FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Son i Klinsman, dobitna kombinacija za izlečenje 64 godine Taeguk beznađa

Vreme čitanja: 4min | pon. 15.01.24. | 10:40

In Bom Hvan zadužen da loptama hrani centarfora Čoa

Govore Južnokorejci da je Taeguk poreklo svega u univerzumu držeći dva principa jin i jang u savršenoj ravnoteži. Ako se nečim može objasniti činjenica da uz Japan jedna od dve istorijski posmatrano "najpismenije" azijske selekcije nema trofej kontinentalnog šampiona već 64 godine, onda je to očigledno pod uticajem narušenih jinga i janga. Koliko god na prvi pogled izgleda kao hod linijom manjeg otpora, racionalnije objašnjenje teško je ponuditi.

Prethodnih šest i po decenija bilo je izuzetno surovo po Taeguk ratnike u rezultatskom pogledu, jer šta god radili konstantno bi poklekli najčešće na poslednjoj ili pretposlednjoj prepreci. Dobar rad sa mlađim kategorijama, sve veći broj igrača u jakim evropskim ligama, uspesi klubova na međunarodnoj sceni, sve to Južna Koreja ima i baš je zbog toga frustracija zbog neosvojenog trofeja od 1960. utoliko veća. Od današnjeg duela prvog kola grupne faze protiv Bahreina (12.30) nacija od preko 50.000.000 stanovnika usmeriće svu pažnju ka Dohi s pomešanim osećanjem strepnje i nade.

Izabrane vesti

Toliko je "zlatnih generacija" korejske selekcije ostalo neopravdanog nadimka za prethodnih šest decenija da je u navijačima izražena bojazan da najveći igrač u istoriji zemlje Hjong Min Son takođe bude deo svojevrsnog prokletstva. Osamdesetih je imala Ča Bum Kuna, početkom dvehiljaditih tim koji je igrao polufinale Svetskog prvenstva (koliko god potpomognut sudijama), a onda i Đi Sung Parka, prvog popularnog azijskog igrača u Evropi. Niko od njih nije uspeo da se popne na najviši stepenih pobedničkog podijuma kontinentalne smotre, a svima je malo nedostajalo. Od poslednje šampionske titule igrala je Južna Koreja čak četiri finala i pride tri polufinala, a u međuvremenu su se kao osvajači izređali primera radi Kuvajt, Irak i Katar.

(1,20) Južna Koreja (6,75) Bahrein (14,00)

Tokom prethodnih 20 godina pokušavao je tamošnji savez s raznim opcijama na poziciji selektora poput Džoa Bonfrera (olimpijski šampion s Nigerijom), Gusa Hidinka, Ulija Štilikea i Paula Benta, ali niko mogao da donese toliko željeni trofej. Ključevi aktuelne generacije podareni su Jirgenu Klinsmanu, čoveku koji je u više navrata pokazao da je kadra da obavi odličan posao s državnim timovima. Najpre je kao trenerski početnik živnuo tih godina uspavanu reprezentaciju Nemačke i odveo je do bronze na Svetskom prvenstvu 2006, da bi 2013. osvojio KONKAKAF Gold kup sa SAD-om.

"Azijski fudbal dramatično je napredovao u poslednjih 10 do 15 godina. Japan je prošle godine poslao kući Nemačku, Južna Koreja pobedila je Portugal, a Saudijska Arabija Argentinu. Imam priveligiju da treniram ovaj tim, naučio sam mnogo stvari i cilj je da osvojimo pehar. Možda sam to pre uradio sa SAD na Zlatnom kupu i kao igrač sa Nemačkom na Evropskom prvenstvu, ali ništa manje ne želim da osvojim i Azijski kup. Ovaj turnir biće maraton", samuveren je legendarni Nemac pred okršaj sa Bahreinom.

Reprezentacija s Bliskog istoka imala je nekoliko zapaženih rezultata u ovom veku poput polufinala kontinentalnog turnira 2004. i dva plasmana u interkontinentalne baraže sa Svetska prvenstva, ali je poslednjih godina igrački kadar značajno slabiji. Jedini igrač u Evropi je Jusuf Helal, član Mlade Boleslav. Već godinama je u Češkoj i definitivno je igrač s najvišim pedigreom u redovima tima koji s klupe predvodi Huan Antonio Pici. Bivši španski reprezentativac je i na prošlom Azijskom kupu bio u ulozi selektora, a sa Saudijskom Arabijiom 2019. nije opravdao očekivanja, budući da je eliminisan već u osmini finala.

Koliko god ume da bude neugodna, čini se da će danas Bahrein morati da položi oružje pred igrački (za standardne azijske konfederacije) moćnom Korejom. Kim Min Džae predovi zadnju liniju tima, Li Kang In vezni red, a Son napad. U svakoj liniji tema bar je po jedan igrač elitnih evropskih klubova i taj podatak veliki je adut Jirgena Klinsmana. Šansu bi od starta trebalo da dobije i Zvezdin In Bom Hvan, a baš bi uz Lija trebalo najviše da hrani loptama golgetera Mitjilanda Gue Sung Čoa. Son će svojim individualnim minijaturama mučiti Bahrein i u ovakvim mečevima imaće svo ovlašćene da to čini praktično neograničeni broj puta.

AZIJSKI KUP - PRVO KOLO

Grupa E

12.30 (1,20) Južna Koreja (6,75) Bahrein (14,00)

18.30 (4,20) Malezija (3,50) Jordan (1,90)

Grupa D

Japan - Vijetnam 4:2 (3:2)

/Minamino 11, 45, Nakamura 45+4, Ueda 85 - Ngujen 16, Fam 33/

15.30 (11,00) Indonezija (5,20) Irak (1,30)



tagovi

reprezentacija Južne KorejeBahreinHjong-Min SonJirgen KlinsmanAzijski kupKup Azije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara