Rasmus Hejlund (©Reuters)
Rasmus Hejlund (©Reuters)

Skandinavija ima novog terminatora! Halandov duh ušao u Hejlunda (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 18.02.24. | 19:32

Epiteti tragično i bedno polako blede, nestaju pored Junajtedovog imena. Mančester nema poraz u novoj godini, igra smislenije i sve bliži je zoni Lige šampiona…

Kada se Rasmus Hejlund pojavioi i zaintrigirao javnost golovima na Čizmi, opkladili u se na mladog danskog centarfora na Old Trafordu. Verovali su da mogu da dobiju makar približno od njega koliko gradski rival Siti od Erlinga Halanda. Prvi meseci bili su turobni, nije opravdavao uloženo. U Ligi šampiona je nagovestio za šta je sposoban, ali na pogodak u Premijer ligi se načekao. Ali, od trena kada je dao prvi – ne može da prestane da trese mreže.

Na Rasmusa Hejlunda nalepljen je epitet ‘novi Haland’. E, sada u njegovom maniru maltretira golmane, kao da je duh norvežanina ušao u Danca. Skandinavija ima novog terminatora! A, engleska Premijer liga novog rekordera: napadač Mančester junajteda postao je najmlađi igrač koji je na šest uzastopnih utakmica u elitnom rangu ostrvskog fudbala dao gol. Luton dva za sedam minuta, što je na koncu bilo dovoljno da Crveni đavoli trijumfuju na stadionu šćućurenom među zgrada i porodičnih kuća, i sada već opasno prete Totenhemu i Ason Vili – 2:1 (2:1).

Izabrane vesti

Moraće mladi danski napadač još mnogo da ‘guli’ da bi dogurao do brojki i dostignuća Erlinga Halanda. Tek je na početku, zagrebao je ispod površine i počeo da otplaćuje silne milione koje je posrnuli engleski gigant uložio. Ali, da ima šlifa – ima. I nagovestio je to još u grupnoj fazi Lige šampiona, na čijem kraju je upravo uz norvešku gol-mašinu, Antoana Grizmana i Alvara Moratu bio najbolji strelac.

U Ligi šampiona je pokazivao da nije promašena investicija, međutim, gol u Premijer ligi nikako ga nije hteo. Na debiju mu je poništen, video-tehnologija je utvrdila da je prethodno lopta napustila granice igrališta. Sit se ispromašivao, bio frustriran, nekada i nemoćan… Prolazio je kroz težak period do gostovanja Aston Vili, a onda – rapsodija!

Na šest utakmica zaredom u Premijer ligi dao je gol, protiv Lutona mu je manje od jednog minuta bilo potrebno da smesti loptu iza gol-crte. Elegantno je zaobišao golmana, odisao je samopouzdanjem. Kod drugog imao malo i sreće, jer je Alehandro Garnaćo loše šutirao, išla je lopta pored gola, ali pravo u Danca. Rotirao je torzo i preusmerio u mrežu. Sve skupa: dva laka komada za sedam minuta. Još od prošle sezone i velikog naleta Markusa Rašforda posle Mundijala u Kataru niko u Mančester junajtedu sa ovakvom lakoćom nije davao golove.

Rasmusu Hejlundu je tek 21 godina, do tada niko u Premijer ligi nije svezao šest tekmi zaredom na kojima je postigao pogodak. Do Aston Vile je na 14 bio bez gola.. A, kada se priča proširi na sva takmičenja, statistika kaže: na poslednjih osam utakmica dao je ili namestio čak deset golova.

Sada danski centarfor odiše samopouzdanjem, ali i ceo tim kudikamo bolje izgleda. Što pokazuju i rezultati. Mančester nema poraz u novoj godini, epiteti tragično i bedno polako blede, nestaju pored Junajtedovog imena. Igra smislenije i sve je bliži zoni Lige šampiona. Od Totenhema, koji je peti, udaljen je ravno jednu pobedu. Od kluba sa Vila parka pet bodova. Štošta je bolje, ali ne treba zaboraviti da je pod komandom Erika ten Haga mančesterski tim bio gotovo nemoćan u većini derbija.

Tek će utakmice protiv direktnih konkurenata dati odgovor koliko Mančester junajted zapravo može. I za šta je kadar.

Predstava Rasmusa Hejlunda za Luton je bila dovoljna. Ipak, u jednom momentu zaličilo je da ode i na drugu stranu. Čarlton Moris je dao nadu domaćinu, do kraja prvog poluvremena zujale su lopte pored gola Andrea Onane. Nizale su se šanse, nije ih koristio, a sve one bile su plod opterećenja pod kojim su igrali Kazemiro i Hari Megvajer. Imali su žuti karton. Ciljano su ih napadali igrači Lutona. Morali su da se povlače, nisu ni pomišljali na startove. Zbog toga je pucala odbrana Crvenih đavola.

Erik ten Hag je ustanovio u čemu je problem, zamenio ih je početkom drugog poluvremena, a pre toga je zbog povrede teren napustio i Luk Šo. Slika se promenila, Junajted je ponovo bio dominantan, imao je kvalitetne prilike preko Markusa Rašforda i Dioga Dalota. Takođe i ‘mrtvu’ šansu preko Alehandra Garnaća, ali je Lutonov golman Tomas Kaminski uspeo da ga omete, da čačne loptu, međutim, nejasna je odluka Argentinca da ga dribla, umesto da tuče iskosa. Jeste bio van balansa, no i pored toga bila je to bolja solucija.

PREMIJER LIGA - 25. KOLO

Subota

Brentford - Liverpul 1:4 (0:1)

/Toni 75 - Nunjez 35, Makalister 55, Salah 68, Gakpo 86/

Barnli - Arsenal 0:5 (0:2)

/Edegor 4, Saka 41pen, 47, Trosar 66, Haverc 80/

Fulam - Aston Vila 1:2 (0:1)

/Munjiz 64 - Votkins 23, 56/

Njukasl - Bornmut 2:2 (0:0)

/Gordon 58pen, Riči 90+2 - Solanki 51, Semenjo 69/

Notingem Forest - Vest Hem 2:0 (1:0)

/Avonji 45+5, Hadson Odoi 90+4/

Totenhem - Vulverhempton 1:2 (0:1)

/Kuluševski 46 - Gomeš 42, 63/

Mančester Siti - Čelsi 1:1 (0:1)

/Rodri 83 - Sterling 42/

Nedelja

Šefild junajted - Brajton 0:5 (0:2)

/Buonanote 20, Velbek 24, Robinson 75ag, Adingra 78, 85/

Luton - Mančester junajted 1:2 (1:2)

/Moris 14 - Hejlund 1, 7/

Ponedeljak

21.00: (1,75) Everton (3,75) Kristal Palas (5,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Mančester JunajtedLuton TaunPremijer ligaErik ten HagRasmus HojlundAlehandro Garnačo

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara