Slavoljub Đorđević: Očekujem petoricu mojih lavova u Zvezdinom timu

Vreme čitanja: 5min | sub. 13.06.20. | 11:02

Mladi stručnjak u razgovoru za MOZZART Sport analizirao pređeni put u omladinskoj školi Crrvne zvezdem 11 bodova u Ligi šampiona i šta je naučio posle teškog poraza u Londonu

Bilo je skepse u početku, čak i potcenjivačkih komentara, ali Slavoljub Đorđević je ovogodišnjem učešćem u Ligi šampiona mladih, sa omladinskim timom Crvene zvezde, zaokružio lep period u školi matičnog kluba. Krenuo je prirodnim putem, učeći petliće osnovnim fudbalskim pojmovima i pravilima, a završio put sa 11 osvojenih bodova u elitnom takmičenju.

 Mladi stručnjak u CV-u ima dva remija protiv moćnog Bajerna, dva trijumfa u sudaru sa OIimpijakosom, vezane titule u omladinskoj i kadetskoj selekciji. Na posletku i osminu finale Lige šampiona.

Izabrane vesti

Dobio je mnogo satisfakcija, ali onu glavnu očekuje u bližoj budućnosti. Tokom razgovora za MOZZART Sport više puta je ponavljao kako očekuje da najtalentovaniji izdanci “klase 2002” završe u seniorskom timu Crvene zvezde. Led je probio Andrija Radulović. Mladi stručnjak nikada to javno neće reći, ali bilo je jasno da očekuje da Babić, Blagojević, golman Katić, Aleksandar Lukić i Aleksa Matić uskoro postanu stanovnici svlačionice podno severne tribine Marakane.

“Veliki uspeh smo napravili, jako sam srećan što sam jednu generaciju igrača rođenih 2002. godine izveo do seniorskog fudbala. Bio sam im trener tri i po godine. Uspeli su sve da osvoje u kadetskoj i omladinskoj kategoriji. Rezultati u Ligi šampiona su došli samo kao potvrda svega dobrog što smo uradili”, kaže na početku razgovora za naš portal Slavoljub Đorđević.

Nisu na Marakani mnogo očekivali od igrača koji su se u lepom svetlu predstavili Evropi. Međutim, Slavoljub Đorđević se dohvatio nezahvalnog zadatka i počeo da slaže kockice vrlo disciplinovanog tima. Morala je da se radi dodatna selekcija.

“Iz Vojvodine su došli Babić, Piplica, Pantović, Matić i Pisar. Kada sam došao u klub vodio sam dve godine mlađu selekciju, generacija 2002. godište je bila najslabija.Direktor omladinske škole Mladenović i glavni trener Jelić su odlučili da naprave bolju ekipu. Zajedno smo sve skautirali, bilo je jako teško da u jednom momentu otpustite 20 igrača i da selektirate novi tim. Sve koji su došli doneli su neke loše navike. Morali su da su priviknu na drugačije zahteve. Sve smo morali da rešavamo u hodu. Jako je bilo teško u prvih godinu dana. Ubrzali smo proces, dorađivali. Na kraju smo napravili grupu od 13 igrača koji su nam bili kostur. Pojačali smo se na kraju Blagojevićem iz Zemuna, Katićem iz Brodarca... U kadetima smo formirali konačan tim. Tada smo preležali brojne bolesti. Nisam im dozvolio da se izgube u Beogradu. To sam iz neposredne blizine gledao kao igrač Zvezdine škole. Ako nemaš čistu glavu, brzo se izgubiš”.

Da je na kraju slavila u beogradskom duelu sa Midtjilandom omladinska ekipa Crvene zvezde bi imala perfektnu sezonu. Međutim, i ovako će se pričati o podhuvatima Đorđevićevih momaka.

“Prošle godine je Zvezda uzela bod u Ligi šampiona, a imala je na papiru jaču ekipu. Mi smo igrali kao najmlađi u prvenstvu i Ligi šampiona. Prosek godinama nam je bio 17,4. Pojedine ekipe su imale prosek 19. Nismo imali pritisak od kluba, bili su svesni da smo najmlađi. Sa jedne strane to nam je bilo rasterećenje, sa druge dodatni motiv. Igrali smo iznad mogućnosti. Na kraju su ispisali istoriju, sve su iznenadili. Na početku je bilo stidljivo. Uzeli smo bod u Minhenu, pa dobili ovde Olimpijakosa”.

Ne sitidi se Đorđević da kaže kojii detalj je predstavljao prekretnicu sezone.

London je bio jedna od hiljadu utakmica. Prvo da krenemo od Bajerna. Za 180 utakmice igre dali su nam gol iz prekida. Uz malo sreće mogli smo da pobedimo. A oni imaju igrača koji godišnje zarađuje dva miliona evra, jedan je otišao u Sevilju8. Totenhem je imao 40 igrača u rotaciji. U svakom pogledu su bili ispred nas. Deca su bila spremna da igraju na dva fronta. Jako sam ponosan, ubeđen da će Crvena zvezda da dugo živi od njih. Ne mislim da smo nadošli remijem u Minhenu, nego baš u Londonu kada smo ubedljivo poraženi (1:9). Iz 12 šuteva dobili smo devet golova. Platili smo ceh lošem ulasku u meč, i brojnim individulanim greškama. Sledeći meč nam je bio Brodarac. Nikada pre toga ih nismo dobili u omladinskoj ligi. Gora uvertira nije mogla da bude od one u Londonu. Na kraju smo ih dobili posle preokreta sa 4:1. Digli smo se iz pakla. Stvarno nam je svaki meč bio bitan. Dešavalo se da gostujemo Partizanu, pa za dva dana dočekujemo Bajern. Trebao nam je ozbiljan nivo fizičke spreme. Bili smo sjajno fizički pripremljeni”.

Rezultati u Ligi šampiona će se zaboraviti za neku godinu, zna se šta bi za klub i Slavoljuba Đorđevića predstavljalo veliku pobedu. Što više igrača u startnoj postavi Crvene zvezde. Makar petorica.

“Ubeđen sam da će se to desiti. Oni će sigurno, njih pet-šest, završiti dole. Ne mogu svi da budu u prvom timu, ali gde god da odu napraviće velike karijere”.

Zajedno sa timom porastao je i Slavoljub Đorđević.

“Ja sam kao igrač, ovde počeo. Vremenom sam se “zidao” . Počeo sam kao trener petlića, klub je u meni prepoznao radnika. Trenirao sam sve selekcije, i prosto realno je da idem u seniorski fudbal. Kako mislim za sebe, tako mislim i za ove dečake koje sam predvodio. Klub je uradio pravu stvar kada je odlučio da svi oni pređu u seniorski fudbal. I oni i ja smo u istoj situaciji. Ja sam pod ugovorom sa Zvezdom, dogovor sa ljudima iz kluba je da više ne budemo u omladinskom fudbalu. Ovde sam zaposlen. Videćemo šta i kako dalje”.

Po završetku igračke karijere nekadašnji štoper Crvene zvezde nije razmišljao o trenerskom pozivu.

“Iskreno nisam razmišjao, više je o tome brinuo Dragan Mladenović. Praktično sam na njegov nagovor počeo da radim ovde. Izgleda da je on prepoznao da mogu da budem trener i promenio mi život. Mnogo rada, odricanja. Ispunjavam me ovaj posao, posebno u klubu gde sam igrao i odrastao. Budeš srećan i zadovoljan”.

Sad zna šta mu je konačni cilj.

“Svakome je cilj da dođe u Zvezdu. Hoću da radim i da se dokazujem. Nadam se sigurno da ću pokazati u nekom narednom periodu da zaslužujem novi Zvezdin poziv”. 


tagovi

Slavoljub ĐorđevićAndrija Radulović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara