bivšeg kapitena Miloša Mihajlova, koji je posle nekoliko godina igranja za Zmajeve razdužio opremu i preselio se u Inđiju. Da proba da Zelene spase u borbi za opstanak. Istim stopama otišli su, doduše na pozajmicu, Ognjen Krasić i Stefan Purtić.

Sasvim solidno se Inđija pojačala i ima razloga da veruje da može do luke spasa. Njen novi napadač je Miroslav Marković, nekadašnji internacionalac u ruskoj Premijer ligi, a iz Radničkog je dovela golmana Marka Kneževića i vezistu Aleksu Jovanovića.

Vrlo prometno je bilo u Novom Sadu. Prava promenada je vladala na Karađorđu, a bilo je i pojačanja sa egzotičnih destinacija, kao što je Benfika (Petar Pavlićević), Žil Visente (Bogdan Mladenović) ili engleski Njuport (Lazar Stojsavljević). Sve kada se sabere, Vojvodina nije jurila "imena", deluje da Nenad Lalatović već ima stabilnu prvu postavu, više je tražio igrače koji će biti ispomoć ili zalog za budućnost, ako iskoriste ukazanu šansu.

Dvojica bitnih igrača koji su napustili tabor Lala su Bojan Matić (Partizan) i Vinsent Eze (Čukarički), od kojih je Vojvodina zaradila ukupno manje od 300.000 evra. Ostali fudbaleri koji su napustili klub su uglavnom momci na koje Lalatović nije računao.

Kada je Radnički iz Niša u pitanju, navijači neće moći da prepoznaju tim u odnosu na jesenji deo sezone. Devetorica igrača su došla, a čak četrnaestorica otišla! I reklo bi se da ekipa Milorada Kosanovića nije jača nego jesenas. Naprotiv. Otišao je najbolji strelac Radničkog iz prošle sezone Nermin Haskić (Japan), Zvezda je povukla Erika Jirku i poslala ga na pozajmicu u Poljsku, put Kaspija su otišli Aleksandar Stanisavljević i Taras Bondarenko, Japanac Rjota Noma je postao slobodan igrač...

Što se tiče pojačanja, vratio se golman Borivoje Ristić, došao je iskusni napadač Nemanja Kojić, provereni štoper Mario Maslać, kao i nekadašnji kralj penala iz Lučana, Aleksandar Pejović, koji se vratio u Srbiju iz Belorusije. Mora se istaći veoma dobar posao koji je Radnički napravio prodajom Nikole Čumića u Olimpijakos za 500.000 evra, s tim što će krilni napadač ostati još šest meseci na Čairu.

Nije bilo mnogo posla na Banovom brdu. Čukarički nas je već navikao da posluje kao ozbiljan klub: dovodi onoliko koliko mu je zaista potrebno, bez gomilanja igrača, a ili pravi dobre prodaje ili se oslobađa igrača na koje ne računa. U januaru je ozvaničen transfer Slobodana Tedića u Mančester siti, što je najbolji posao u istoriji Brđana, ali se na Banovom brdu nisu posle toga ponašali kao pijani milioneri i počeli bahato da troše. Naprotiv, dali su 100.000 evra Vojvodini za Vinsenta Ezea, dok je iz Mehelena doveden Milan Savić.

Luka Luković je dobio slobodu da ode iz Čuke i preselio se u Javor, dok je odrešene ruke dobio i Holanđanin Mink Peters, nekadašnji đak Real Madrida, koji nije odigrao ni minut u belo-crnom dresu. On se već skućio u domovini, potpisao je za Volendam. Očekivalo se da ove zime Brđane napusti Miroslav Bogosavac, ali će makar još šest meseci biti levi bek Čukaričkog.

Napredak je ostao bez najboljeg igrača Igora Ivanovića, kojeg je za pola miliona evra prodao Šahtjoru iz Soligorska, što se može oceniti kao odličan posao za Kruševljane. Makar će klub u miru da posluje do kraja sezone. Otišao je Miljan Vukadinović u Vojvodinu, Đuro Zec u TSC, a golman Marko Milošević u Kaspi. I sve do poslednjeg dana pijace činilo se da Napredak osetno slabiji dočekuje proleće. A, onda je za klub iz Kruševca potpisao štoper Nemanja Lakić-Pešić i kao najveće iznenađenje - Abubakar Oumaru. Ne znamo u kakvom je stanju brzonogi napadač, ali ako je i blizu nekadašnje forme, Čarapani su dobili sjajnog špica.

Očekivala su se dva jaka transfera u Ivanjici, ali... Od prelaska Nikole Kuveljića u Vislu možda Javor i zaradi, ali tek na leto, kada se vezisti završi pozajmica. Poljaci su se, navodno, obavezali da će ga otkupiti u junu. S druge strane, najbolji strelac lige Nikola Petković je ostao u Javoru, iako su se za njega interesovali Partizan i klubovi sa Bliskog istoka. Ne bi se reklo da ga je mnogo pogodilo to što će ostati do leta u Ivanjici, jer je na pripremama bio najbolji strelac ekipe sa četiri gola.

Zanimljivo je Javor dovodio, stigao je Saša Varga iz slovenačke druge lige, Lazar Nikolić je došao iz Italije, Zoran Švonja iz Bugarske, Luka Luković iz Čukaričkog, Ivan Rogač iz Inđije... Vrlo interesantna ekipa, na papiru gledano deluje da je klub iz Ivanjice jedan od dobitnika prelaznog roka. Popunili su čelnici kluba gotovo sve pozicije, tako da ne bi trebalo da se strepi za opstanak.

Subotički Spartak nastavlja dobru poslovnu saradnju sa Partizanom, čak trojica igrača su mu stigla iz Humske ove zime: napadač, povratnik Nemanja Nikolić i mladi Nikola Vujnović i Strahinja Jovanović, koji napadaju po bokovima. Istim pravcem, ali suprotnim smerom otišao je Luka Cucin, koji je imao najčudniju trajektoriju u ovih mesec dana. Spartak ga je vratio Partizanu, crno-beli ga poslali na pozajmicu Inđiji, pa ga uzeli nazad na nekoliko dana, a onda će ga po povratku iz Katara ponovo poslati Zelenima. Biće dobro ako mladi bek pogodi za koga igra kada krene prolećna polusezona...

Rad je, kao po običaju, rešio da napravi miks: malo novajlija sa strane, malo povratnika, od kojih je najveće ime srpski fudbalski Magelan Andrija Kaluđerović, a malo dece iz svog omladinskog pogona. Građevinari tako funkcionišu godinama unazad i žongliraju na ivici ispadanja iz lige, ali za sada im prolazi. Međutim, jesen su završili kao pretposlednji u ligi i ozbiljna pojačanja su im bila preko potrebno. Videćemo da li su pogodili sa izborom igrača.

Radnik i Mladost nisu mnogo menjali u igračkom pogonu. Surduličani su dobili nazad od Zvezde golmana Aleksandra Vasiljevića, dok su se Lučanci opredelili za novajlije iz komšiluka, iz Zlatibora, Milanovca i svoju decu sa kaljenja u Čačku.

Vrlo zanimljiv prelazni rok odradio je TSC. Novajlija u Superligi, najveći hit jesenjeg dela sezone, izabrao je - minimalizam. I to kakav. Klub iz Bačke Topole je doveo Đura Zeca i Vasilija Đurića još pre nego što je zimska pijaca i počela. I tu se sve završilo. Trener Zoltan Sabo je od prvog dana priprema imao sve igrače na okupu, nije bilo kasnih dolazaka niti iznenadnih odlazaka. Trojica igrača su dobila slobodu da potraže novi klub i to je to. Što bi se reklo, prelazni rok skroman, u krugu porodice. Ali, deluje da je TSC tačno znao šta želi i da je to i uradio.

Naravno, najveće interesovanje ljubitelja fudbala je oko igrača koji su došli i otišli sa Topčiderskog brda. O prelaznom roku Crvene zvezde i Partizan, ipak, čitaćete u posebnim tekstovima.

 ZIMSKA PIJACA 2019/20 

Vojvodina

Došli: Petar Pavlićević (Benfika), Konstantin Nika (Voluntari), Nikola Andrić (Mladost), Nikola Mirić (Partizan), Stefan Đorđević (Radnički Niš), Miljan Vukadinović (Napredak), Momčilo Mrkaić (Javor), Bodan Mladenović (Žil Visente), Marko Bjeković (Kabel), Lazar Stojsavljević (Njuport).

Otišli: Vinsent Eze (Čukarički), Bojan Matić (Partizan), Milan Lazarević (Rad), Andrej Jakovljević (Javor), Željko Filipović (slobodan), Nemanja Vučić (Voždovac), Nikola Petković (slobodan), Nemanja Nikolić (Partizan/Spartak).

Radnički Niš

Došli: Borivoje Ristić (AEL) , Ognjen Bjeličić (Inđija), Nemanja Kojić (Napredak), Nemanja Subotić (Taraz), Aleksandar Pejović (Dinamo Minsk), Bojan Letić (Sarajevo), Miroslav Sićović (Sinđelić), Mario Maslać (Akademija Pandev), Stefan Milosavljević (Mačva).

Otišli: Taras Bondarenko (Kaspi), Ivan Ostojić (Helsinki), Aleksandar Stanisavljević (Kaspi), Filip Stanković (slobodan), Stefan Đorđević (Vojvodina), Milorad Kojić (Radnički Pirot), Marko Knežević (Inđija), Aleksa Jovanović (Inđija), Nermin Haskić (Omija Ardija), Rjota Noma (slobodan igrač), Nemanja Nikolić (Mladost Kakanj), Rebin Sulaka (slobodan), Erik Jirka (Gornik Zabže).

Proleter

Došli: Dušan Joković (Lokomotiva Zagreb), Goran Smiljanić (Rad), Petar Karaklajić, Jovan Ilić, Danilo Bacanović (Brodarac), Nikola Perić (slobodan).

Otišli: Stefan Čolović (Dandalk), Marko Pantić (Bačka), Vladan Elesin (Trajal), Miljan Jablan (slobodan), Branislav Jovanović (slobodan).

Radnik Surdulica

Došli: Filip Jović (Novi Pazar), Petar Jovanović (Novi Pazar), Nikola Vasiljević (Crvena zvezda), Veljko Đorđević (Vlasina).

Otišli: Nikola Bogdanovski (Novi Pazar), Aleksandar Sanisavljević (Botev), Risto Ristović (Kolubara).

Napredak

Došli: Marko Kordić (Bokelj), Milan Vušurović (Botev), Miloš Mijić (Budućnost Podgorica), Dušan Stević (Rad), Dejan Vidić (Crvena zvezda), Dimitros Džinović (IMT), Slobodan Babić (Sloga Kraljevo), Marko Mrkić (Radnički Niš), Aleksandar Stanković (Crvena zvezda), Abubakar Oumaru (slobodan), Nemanja Lakić-Pešić (Voždovac).

Otišli: Igor Ivanović (Šahtojr Soligorsk), Marko Milošević (Kaspi), Dušan Veškovac (kraj karijere), Đuro Zec (TSC), Nemanja Kojić (Radnički Niš), Miljan Vukadinović (Vojvodina), Miloš Zukanović (Mačva), Aleksandar Mesarović (Kabel).

Spartak

Došli: Filip Dujmović (Mladost Kakanj), Milan Milanović (Novi Pazar), Nemanja Nikolić (Partizan), Strahinja Jovanović (Partizan), Nikša Vujanović (Partizan), Noboru Šimura (povratak sa pozajmice).

Otišli: Šo Jamamoto (Iskra Danilovgrad), Nemanja Obradović (Kišvarda), Nemanja Mladenović (Javor), Luka Cucin (Partizan/Inđija), Filip Damjanović (slobodan).

TSC

Došli: Vasilije Đurić (Sinđelić), Đuro Zec (Napredak).

Otišli: Norbert Pinter (Mirčurea), Vladimir Branković (slobodan), Ersan Rovčanin (slobodan).

Mladost Lučani

Došli: Aleksandar Ješić (Metalac), Petar Jovanović (Zlatibor), Stefan Tešić (Borac), Despot Obrenović (Bačka), Veljko Kijevčanin (Borac), Damjan Krajišnik (slobodan).

Otišli: Danilo Sekulić (Barito Putera), Nikola Leković (Tuzla Siti), Mladen Živković (Mačva), Nikola Andrić (Vojvodina), Ivan Obrovac (Mačva), Miloš Ristić (slobodan), Zakarija Suraka (slobodan).

Rad

Došli: Marko Dedijer (Crvena zvezda), Saša Jovanović (Inđija), Milan Lazarević (Vojvodina), Strahinja Tanasijević  (Verona), Dejan Parađina (Kolubara), Stojanović, Zogović, Dobrijević, Braunović (omladinski pogon), Andrija Kaluđerović (slobodan).

Otišli: Darko Bjedov (Zob Ahan), Goran Smiljanić (Proleter), Dušan Stević (Napredak), Miloš Bosančić (slobodan), Veljko Roganović (slobodan), Nikola Tričković (slobodan), Evgeni Kovalenko (Grbalj).

Čukarički

Došli: Vinsent Eze (Vojvodina), Milan Savić (Mehelen), Luka Zorić (IMT).

Otišli: Marko Šarić (Radnički Pirot), Bojica Nikčević (Radnički Pirot), Mink Peters (Volendam), Luka Luković (Javor), Stefan Cvetković (Grafičar).

Voždovac

Došli: Aleksa Janković (Partizan), Edin Ajdinović (Crvena zvezda), Ivan Milosavljević (Partizan), Filip Stuparević (Votford), Nemanja Vučić (Vojvodina), Nemanja Pejčinović (slobodan), Despot Mihailović (Zvezdara).

Otišli: Marko Dević (Sabah), Ognjen Krasić (Inđija), Aleksandar Jevtić (kraj karijere), Miloš Mihajlov (Inđija), Damjan Daničić (Dinamo Zagreb), Aleksandar Stanisavljević (Kaspi), Alen Mašović (Mačida Zelvia), Nemanja Lakić-pešić (Napredak), Stefan Purtić (Inđija), Jovica Blagojević (Kom Podgorica), Strahinja Karišić (slobodan), Strahinja Bošnjak (Kolubara).

Inđija

Došli: Ognjen Krasić (Voždovac), Luka Cucin (Partizan), Miloš Mihajlov (Voždovac), Vojin Pavlović (Titograd), Marko Knežević (Radnički), Aleksa Jovanović (Radnički), Miroslav Marković (slobodan), Stefan Purtić (Voždovac).

Otišli: Ivan Josović (Kokand 1912), Ivan Rogač (Javor), Ognjen Bjeličić (Radnički), Saša Jovanović (Rad), Nikola Janković (slobodan), Diego Bardanka (slobodan), Jovan Golić (Kaspi).

Javor

Došli: Ivan Vasiljević (slobodan), Luka Radivojević (Jedinstvo Ub), Ivan Rogač (Inđija), Saša Varga (Radomlje), Luka Luković (Čukarički), Rastko Šuljagić (Radnički Pirot), Zoran Švonja (Lokomotiva Sofija), Andrej Jakovljević (Vojvodina), Lazar Nikolić (slobodan).

Otišli: Nikola Cuckić (slobodan), Nikola Kuveljić (Visla Krakov), Vladimir Jovanović (Sinđelić), Veljko Filipović (Sinđelić), Momčilo Mrkaić (Vojvodina), Marko Kolaković (slobodan).

Mačva

Došli: Miloš Gordić (Crvena zvezda), Mladen Živković (Mladost), Petar Gigić (Partizan), Ivan Obrovac (Mladost), Miloš Zukanović (Napredak), Branko Mihajlović (Diožđer), Igor Stanojević (Banants), Nikola Milinković (Sogdijan), Đorđe Belić (Loznica).

Otišli: Dušan Puletić (Metalac), Stefan Milosavljević (Radnički), Marko Jeremić (slobodan), Nikola Ašćerić (slobodan), Filip Čermelj (slobodan), Mile Vujasin (Čelik), Nenad Marinković (Sileks).


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara