Fudbaleri Australije (©Reuters)
Fudbaleri Australije (©Reuters)

Sokerusi se hvataju za slamku spasa: Australija bez Rogića, selektor kažnjen sa 25.000 dolara

Vreme čitanja: 4min | sre. 23.03.22. | 23:20

As Seltika zbog povrede neće igrati u odlučujućim utakmicama kvalifikacija za SP protiv Japana i Saudijske Arabije. Selektor Grem Arnold prekršio pravilo obavezne samoizolacije, nakon što je bio pozitivan na kovid

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja)

Kako se od gotovog pravi veresija, najbolji primer su fudbaleri Australije koji su uspeli da posle rekordnih 11 pobeda u nizu sami sebi zagorčaju život u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Od lidera i već viđenog putnika u Katar, Sokerusi su došli u poziciju da ih jedino pobede protiv Japana (24. mart) i Saudijske Arabije (29. mart) vode na Mundijal.

Izabrane vesti

Prvi od dva presudna meča u azijskim kvalifikacijama Australija igra na domaćem terenu u Sidneju protiv preporođene selekcije Japana, koja je nakon nesigurnog starta ušla u ritam i zabeležila pet uzastopnih pobeda. Preporod Plavih samuraja je i počeo upravo protiv Sokerusa, sredinom oktobra prošle godine, kada su u Saitami slavili sa 2:1, autogolom Behiča pet minuta pre kraja. Od tada, Japanci nisu primili nijedan gol u naredne četiri utakmice i imaju priliku da otvore vrata Mundijala ukoliko ostanu neporaženi na gostovanju u sidnejskom Olimpik Parku.

Selektor Japana Hađime Morijasu je od svojih izabranika zatražio da i u ovaj meč uđu agresivno kao i u sve prethodne, što jasno govori da neće izaći na teren s namerom da taktiziraju kako bi kući odneli bod.

"Došli smo ovako blizu Mundijala jer smo svaku utakmicu igrali kao da nam od nje zavisi plasman. Takav pristup nam se isplatio i nećemo odustajati od istog," rekao je Morijasu.

10.10: (2,80) Australija (2,85) Japan (2,90)

Neverovatne stvari se dešavaju reprezentaciji Australije u poslednje vreme. Najveći su svakako povrede i kovid-19, koji su nepsoredno pred duele s Japanom u Sidneju i Saudijskom Arabijom u Džedi izbacile iz stroja nekoliko važnih igrača, ali pre svih plejmejkera državnog tima Toma Rogića. Srbin rođen u Kanberi se teže povredio na utakmici njegovog Seltika prošlog vikenda, prilikom pogibeljnog starta Kejna Remzija iz Ros Kauntija.

Iako je u početku postojala nada da će Rogić moći da bude u kombinaciji, detaljni lekarski pregledi su pokazali da je skočni zglob stradao u toj meri da će australijski reprezentativac teško biti spreman i za škotski Old Firm derbi protiv Rendžersa, koji se igra 3. aprila. Pored Rogića, ključne kvalifikacione mečeve će propustiti i njegov partner iz veznog reda Eron Moj koji je dobio kovid, a virus je iz stroja izbacio i ofanzivca Džeksona Irvajna i rezervnog štopera Kaja Roulsa, dok je Kreg Gudvin bio blizak kontakt zaražene osobe i morao je u izolaciju.

Takođe, Australija će biti i bez povređenih Rajlija Mekgrira i Harija Sutara, dok će prvi centarfor Džejmi Meklaren igrati samo protiv Japana. Prvi strelac A-lige neće putovati u Saudijsku Arabiju jer je još ranije za taj dan zakazao venčanje?!

Zbog ove nesvakidašnje situacije, selektor Arnold je morao da pozove 34-godišnjeg Urugvajca Bruna Fornarolija iz Pert Glorija, koji je pre samo nekoliko meseci dobio australijsko državljanstvo. Naknadno je pozvan još jedan veteran, 37-godišnji kapiten Sidneja Aleks Vilkinson koji će biti jedina alternativa standardnim štoperima Milošu Degeneku i Trentu Sejnsburiju.

I tu nije kraj nevolja za Sokeruse, koji od početka priprema za meč sa Japanom rade bez selektora. Naime, Grem Arnold je prošlog četvrtka bio pozitivan na kovid zbog čega je morao u kućnu izolaciju. Međutim, Arnold je posle nekoliko dana viđen kako se sa suprugom šeta pored plaže Narabin na severu Sidneja i to bez maske na licu. Informaciju je u javnost "provalio" voditelj jedne poznate radijske emisije, a nesrećnom Arnoldu je ostalo samo da prizna grešku.

"Iskreno se izvinjavam zbog greške u proceni koju sam napravio. Prihvatam da u skladu s protokolima u Novom Južnom Velsu nije trebalo da napuštam svoj dom dok se ne završi sedmodnevna samoizolacija. Takođe prihvatam sve sankcije koje slede zbog ove greške," poručio je Arnold.

18.00: (2,60) Irak (2,95) UAE (3,00)

A kazna ga je sigurno zabolela jer je u kasu Fudbalskog saveza morao da uplati 25.000 australijskih dolara (17.000 evra), što je približno jednako pet prosečnih mesečnih plata u državi. FS Australije je objavio da je novac od selektorove kazne odmah prosleđen na račun Crvenog krsta. Arnold će danas biti ponovo testiran na kovid i ukoliko bude negativan moći će da u četvrtak (10.10) bude na klupi Sokerusa protiv Japana.

16.00: (8,50) Kina (4,20) Saudijska Arabija (1,43)

Australija dočekuje drugoplasirani Japan u Sidneju, a pet dana kasnije igra u gostima protiv lidera grupe Saudijske Arabije. Za direktan plasman u Katar potrebne su im obe pobede, dok će u slučaju gubitka bodova ostati treći i moraće u baraž - prvo protiv trećeplasiranog iz azijske Grupe A, što će verovatno biti Ujedinjeni Arapski Emirati, a u slučaju da preskoče tu prepreku za plasman na Mundijal igraće s petoplasiranim timom iz Južne Amerike.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

AZIJSKE KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL U KATARU – 9. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Četvrtak

GRUPA A

12.00: (2.00) Južna Koreja (3,05) Iran (4,20)

13.00: (2,05) Liban (3,05) Sirija (4,20)

18.00: (2,60) Irak (2,95) UAE (3,00)

GRUPA B

10.10: (2,80) Australija (2,85) Japan (2,90)

13.00: (3,10) Vijetnam (3,10) Oman (2,45)

16.00: (8,50) Kina (4,20) Saudijska Arabija (1,43)

***kvote su podložne promenama


Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Fudbalska reprezentacija AustralijeKvalifikacije za Mundijal 2022Katar2022kvalifikacije za EPfudbalska reprezentacija Japana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara