Onana (© Reuters)
Onana (© Reuters)

Skandal u Holandiji: Golman Ajaksa izbačen iz fudbala na godinu dana

Vreme čitanja: 2min | pet. 05.02.21. | 11:33

Andre Onana se brani da je slučajno pogrešio

Na terenu sve funkcioniše prema zamislima, van njega ne baš. Dobio je Ajaks šest utakmica zaredom, preživeo komplikovani januar, izdržao derbije sa PSV-om, Fajenordom i AZ-om, osamio se na čelu Eredivizije i ostao bez Andrea Onane. Golman amsterdamskog velikana izbačen je iz fudbala na godinu dana, odlukom UEFA.

Disciplinska komisija evropske kuća fudbala suspendovala je 24-godišnjeg Kamerunca pošto je utvrdila da je kršio pravila o dopingu. U njegovom telu, prilikom rutinskog pregleda uzorka urina, utvrđeno je prisustvo zabranjene suspstance furosemida, što sa sobom povlači automatasku zabranu igranja. Kazna se odnosi ne samo na zvanične utakmice kluba, već i reprezentacije, a u narednih 12 meseci Onani će biti zabranjeno i da trenira.

Izabrane vesti

U pokušaju da odbrani Onanu, Ajaks je naveo da se njihov golman nije dobro osećao 30. oktobra i da je problem želeo da reši uzimanjem tablete. Nesvesno, dodaju Holanđanin, popio je lasimak, lek koji je prepisan Andreovoj supruzi, a koji u sebi sadrži furosemid. UEFA je redovnom kontrolom uzela utvrdila da se u telu Onane nalazi nedozvoljena supstanca. Prema njegovoj verziji, nije znao. UEFA je pak nemilosrdna, poručivši da je sportista dužan da se u svako doba brine da nedozvoljene supstance ne završe u njegovom organizmu.

Šteta je načinjena, što znači da će trener Erik ten Hag u nastavku sezone morati da se osloni na nekog od preostale trojice golmana: letošnjeg povratnika iz Evertona, Martina Sketelenburga (branio samo jedan meču u kupu), 21-godišnjeg Kejal Šerpena ili godinu mlađeg Hrvata Dominika Kotarskog.

Sve u nadi da će Sud za sportsku arbitražu prihvatiti žalbu kluba sa Johan Krojf arene.

„Izričito smo protiv korišćenja lekova koji poboljšavaju kvalitete sporiste, jer se zalažemo za čist sport. Ovo je užasno saznanje sa Onanu, ali i za ceo klub. Andre je vrhunski golman, dokazan, omiljen među navijačima. Nadali smo se uslovnoj suspenziji ili kraćoj od 12 meseci, jer to što je uradio nije bilo motivisano željom da poboljša svoj učinak“, izjavio je direktor Ajaksa Edvin van der Sar.


tagovi

AjaksAndre Onana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara