Noboa, Žoazinjo i Mamana (© Reuters, © AFP)
Noboa, Žoazinjo i Mamana (© Reuters, © AFP)

Soči na južnoamerički pogon: Snaga iz Ekvadora, vic iz Brazila, sigurnost iz Argentine

Vreme čitanja: 4min | pon. 19.07.21. | 16:28

Potencijalni rival Partizana u kvalifikacijama za Ligu konferencije ostao bez dvojice bitnih igrača, ali opet formirao respektabilan tim

Prvo skoči, pa reci Soči. Svima je u Humskoj 1 na usnama DAC, međutim, ukoliko opravda uloga protiv slovačkog prvenstvanika, a ruski tim prema očekivnjima prođe azerbejžansku Kešlu, u trećem kolu kvalifikacija za Ligu konferencija Partizan će se nameriti na klub u usponu, sposoban da napravi pometnju na domaćoj i ambiciozan pred start na međunarodnoj sceni.

Ako se pogleda kadar kojim raspolaže i upliv novca poslednjih nekoliko godina jasno je zbog čega je Soči označen najvećom „koskom“ od svih potencijalnih rivala prilikom žreba u Nionu i koliko će se komplikovan zadatak pojaviti pred crno-belima u projektovanom duelu za malo jače od dve sedmice.

Izabrane vesti

Nameće se utisak da je Soči daleko kvalitetniji tim nego što bi se moglo pretpostaviti pukim prelistavanjem istorijskih podataka. Iako postoji tek tri godine, postao je privlačan mnogim strancima i igračima poznatim u okvirima ruskog i svetskog fudbala. U sastavu ima čak devetoricu stranaca: četvoricu Južnoamerikanaca, dvojicu Hrvata, po jednog Srbina, Bugarina i Afrikanaca. Najpoznatije ime je Ekvadorac Kristijan Noboa, posle učešća na Kopa Amerike okončao je reprezentativnu karijeru i s obzirom da ima 36 godina posvetio se samo klupskom fudbalu. Da je i te kako motivisan i učinkovit bivši član Zenita, Dinama iz Moskve i Rubina dokazao je prošle sezone, postigao je 12 golova i bio prvi strelac tima. Uz to je upisao sedam asistencija, nosio ekipu do plasmana u Evropu.

Osim snažnog Noboe, veoma priznat na ruskim terenima je i Brazilac Žoazinjo. S tim da levokrilni vezista nije tako golgeterski nastorjen (tek jedan precizan hitac minule sezone), ali je odigrao 23 utakmice, verovatno bi više da se pred kraj nije povredio, a koliko je opasan kad se zaleti na protivnika pasionirani ljubitelji fudbala mogli su da se uvere u vreme dok je nosio dres Krasnodara (39 pogodaka i čak 60 asistencija).

Ambicije Sočija ispolenje su i u danu žreba. Iz Zenita je doveden Emanuel Maman, Argentinac koga je Zenit prosledio na pozajmicu do kraja sezone. Sjajni štoper – kome su predviđali daleko uspešniju karijeru zbog sposobnosti da jednako uspešno pokrije pozicije desnog beka i zadnjeg veznog – nikad nije razvio potencijal viđen u vreme dok je počinjao u River Plati. Za to su krive česte povrede, sprečila su ga da se dokaže u Lionu i Zenitu, mada činjenica da su ga Francuzi platili 8.500.000 evra, a klub iz Sankt Peterburga skoro duplo više govori koliko je cenjen.

Mamana je jedan od čak četvorice centralnih defanzivaca angažovanih tokom letnjeg prelaznog roka. Sve sa zadatkom da se popuni praznina nastala odlaskom Mihe Mevlje u Alanju, uz podsećanje da je Slovenac predstavljao najjaču kariku odbrane (propustio samo jednu utakmicu u prethodnom ciklusu). Ako se zna da je i Ivan Novoselcev prešao u Arsenal iz Tule, uprava je reagovala potpisima Brazilca Rodrigaa iz portugalskog Žil Visentea, Hrvata Matea Baraća iz bečkog Rapida, mladog Danila Prohinja iz Rostova i Mamane. Neko od njih će verovatno biti uparen sa našim Ivanom Miladinovićem, koji je odigrao na visokom nivou u prethodnom ciklusu (24 meča) dokazavši da i u Srbiji, ispod radara večitih, može da prođe kvalitet, je se bivši prvotimac Jagodine i niškog Radničkog bez mnogo pompe pre tri leta otisnuo u najveću državu sveta.

Ivan Miladinović (© Star sport)Ivan Miladinović (© Star sport)

Preostali Sočijevi stranci su zadnji vezni iz Obale Slonovače Viktorijan Angban (plaćen nedavno Mecu 4.100.000 evra), bugarski plejmejker Ivelin Popov, kao i hrvatski špic Marko Dugandžič. Poslednja dvojica bez velikog uticaja na igru i rezultate.

Prema informacijama sa lica mesta, Soči nije tim kao prošle sezone i pitanje je da li će biti u stanju da ponovi visok plasman. Pre svega zbog odlaska Antona Zobolotnija. Provereni napadač je, uz Nobou, bio najbolji pojedinac u istorijskom pohodu do petog mesta (deset golova, pet asisencija), međutim, ovog leta istekao mu je ugovor i prešao je u CSKA. Zato se mnogi pitaju kako će trener Vladimir Fedotov bez reprezentativca Rusije (bio na spisku za Prvenstvo Evrope). Odgovor je stigao u vidu potpisa Dmitrija Vorobjeva, lane je rešetao na terenima Druge lige u dresu Orenburga (24 gola).

Kolika je uzbrdica pred Parnim valjkom može se zaključiti na osnovu podatka da je Soči prethodno prvenstvo završio osvojivši 13 od mogućih 15 bodova u pet kola. A tokom sezone tukao je sve velikane iz Moskve (Spartak, Lokomotivu, Dinamo i CSKA), kao i izuzetno uticajne klubove (Rubin, Rostov).

Tim u usponu, ali... Bez evropskog iskustva. Možda je to šansa Partizana, pošto je devet puta stizao do grupnih faza Lige Evrope i dvaput do Lige šampiona. Sad cilja Ligu konferencija.

ZA TRI GODINE OD OSNIVANJA DO EVROPE

Stadion Sočija (© Reuters)Stadion Sočija (© Reuters)

Soči je jedan od najmlađih ruskih klubova. Osnovan je tek 2018. tako što je Dinamo iz Sankt Peterburga (1922) premešten u grad koji je 2014. organizovao Zimske olimpijske igre. Uspon Sočija direktno je vezan za uticaj i finansijsku moć Borisa Romanoviča Rotenberga. U pitanju je multimilijarder, vlasnik kompanije zadužene da po Rusiji gradi gasovode, njegova firma je između ostalog izgradila i stadion Fišt vredan 650.000.000 evra za potrebe Mundijala 2018. i kad se turnir završio rešio je da Dinamo iz svog Sankt Peterburga premesti na drugu lokaciju.

Kao zvanični datum osnovanja Sočija vodi se 6. jun 2018. U prvoj sezoni takmičio se u Drugoj ligi i kao drugoplasirani izborio promociju, u debitantskoj sezoni u Premijer ligi osigurao opstanak (12. mesto), a u prošloj se dokopao pozicije koja vodi u Ligu konferencije.


tagovi

Liga konferencijeSočiFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara