Ekipa Rapida iz protekle sezone (©Reuters)
Ekipa Rapida iz protekle sezone (©Reuters)

Skandal u Austriji: Žestoke suspenzije zbog homofobnog vređanja tokom slavlja posle derbija

Vreme čitanja: 1min | uto. 05.03.24. | 10:46

Rapid privremeno ostao bez kapitena, najboljeg strelca, direktora, pomoćnog trenera...

Gledali smo nešto slično i u Srbiji, jedini primer konkretnih kazni videli smo u Francuskoj, ali ovako nešto – nikad. Sve dok Austrijanci nisu rešili da na delu pokažu da granica mora da postoji, čak i među najljućim rivalima. Pa su tako čak petorica igrača bečkog Rapida, plus jedan direktor i pomoćni trener, žestoko kažnjeni zbog vređanja fudbalera Austrije u slavlju posle pobede od 3:0.

Nije to bilo “obično” vređanje, već kako je Bundesliga procenila i homofobno ponašanje. Mada verovatno u Rapidu nisu imali pripadnike LBGT populacije kada su pevali: “Wir sind keine oaschwoamen Veilchen!”. U slobodnom prevodu: “Mi nismo ljubičasti bulj*ši”.

Izabrane vesti

Dobro će to da plate. Od igrača, najgore su prošli Gvido Burgštaler i Marko Grul, suspendovani na šest utakmica, s tim da su tri uslovne. Torsten Šik je suspendovan na pet mečeva, tri su uslovna. Na kraju, Niklas Hedl i Maks Hofman su suspendovani na tri utakmice od kojih su dve uslovne.

Pomoćni trener Štefan Kulovic neće moći da utakmicama prisustvuje tri meseca od čega je jedan uslovno. Izvršni direktor Štefen Hofman  je kažnjen na dva meseca, jedan uslovno.

Dakle, u nedelju protiv Austrije Klagenfurt bez petorice standardih prvotimaca. Bez kapitena Burgštalera i najboljeg strelca ekipe sve do aprila.

Austrijsko fudbalsko prvenstvo je posvećeno borbi protiv diskriminacije svake vrste. Status ljudi na koje se ugledaju mladi prevazilazi okvire onoga što se dešava samo na terenu”, saopštila je Bundesliga.


 



tagovi

Austrija BečRapid BečAustrijaAustrija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara