Horhe Vilda (Reuters)
Horhe Vilda (Reuters)

Skandal drma španski fudbal: Reprezentativke bi da smene selektora, ali ne i najbolja među njima

Vreme čitanja: 2min | pet. 23.09.22. | 01:45

Peticiju za smenu Horhea Vilde potpisalo 15 igračica nacionalnog tima, međutim ne i one koje igraju za Real Madrid niti Zlatna kopačka Aleksija Puteljas

Španija je jedna od najuspešnijih sportskih nacija na svetu, međutim, žensku fudbalsku reprezentaciju zemlje sa Pirineja trenutno drma ozbiljan skandal.

I pored toga što je izboren plasman na Svetsko prvenstvo narednog leta, čak 15 reprezentativki potpisalo je peticiju za smenu selektora Horhea Vilde, 41-godišnjeg Madriđanina koji je na klupi A selekcije od 2015. godine, dok je prethodno od 2009. bio angažovan u radu s mlađim kategorijama nacionalnog saveta.

Izabrane vesti

Zapravo, nije reč o klasičnoj peticiji, već je 15 fudbalerki, svaka pojedinačno, poslalo mejlove na adresu FS Španije u kojima obaveštavaju predsednika Luisa Rubijalesa da se emotivno ne osećaju dobro posle njegovog odbijanja da smeni Horhea Vildu, te da više neće igrati za reprezentaciju dok se to ne dogodi. Fudbalerke, među kojima su i neke iz mlađih selekcija, a ne samo A reprezentacije, su ranije održale sastanak sa predsednikom Saveza i saopštile mu da žele novog selektora jer smatraju da je kod Vilde premalo konkurencije za mesto u timu, da atmosfera u svlačionici nije dobra i da njegovi treninzi nisu na zadovoljavajućem nivou.

Plasman na Svetsko prvenstvo ne ide im baš u prilog, kao i to što je Vilda triput nominovan za najboljeg trenera godine u ženskom fudbalu, međutim, činjenica je da je mnogo bolje rezultate imao pre dolaska u A reprezentaciju, s kojom još nema zapažen učinak na nekom velikom takmičenju.

FS Španije je brzo pošto se proširila vest o zahtevu 15 reprezentativki izdao saopštenje u kojem daje podršku selektoru s kojim uma ugovor na još dve godine, a igračicama poručuje da ukoliko ne promene mišljenje i, pride, ne upute javno izvinjenje Savezu i selektoru, mogu biti suspendovane iz nacionalnog tima na pet godina.

Inače, među 15 imena koja traže smenu Horhea Vide nema dobitnice Zlatne lopte u ženskom fudbalu za 2021, Aleksije Puteljas iz Barselone, kao nijedne igračice Real Madrida.


tagovi

FS Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara