Aleksandar Mitrović i Stefan Savić (Star Sport, Reuters)
Aleksandar Mitrović i Stefan Savić (Star Sport, Reuters)

Soko zove Orla na okršaj na nebu

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.03.23. | 09:27

Srpski napad, a crnogorska odbrana dominiraju u skok igri

/Od izveštača Mozzart Sporta iz Podgorice/

Nekada su Orlovi i Sokolovi bili u istom jatu, leteli su zajedno, ali ovog puta, u trci ka Nemačkoj 2024. moraće da odmere snage, jedni protiv drugih, ko je bolji „visokoletač“.

Izabrane vesti

Nisu u pitanju samo nadimci dve reprezentacije, Orlovi i Sokolovi, već što neke od najvažnijih karika ova dva tima, koja će se sudariti večeras u 2. kolu kvalifikacija za EP na stadionu pod Goricom (20.45), upravo dominiraju u – „nebesima“.

Srpski napad čine Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović, obojica opasni u skoku, preciznog udarca glavom, okretni, neumoljivi. To pogotovo važi za golgetera Fulama, koji je „pola“ svojih golova dao tako što je nadvisio protivničke štopere. Od dva gola na Mundijalu u Kataru, jedan je, protiv Švajcarske, Mitrogol spakovao čelom. Pa i onaj sada već legendarni u Lisabonu dao je glavom. I prvi u karijeri u dresu reprezentacije, protiv Hrvatske na Marakani, ubacio je trzajem glave u skoku posle kornera. Mitrović je prava srpska „leteća tvrđava“, igrač kojeg je u vazduhu pakleno teško nadmašiti.

Nije samo reč o golovima, nego je „devetka“ Srbije sposobna i da sa protivničkim igračem na leđima ukroti loptu, zadrži je, sačuva do dolaska saigrača pred protivnički gol... Lopta kod Mitra je, praktično, kao u sefu.

Kod Vlahovića je zanimljivo da iako je u klubovima dobar deo golova postigao glavom, u reprezentaciji još nije nijedan. Svaki od dosadašnjih 11 dao je nogom. Možda je vreme za prvenac... Opet, bitnije od toga na koji će način preturiti loptu preko crte je da Vlahović to učini, jer je u odličnoj formi kada je Srbija u pitanju: na pet poslednjih mečeva koje je igrao, dao je četiri gola. Poslednji protiv Litvanije pre neko veče.

Ima Dragan Stojković Piksi još igrača koji su majstori u skoku, permanentna opasnost iz prekida. I Strahinja Pavlović je na Mundijalu pogodio mrežu Kameruna glavom, Nikola Milenković je takođe „ubica“ iz skoka, ume da pogodi i Sergej Milinković Savić... Prekid igra jeste jedan od aduta srpskog tima.

----------

Uz sve to, čeka vas i današnji Mozzart izazzov, koji se direktno tiče meča u Podgorici. Iskoristite sjajnu kvotu da dođete do što boljeg plasmana na rang listi i premije od 500.000 dinara. O Mozzart izazzovu možete da se informišete detaljnije klikom OVDE.

----------

Samo što i Crna Gora ima igrače kojima su skok i duel jača strana. Stefan Savić pre svih, komandant odbrane Atletika iz Madrida. Malo svetskih špiceva može da se podiči da su pobedili u skoku defanzivca iz Mojkovca. Od 15 golova u karijeri, što za klubove, što za reprezentaciju, as Sokolova je 12 dao glavom. Večerašnji duel Mitrovića i Savića, koji su se svojevremeno u Partizanu mimoišli, biće večeras centralni duel utakmice. Okršaj na najvišem nivou dva nebeska letača. U klupskim karijerama se nisu sretali: kada je srpski napadač stigao na Ostrvo, crnogorski štoper je otišao u Italiju. A, kada su igrale reprezentacije u Ligi nacija i kada je Mitrović dao tri gola na dve utakmice, Savić je propustio te mečeve.

Skok igra je vrlina i drugog štopera Crne Gore – Igora Vujačića. Navijači Partizana jako dobro znaju koliko je golova za crno-bele postigao defanzivac crnogorske selekcije, nekoliko jako bitnih i na domaćoj i na međunarodnoj sceni.

Crnogorska reprezentacija je u 2022. godini primila deset golova na mečevima Lige nacija i prijateljskim odmeravanjima snaga, a samo dva od toga su bila glavom. Pritom, tandem Savić – Vujačić nije igrao ni na jednoj od te dve utakmice, kod jedne je falio jedan, kod druge drugi.

Tako da, na jednoj strani Mitrović i Vlahović, na drugoj Savić i Vujačić. Soko zove orla (prijem!) večeras na duele na „nebu“, a za koga će važiti na kraju da je „orao/soko pao“, u velikoj meri će zavisiti upravo od četvorice pomenutih visokoletača.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO, 2. KOLO

GRUPA G

Ponedeljak

20.45: (4,80) Crna Gora (3,45) Srbija (1,80)

20.45: (1,48) Mađarska (4,30) Bugarska (8,50)



tagovi

Stefan SavićAleksandar Mitrovićfudbalska reprezentacija Srbijereprezentacija Crne Gore

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara