Reuters
Reuters

Slovenački Betmen u zasluženoj penziji: Handanović završio karijeru, čeka ga funkcija u Interu

Vreme čitanja: 2min | čet. 14.09.23. | 01:57

Jedan od najboljih golmana Serije A u prethodnih 15 godina okačio rukavice o klin, uskoro na novim radnim zadacima

Znaju na Đuzepe Meaci da je Samir Handanović istinska legenda kluba. Kakav drugi epitet bi i mogao da ima neko ko je po broju ligaških nastupa za trostrukog evropskog šampiona pretekao čak i čuvenog Valtera Zengu. Za čak 11 godina Slovenac je zabeležio neverovatnih 455 nastupa za Inter u svim takmičenjima, a u 39. godini objavio je završetak golmanske karijere. U klubu u kom je proveo najblistavije momente obavljaće funkciju saradnika.

Istekao je Handanoviću ugovor s Neroazurima 30. juna, pa je u prethodna dva i po meseca imao status slobodnog agenta. Razmišljao je u tom periodu fantastični čuvar mreže o potencijalnom nastavku karijere, ali je ipak prelomio i doneo razumnu odluku o tome da je najbolji trenutak za kraj. Dolaskom Andrea Onane leta 2022. izgubio je Handanović mesto startnog golmana, a iako je Kamerunac otišao, na Meacu je stigao Jan Zomer, pa je Ljubljančanin već tada znao da mu Inter neće ponuditi novi ugovor. On bi već u četvrtak mogao da se sastane sa čelnicima kluba kako bi mu precizno naznačili šta će biti njegov novi posao, a za sad Đanluka Di Marcio javlja da čeka mesto saradnika, a uskoro će biti poznato šta ona tačno podrazumeva.

Izabrane vesti

Handanović je seniorsku karijeru započeo 2003. u Domžalama, a već godinu kasnije, kao 19- godišnjak otisnuo se na Apenine. Narednih osam godina proveo je u Udinezeu (uz par pozajmica početkom mandata), a na Friuliju je stekao staus nezamenjivog. Leta 2012. prešao je Inter u transferu vrednom 15.000.000 evra, a već je od prve sezone bio možda i najbolji igrač tima. Čak tri puta proglašavan je za najboljeg golmana Serije A, samo su Bufon i Anđelo Peruci više puta dobijali to priznanje, a jedan je od samo četiri neitalijanska golmana dobitnika nagrade, uz Žulija Cezara, Alisona i Majka Menjana.


Pokazao se popularni Betmen tokom karijere kao specijalista za jedanaesterce, odbranio ih je čak 26 u najvišem rangu italijanskog fudbala, što ga čini rekorderom po tom parametru, pošto je dva puta više zaustavljao udarce s bele tačke od kultnog Đanluke Paljuke.

Bio je jedan od najzaslužnijih za Interovu šampionsku titulu u sezoni 2020/21, kada je Skudeto vraćen na Meacu nakon 11 godina. Uz to, osvojio je i dva trofeja u Kupu Italije.

S reprezentacijom Slovenije najveći uspeh ostvario je 2010. učešćem na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, što je do dan-danas ostalo poslednje veliko takmićenje na kom je ova selekcija nastupila. U dresu s državnim grbom zabeležio je 81 utakmicu od 2004. do 2015. što ga stavlja na peto mesto večne liste Slovenije po broju odigranih utakmica.



tagovi

Inter MilanSamir Handanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara